Kura s ryžou zapekané v rúre - Пиле с ориз на фурна
Autor receptu: alex37
Zakaždým keď ideme do Bulharska moja milá svokra zadáva pred odchodom jednu
obligátnu otázku: "Deti moje čo Vám navarím?" /akože s akým jedlom nás má čakať/
a už je to dvadsaťtri rokov čo dostáva rovnakú odpoveď: "Пиле с ориз на фурна",
obľúbené bulharské jedlo mojej dcéry aj mňa :) Robíme ho aj doma, ale naša babička ho
robí najlepšie.
4-6 porcie |
30 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Umyjeme si kuracie stehná /alebo kura, ale najradšej robíme zo stehienok lebo každému sa ujde rovnako mäsko/ nakrájame cibuľu na mesiačiky, mrkvu a papriku na drobno a rajčiny olúpeme a rozmixujeme /alebo pridáme rajčinový pretlak/
- Stehienka dáme variť s koreňovou zeleninou, pridáme soľ a čierne korenie celé. Stehienka povaríme cca 30 minút.
- Na oleji opražíme cibuľu, pridáme mrkvu, papriku,
- potom umytú, osušenú ryžu. Opražíme, pridáme mletú červenú papriku, mleté čierne korenie, soľ, petržlenovú vňať, rajčinový pretlak a nakoniec 3 poháre vývaru, na 1 pohár ryže.
- navrch uložíme stehienka a dáme piecť na 180°C cca 45-60 min. Ryža nesmie byť na povrchu vysušená. Zo zbytku vývaru máme aj polievku, takže dva chody v jednom.