Kurací paprikáš - slovenská (maďarská) klasika

Kurací paprikáš - slovenská (maďarská) klasika
Foto: alexdidi
alexdidiAlexdidi, recept pridal: 18. mája 2010 21:50Ďalšie jeho recepty

Viem, že si poviete nič nové pod slnkom, ale mnohokrát sa nám predsa žiada aj stará klasika. A na takú sme dostali chuť aj my a tak bol dnešný obed v tomto znamení aj s klasickými nokerľami, ako my nazývame noky. A keďže aj tú klasiku varí každý inak rozhodla som sa o tú moju podeliť s ostatnými Varechármi

Suroviny

4
porcie
30
minút
príprava
30
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Kurča pokrájame na menšie časti, osolíme, okoreníme. Na oleji a masle podusíme na drobno pokrájanú cibuľu, pridáme mäso a opečieme zo všetkých strán, pridáme papriku, podlejeme trochu vodou a prikryté dusíme 20 minút.
Kurací paprikáš - slovenská (maďarská) klasika  - obrázok 1

2

Pridáme bujón a ešte 5 minút podusíme. Mäso vyberieme a pripravíme si zátrepku: rozšľaháme smotanu, mlieko, žĺtok a múku.
Kurací paprikáš - slovenská (maďarská) klasika  - obrázok 2

3

Pripravenú zátrepku pomaly za stáleho miešania prilejeme do vý peku z mäsa a povaríme na miernom ohni asi 5 minút.Do omáčky vrátime mäso.
Kurací paprikáš - slovenská (maďarská) klasika  - obrázok 3

4

Pripravíme si nokerle: zo všetkých surovín vymiesime cesto ručným mixérom s hnetacími metlami. Vodu pridávame podľa potreby, aby cesto bolo polotuhé, vláčne, nie moc tuhé. Pomocou haluškovača alebo z lopárika hádžeme do vriacej osolenej vody halušky, ktoré keď vyplávajú na povrch vyberieme do misy a pokvapkáme olejom, aby sa nezlepili.
Kurací paprikáš - slovenská (maďarská) klasika  - obrázok 4

5

Môžeme podávať: nokerle, mäsko a polejeme omáčkou. Dobrú chuť!
Kurací paprikáš - slovenská (maďarská) klasika  - obrázok 5



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasoval 1 človek (4,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • jezibabka1, 19. mája 2010 o 09:36
    @alexdidi uhm!!! to ľubim:)


  • evas13, 19. mája 2010 o 09:51
    Júúj stará dobrá klasika mňan. :-))


  • krupicka, 19. mája 2010 o 10:07
    vôbec to nechuti


  • michsamant, 19. mája 2010 o 10:40
    mnamka!


  • jezibabka1, 19. mája 2010 o 11:27
    @krupi čka ani mne to v Tvojom veku nechutilo:)))))))) ale teraz........mňam, neboj chute sa menia:))


  • bambitka, 19. mája 2010 o 12:10
    tak toto moj manzel moze do nemoty:))))))


  • frezia68, 19. mája 2010 o 13:02
    Včera sme dojedli,len miesto smotany bolo mlieko,aj žľtok vynechávam,ale pridám lyžičku horčice a vypečiem s cholesterolom :-)


  • sovka62, 19. mája 2010 o 16:42
    Manžel takéto jedlá miluje, keď sa pýtam, čo mám navariť, želá si niečo mokré, čo znamená paprikáš, perkelt, guláš a pod. Pokojne toho môžem navariť na tri dni, s radosťou si to bude ohrievať donekonečna.


  • sracz, 19. mája 2010 o 19:29
    ....... ako Sovkin manžel, toto "mokré, šmykľavé a voňavé" môžem vždy a všade, furt a stále. K originálnej košickej klasike chýba iba jednoduchý hlávkový šalát vo vodnocukrovocitrónovo(octovo)m kúpeli. Bagrujem a ládujem vééééééľkou lyžicou! Alexdidičku na jedničku! Máš aj môj obdiv a úctu! Teším sa na kontinue ...... !


  • altyn, 19. mája 2010 o 19:50
    Mám veľmi rád takéto jedlá, len som nemal rád že som sa pri tom (ak som to jedol príborom) "narobil " alebo (ak som to jedol rukami) ušpinil. A tak si naša maminka dala tú námahu a kura vykostila. Kosti a kožu potom použila na polievku. Tak som sa to naučil robiť aj já a je sa to ľahko, lyžicou a s chuťou! Tiež sa mi zdá zbytočné pridávať tam bujón, nanajvýš tak 1/2čl vegety. Veď je tam samé dobré korenie a určite tam ten bujón nechýba. Ani to žľtko nedávame. Ale inak je to mňamka!


  • babav, 19. mája 2010 o 19:52
    @sovka , necuduj sa , ved to je jedlo ,ktore je na druhy(treti,..)den lepsie ako cerstve,ak nieco po prvom dni ostane ;-) .


  • andromeda, 20. mája 2010 o 08:30
    ten žľtok sa tam nezrazí?


  • alexdidi, 20. mája 2010 o 15:04
    @andromeda , práve preto, že použijeme žĺtok sa omáčka nezrazí a je lahodnejšia...len sa už nesmie prudšie variť, len prehrievať pod bodom varu


  • evanaaa, 20. mája 2010 o 17:21
    Vždy sa mýlim, čo je perkelt a čo paprikáš, robievam oboje. Mama ma naučila deň pred varením zmiešať kyslú a sladkú smotanun a tú potom použiť.Ani ja nedávam do zátrepky žľtok. pri varení použijem aj paprikovú pastu,alebo dokonca tú perkeltovú - v tube.Viac dochucujem.


