Kurací paprikáš - slovenská (maďarská) klasika

Kurací paprikáš - slovenská (maďarská) klasika
Foto: alexdidi
alexdidiAlexdidi, recept pridal: 18. mája 2010 21:50Ďalšie jeho recepty

Viem, že si poviete nič nové pod slnkom, ale mnohokrát sa nám predsa žiada aj stará klasika. A na takú sme dostali chuť aj my a tak bol dnešný obed v tomto znamení aj s klasickými nokerľami, ako my nazývame noky. A keďže aj tú klasiku varí každý inak rozhodla som sa o tú moju podeliť s ostatnými Varechármi

Suroviny

4
porcie
30
minút
príprava
30
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Kurča pokrájame na menšie časti, osolíme, okoreníme. Na oleji a masle podusíme na drobno pokrájanú cibuľu, pridáme mäso a opečieme zo všetkých strán, pridáme papriku, podlejeme trochu vodou a prikryté dusíme 20 minút.
Kurací paprikáš - slovenská (maďarská) klasika  - obrázok 1

2

Pridáme bujón a ešte 5 minút podusíme. Mäso vyberieme a pripravíme si zátrepku: rozšľaháme smotanu, mlieko, žĺtok a múku.
Kurací paprikáš - slovenská (maďarská) klasika  - obrázok 2

3

Pripravenú zátrepku pomaly za stáleho miešania prilejeme do vý peku z mäsa a povaríme na miernom ohni asi 5 minút.Do omáčky vrátime mäso.
Kurací paprikáš - slovenská (maďarská) klasika  - obrázok 3

4

Pripravíme si nokerle: zo všetkých surovín vymiesime cesto ručným mixérom s hnetacími metlami. Vodu pridávame podľa potreby, aby cesto bolo polotuhé, vláčne, nie moc tuhé. Pomocou haluškovača alebo z lopárika hádžeme do vriacej osolenej vody halušky, ktoré keď vyplávajú na povrch vyberieme do misy a pokvapkáme olejom, aby sa nezlepili.
Kurací paprikáš - slovenská (maďarská) klasika  - obrázok 4

5

Môžeme podávať: nokerle, mäsko a polejeme omáčkou. Dobrú chuť!
Kurací paprikáš - slovenská (maďarská) klasika  - obrázok 5



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasoval 1 človek (4,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • jezibabka1, 19. mája 2010 o 09:36
    @alexdidi uhm!!! to ľubim:)


  • evas13, 19. mája 2010 o 09:51
    Júúj stará dobrá klasika mňan. :-))


  • krupicka, 19. mája 2010 o 10:07
    vôbec to nechuti


  • michsamant, 19. mája 2010 o 10:40
    mnamka!


  • jezibabka1, 19. mája 2010 o 11:27
    @krupi čka ani mne to v Tvojom veku nechutilo:)))))))) ale teraz........mňam, neboj chute sa menia:))


  • bambitka, 19. mája 2010 o 12:10
    tak toto moj manzel moze do nemoty:))))))


  • frezia68, 19. mája 2010 o 13:02
    Včera sme dojedli,len miesto smotany bolo mlieko,aj žľtok vynechávam,ale pridám lyžičku horčice a vypečiem s cholesterolom :-)


  • sovka62, 19. mája 2010 o 16:42
    Manžel takéto jedlá miluje, keď sa pýtam, čo mám navariť, želá si niečo mokré, čo znamená paprikáš, perkelt, guláš a pod. Pokojne toho môžem navariť na tri dni, s radosťou si to bude ohrievať donekonečna.


  • sracz, 19. mája 2010 o 19:29
    ....... ako Sovkin manžel, toto "mokré, šmykľavé a voňavé" môžem vždy a všade, furt a stále. K originálnej košickej klasike chýba iba jednoduchý hlávkový šalát vo vodnocukrovocitrónovo(octovo)m kúpeli. Bagrujem a ládujem vééééééľkou lyžicou! Alexdidičku na jedničku! Máš aj môj obdiv a úctu! Teším sa na kontinue ...... !


  • altyn, 19. mája 2010 o 19:50
    Mám veľmi rád takéto jedlá, len som nemal rád že som sa pri tom (ak som to jedol príborom) "narobil " alebo (ak som to jedol rukami) ušpinil. A tak si naša maminka dala tú námahu a kura vykostila. Kosti a kožu potom použila na polievku. Tak som sa to naučil robiť aj já a je sa to ľahko, lyžicou a s chuťou! Tiež sa mi zdá zbytočné pridávať tam bujón, nanajvýš tak 1/2čl vegety. Veď je tam samé dobré korenie a určite tam ten bujón nechýba. Ani to žľtko nedávame. Ale inak je to mňamka!


  • babav, 19. mája 2010 o 19:52
    @sovka , necuduj sa , ved to je jedlo ,ktore je na druhy(treti,..)den lepsie ako cerstve,ak nieco po prvom dni ostane ;-) .


  • andromeda, 20. mája 2010 o 08:30
    ten žľtok sa tam nezrazí?


  • alexdidi, 20. mája 2010 o 15:04
    @andromeda , práve preto, že použijeme žĺtok sa omáčka nezrazí a je lahodnejšia...len sa už nesmie prudšie variť, len prehrievať pod bodom varu


  • evanaaa, 20. mája 2010 o 17:21
    Vždy sa mýlim, čo je perkelt a čo paprikáš, robievam oboje. Mama ma naučila deň pred varením zmiešať kyslú a sladkú smotanun a tú potom použiť.Ani ja nedávam do zátrepky žľtok. pri varení použijem aj paprikovú pastu,alebo dokonca tú perkeltovú - v tube.Viac dochucujem.


