Kuracie stehná na víne

Kuracie stehná na bielom víne na spôsob Coq au Riesling (fotorecept)

Autor receptu: elenas

Ešte jedna francúzska lahôdka ako tip na víkendový obed. Je to alsaský variant kohúta na víne, ktorý sa pripravuje na rozdiel od burgundského na bielom víne Riesling. Príprava vôbec nie je náročná ale výsledok je ohromný. Vyskúšajte.

5-7
porcií
50 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ako väčšina Francúzov ani ja som si nerobila ťažkú hlavu z kohutieho mäsa a jednoducho použila kuracie. Príprava je oveľa rýchlejšia a jedlo je veľmi chutné. V origináli Francúzi pridávajú do jedla koňak alebo brandy (slivkové alebo grepové) a zahusťujú žĺtkom. Podľa mňa ani brandy ani žĺtok nie sú až tak rozhodujúce (zvlášť ak brandy nie je francúzske), takže ak to nechcete, môžete vynechať.
  2. V rajnici alebo hlbšej panvici necháme zohriať olej a maslo. Kuracie stehna osolíme, okoreníme a osmažíme na prudkom ohni zo všetkých strán. Vytiahneme z panvice a odložíme na tanier.
  3. Šalotku alebo cibuľu (stačí 2 ks) jemne nakrájame a urestujeme na panvici, kde sa smažili kuracie stehná. Pridáme nakrájanú mrkvu, cesnak a na kocky nakrájanú slaninu. Všetko spolu chvíľu osmažíme a odložíme na tanier.
  4. Ďalej smažíme na štvrťky nakrájané šampiňóny. Ktoré potom tiež odložíme na tanier.
  5. Zvyšný tuk z panvice zlejeme. A ukladáme späť do panvice zmes zeleniny so slaninou, osmažené šampiňóny a pridáme brandy. Trochu flambujeme, aby sa vyparil alkohol. Navrch ukladáme kuracie mäso. Všetko zalejeme bielym vínom a kuracím vývarom (bujónom). Prikryjeme pokrievkou a dusíme 20-30 minút do mäkka.
  6. V smotane rozmiešame vaječný žĺtok a pridáme k mäsu. Pridáme podľa chuti tymian (nemusí byť) . Zohrejeme ale už nevaríme. Dochutíme citrónovou šťavou.
  7. Posypeme petržlenovou vňaťou. Podávame s prílohou (cestoviny, nudle, špecle, ryža) alebo bez, len tak s chlebom.
  8. Ja mám rada s cestovinami. Dobrú chuť!