Kuracie mäso
Kuracie rezance s paletou chutí, farieb a vôní (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Záleží na nás, čo sa nám podarí objaviť v zákutiach našich kuchýň, komôr, či „špajzov“!* … a už môžeme „fantazírovať“ o variante
výsledného „diela“ na našich stoloch. Pestrá paleta farieb a chutí druhov zeleniny, na čele s hrubostennými paprikami, zvýrazní
výsledný efekt. Pokiaľ budete recept pripravovať aj pre Vaše deťúrence, určite vynecháte pikantné koreniny. Podával som so
zemiakovou kašou, no chutí i s klasickou, či slovenskou ryžou. Podobne môžete pripravovať bársaké mäso a chutí tiež.
4-6 porcie |
30 minút príprava |
35-45 minút tepelná úprava |
Postup
- Tak akosi to vyzerá aj na tzv. „perzskom trhu“, ale ono sa to všetko pekne usporiada vo Vašej panvici, alebo vo Vašom hrnci, či pekáči do naozaj pestrého chutného „diela“.
- Zmes sušených húb som namočil do vody. „Prihodili“ sa mi kuracie stehná bez kože a kostí, z ktorých som po umytí orezal nadbytočný tuk, pokrájal ich na kocky (asi 3x3 - 4x4 cm), následne vložil do misy, od oka ich posypal koreninami (čerstvo mleté čierne korenie, drvená rasca, mletá borievka, mletá sladká paprika a korenie „Nahrin“ na kuracie mäso), zľahka „ručne-stručne“ premiešal a odložil do chladničky (nič sa nestane, ak ich pod celofánovou fóliou do chladničky uložíte cez noc), než som očistil a pokrájal zeleninu.
- Potom som vo väčšej panvici vyškvaril menšie kúsky orezaného tuku zo stehien, zalial ich olivovým olejom (v predajni „Trader Joe´s“ som dostal klasický, teda nie extra panenský) a na spoločne ohriatom som nechal na bielo zatiahnuť kocky mäsa.
- Bez zbytočných slov a dlhých rečí nasledovala, pokrájaná biela cibuľa, pretlačené strúčiky cesnaku, zmes húb bez zálievky a
- pokrájané baby paradajky, oranžová paprika (ale na farbe naozaj nezáleží), sterilizovaná kapia, zeler stonkový, pór a sterilizované huby bez nálevu. „Pikantériu“ istila ananásová salsa. Teraz už iba jemne osoliť, ľahučko premiešať a podliate odloženou zálievkou zo sušených húb, nechať prikryté dusiť asi 45 minút. Podľa potreby je možné podlievať horúcou vodou, alebo bársaký vývarom.
- Na tanieri so zemiakovou kašou to vyzeralo esteticky a skutočne chutne!