Kura s ryžou zapekané v rúre - Пиле с ориз на фурна

Autor receptu: alex37

Zakaždým keď ideme do Bulharska moja milá svokra zadáva pred odchodom jednu obligátnu otázku: "Deti moje čo Vám navarím?" /akože s akým jedlom nás má čakať/ a už je to dvadsaťtri rokov čo dostáva rovnakú odpoveď: "Пиле с ориз на фурна", obľúbené bulharské jedlo mojej dcéry aj mňa :) Robíme ho aj doma, ale naša babička ho robí najlepšie.

4-6
porcie
30 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Postup

  1. Umyjeme si kuracie stehná /alebo kura, ale najradšej robíme zo stehienok lebo každému sa ujde rovnako mäsko/ nakrájame cibuľu na mesiačiky, mrkvu a papriku na drobno a rajčiny olúpeme a rozmixujeme /alebo pridáme rajčinový pretlak/
  2. Stehienka dáme variť s koreňovou zeleninou, pridáme soľ a čierne korenie celé. Stehienka povaríme cca 30 minút.
  3. Na oleji opražíme cibuľu, pridáme mrkvu, papriku,
  4. potom umytú, osušenú ryžu. Opražíme, pridáme mletú červenú papriku, mleté čierne korenie, soľ, petržlenovú vňať, rajčinový pretlak a nakoniec 3 poháre vývaru, na 1 pohár ryže.
  5. navrch uložíme stehienka a dáme piecť na 180°C cca 45-60 min. Ryža nesmie byť na povrchu vysušená. Zo zbytku vývaru máme aj polievku, takže dva chody v jednom.