Kuracia polievka od podlahy

Autor receptu: zemo

Mám šťastie, že sa dostanem ku kurencom aj so spodnými nohami a aj s ich vnútrom. Práve z týchto častí operenca najradšej varím polievku iba pre seba. Nemá síce zlaté očká, ako keď varíte kuracie polievky z celého vtáka vy, ale má iné čaro.

1
porcia
30 minút
príprava
160 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Všetky nohy z kuraťa vydrhnem a tiež vnútornosti a krky dobre prepláchnem v sitku. Mäso potom ponorím do studenej vody, nechám asi desať minút postáť a opäť ho vyberiem z vody, prepláchnem a až potom dám do hrnca.
  2. Do neho som už nakrájal zeleninu na štvrtinky, pridal korenie, paradajku, nezbednú čili papričku, ktorá aj tak vypláva na povrch a NEDAL ŽIADNU VEGETU! Na zeleninový základ položím najprv vnútornosti, potom paprčky do šesťkríža, na to dám kelový list a celý pór. Jemne pripustím vodu, kde pod jej curčíčkom pridám soľ.
  3. Prikryjem hrniec a nechám veľmi jemne vrieť. Aj dve a pol hodiny. Vnútornosti budú stále vcelku, ale paprčky dostanú jemne rozpadávajúci sa stav. A to je tajomstvo, prečo si z nich polievku robím! Nejde o polievkovú šťavu. Treba ju čo najskôr vychlípať, dohltať kúsky zeleniny i závarku a dopracovať sa k obhrýzaniu!
  4. Preto si pred podávaním sám sebe si zeleninu na drobno spolu s vnútornosťami nakrájam, dám ich do hlbokej modrej misky, kde je tá krava, čo má rada čokoládu, lebo inú väčšiu doma nemáme. Pridám mrvance. Nožičky i krkôčky si položím na vrch tejto hustoty. Zalejem horúcim vývarom. Vedľa na velikánsku modrú tácku položím tanier s mäskom, čo sa nezmestilo do kravskej misky. Je tam tanierisko na kosti. Zchmatnem tácku a utekám sa schovať hore do mazardky. Som charakter, a tak zavolám aj psinu Tinu! Vlastne ju ani nevolám, trieli za mnou, že ma aj predbehne...
  5. Ešte dve rady. Ja si niekedy robím túto polievku na "divočáka". Dám do nej jalovec, tymiánové vetvičky a lístok šalvie. A verte, neverte, nebojím sa pridať sa malú lyžičku francúzskej horčice. A druhá rada - ak by sa vám zdala polievka mútna, tak do scedeného vychladnutého vývaru zamiešajte dve bielka, ktoré si rozhabarkujete s dvomi lyžicami vody. Priveďte znovu do varu, päť minút povarte a sceďte cez hustú látku namočenú v horúcej vode alebo cez husté sitko. Ale mne sa s týmto párať nechce!
  6. P.S. Na fotke v miske nožičky nie sú. Sú vedľa na tanierisku. Nemám širokouhlý fotoaparát a keď som ju zvrchu fotil, aj tak som do polievky skoro padol!