  • barborao, 21. mája 2010 o 09:33
    no parada! vies ze recept na paprikas osobne nepoznam a stava sa ze zatuzim po chuti z domova. vsetky suroviny su na dosah- a ja nemam na co cakat! :)


  • alexdidi, 22. mája 2010 o 08:19
    takže Dobrú chuť @barborao a posielam Ti závan vône domova...viem čo to je a ako to chutí...ajaj...


  • mojeocko, 22. mája 2010 o 19:18
    Práve to tlačím do seba.Niečo neskutočné.Nokerle som skúšal poprvýkrát robiť a cez lopárik.Sitko niekde zmizlo.Bola to sranda,ale synator je kuchár a pochválil to.Tak ešte raz ďakujem za recept


  • imro65, 12. marca 2011 o 18:03
    práve robím paprikáš zo zajačích stehien. všetko ako podľa tohto receptu, ale nedávam žltok do zátrepky. Nechápem prečo by tam isť..


  • bodo1, 5. júna 2011 o 13:07
    Ja si myslím, že paprikáš je bez smotany a perkelt so smotanou. Je to jedno Chutí to výborne a je to einc zvei hotové


  • 3sandra3, 5. júna 2011 o 13:19
    ja som dnes varila perkelt- alebo paprikáš,,, tiež neviem, čo je čo... ale robila som so smotanou.... mňamkový,,, chutil aj mame


  • lacosk, 23. augusta 2011 o 13:42
    to bodo1: paprikáš je so smotanou a perkelt bez nej. :-) Ale inak je to jedno, hlavne nech chutí.


  • ninusa27, 22. septembra 2011 o 10:41
    aaaaa, ďakujem aj ho dnes idem variť:)
    teším sa ako si pochutíme ;)


  • peter64, 6. októbra 2011 o 21:27
    stara klasika doma sme to robievali aj z makaónamy mám ničo podobne uložene ale toto si tiež ukladám


  • zolik, 7. októbra 2011 o 22:50
    mna zase mama naucila, ze pred tym nez do pörkeltu zamiesam smotanu s mukou mam si do extra misky z hrnca pozbierat mastnu vrchnu paprikovu vrstvu a vratit ju naspät az po zahusteni, aby to malo "pekne oci". ;-)


  • margarida, 4. marca 2012 o 22:43
    Ani ja nedávam žĺtok ani bujón. A ani múku ani mlieko, len šľahačkovú smotanu.


  • alexdidi, 5. marca 2012 o 11:04
    @margarida ,pri tučnej šľahačkovej smotane netreba mlieko ani múku,zahustí aj samotná,ale iné to je,ak použijeme na zátrepku kyslú smotanu.Žĺtok dávam,aby sa nezrazila a zároveň je lahodnejšia omáčka.S kyslou smotanou je úplne iná chuť a mne chutí práve taká.I keď napr.pri šampiňónovej omáčke používam zväčša na zahustenie práve iba šľahačkovú smotanu,ktorú potom zredukujem asi na polovicu.Každý podľa svojho gusta....mne zasa pekné oči" podľa @zolik na omačke vadia a iný si ich vytvára schválne.Ja radšej hladučkú,hodvábnu omáčku.


  • peto700, 10. mája 2012 o 09:19
    Dnes som to uvaril, dobre to je. Moj prvy paprikas. Dakujem za recept

    Like.: +1


  • ivanka242, 1. februára 2013 o 12:21
    Tak dnes som navarila tento paprikáš..robila som ho 1x a môj muž si nevedel vynachváliť a ja tak isto :) Ďakujem za super receptík :)


  • dodo46, 1. februára 2013 o 13:56
    bez bujónu, múky, mlieka, žĺtka , mäso po udusení obrať od kostí a kože, pokrájať na kocky, aby sa to šmykľavé ako tiež hovorí sracz
    sa dobre dalo spapať veľkou lyžicou.


  • don, 26. júla 2013 o 12:11
    recept je OK´ale ak chcete aby sa halusky nelepily treba ich nechat povarit 3min. NEBUDU SA LEPIT-skuste


  • jojto, 12. apríla 2014 o 18:33
    ja mávam pred sebou recept na paprikáš aj perkelt ktoré spájam dohromady. základ je presne taký ako na tomto recepte, akurát ho varím z kuracích krídiel,mäso nemusím,ja sa idem udusiť s touto omáčkou lebo ho robím s kolienkami,krídelká (nie všetky)s chuťou a srandovne chrúme vedľa mňa psík a tiež je velmo spokojný



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Slovinská kuchyňa: Malá krajina s veľkými možnosťami
Krajina podobná tej našej – slovenskej, ešte i jej názov si s tou našou často pletú. Reč je Slovinsku, kde žije naša Varecháčka Marijanna.

Varné dosky: Elektrina verzus plyn
Ako vybrať energeticky úspornú varnú dosku a zároveň takú, aby sa nám na nej čo najlepšie varilo?

Medovníková chalúpka v rozprávkovom lese
- Inzercia -
Medovníková chalúpka sa skrýva v lese. A viete, že aj vy v kuchyni môžete takéto rozprávkové lesy chrániť? Celkom jednoducho – správnymi surovinami, ktoré pri varení používame.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 44/2014: Česká kuchyňa Česká kuchyňa
Časopis Varecha v piatok 31. októbra v denníku Pravda.


TOPlist