  • barborao, 21. mája 2010 o 09:33
    no parada! vies ze recept na paprikas osobne nepoznam a stava sa ze zatuzim po chuti z domova. vsetky suroviny su na dosah- a ja nemam na co cakat! :)


  • alexdidi, 22. mája 2010 o 08:19
    takže Dobrú chuť @barborao a posielam Ti závan vône domova...viem čo to je a ako to chutí...ajaj...


  • mojeocko, 22. mája 2010 o 19:18
    Práve to tlačím do seba.Niečo neskutočné.Nokerle som skúšal poprvýkrát robiť a cez lopárik.Sitko niekde zmizlo.Bola to sranda,ale synator je kuchár a pochválil to.Tak ešte raz ďakujem za recept


  • imro65, 12. marca 2011 o 18:03
    práve robím paprikáš zo zajačích stehien. všetko ako podľa tohto receptu, ale nedávam žltok do zátrepky. Nechápem prečo by tam isť..


  • bodo1, 5. júna 2011 o 13:07
    Ja si myslím, že paprikáš je bez smotany a perkelt so smotanou. Je to jedno Chutí to výborne a je to einc zvei hotové


  • 3sandra3, 5. júna 2011 o 13:19
    ja som dnes varila perkelt- alebo paprikáš,,, tiež neviem, čo je čo... ale robila som so smotanou.... mňamkový,,, chutil aj mame


  • lacosk, 23. augusta 2011 o 13:42
    to bodo1: paprikáš je so smotanou a perkelt bez nej. :-) Ale inak je to jedno, hlavne nech chutí.


  • ninusa27, 22. septembra 2011 o 10:41
    aaaaa, ďakujem aj ho dnes idem variť:)
    teším sa ako si pochutíme ;)


  • peter64, 6. októbra 2011 o 21:27
    stara klasika doma sme to robievali aj z makaónamy mám ničo podobne uložene ale toto si tiež ukladám


  • zolik, 7. októbra 2011 o 22:50
    mna zase mama naucila, ze pred tym nez do pörkeltu zamiesam smotanu s mukou mam si do extra misky z hrnca pozbierat mastnu vrchnu paprikovu vrstvu a vratit ju naspät az po zahusteni, aby to malo "pekne oci". ;-)


  • margarida, 4. marca 2012 o 22:43
    Ani ja nedávam žĺtok ani bujón. A ani múku ani mlieko, len šľahačkovú smotanu.


  • alexdidi, 5. marca 2012 o 11:04
    @margarida ,pri tučnej šľahačkovej smotane netreba mlieko ani múku,zahustí aj samotná,ale iné to je,ak použijeme na zátrepku kyslú smotanu.Žĺtok dávam,aby sa nezrazila a zároveň je lahodnejšia omáčka.S kyslou smotanou je úplne iná chuť a mne chutí práve taká.I keď napr.pri šampiňónovej omáčke používam zväčša na zahustenie práve iba šľahačkovú smotanu,ktorú potom zredukujem asi na polovicu.Každý podľa svojho gusta....mne zasa pekné oči" podľa @zolik na omačke vadia a iný si ich vytvára schválne.Ja radšej hladučkú,hodvábnu omáčku.


  • peto700, 10. mája 2012 o 09:19
    Dnes som to uvaril, dobre to je. Moj prvy paprikas. Dakujem za recept

    Like.: +1


  • ivanka242, 1. februára 2013 o 12:21
    Tak dnes som navarila tento paprikáš..robila som ho 1x a môj muž si nevedel vynachváliť a ja tak isto :) Ďakujem za super receptík :)


  • dodo46, 1. februára 2013 o 13:56
    bez bujónu, múky, mlieka, žĺtka , mäso po udusení obrať od kostí a kože, pokrájať na kocky, aby sa to šmykľavé ako tiež hovorí sracz
    sa dobre dalo spapať veľkou lyžicou.


  • don, 26. júla 2013 o 12:11
    recept je OK´ale ak chcete aby sa halusky nelepily treba ich nechat povarit 3min. NEBUDU SA LEPIT-skuste


  • jojto, 12. apríla 2014 o 18:33
    ja mávam pred sebou recept na paprikáš aj perkelt ktoré spájam dohromady. základ je presne taký ako na tomto recepte, akurát ho varím z kuracích krídiel,mäso nemusím,ja sa idem udusiť s touto omáčkou lebo ho robím s kolienkami,krídelká (nie všetky)s chuťou a srandovne chrúme vedľa mňa psík a tiež je velmo spokojný



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Nebojte sa byliniek
Vy starší, len si spomeňte. Akými bylinkami voňala vaša záhrada pred polstoročím? Aké čerstvé rastlinky sa vtedy používali vo vašej kuchyni?

Slovenské gastronomické poklady
(2. časť)

Poznáte Zaručené tradičné špeciality zo Slovenska? Obohacujú náš každodenný jedálny lístok, no vieme o nich málo. Prečítajte si zaujímavosti o týchto potravinách.

Bonduelle Vapeur, zelenina upravená na pare!
- Inzercia -
Zelenina pri skladovaní stráca vitamíny. BONDUELLE Vapeur je skvelou voľbou pre tých z vás, ktorí chcú mať kvalitnú a chrumkavú zeleninu vždy po ruke.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 18/2015: Poklady slovenskej kuchyne Poklady slovenskej kuchyne
Časopis Varecha vo štvrtok 30. apríla v denníku Pravda.


TOPlist