Kurací paprikáš
Kura na paprike (fotorecept)
Autor receptu: kimlo
Vyskúšal som už veľa receptov na toto obľúbené jedlo, ale tento je zatiaľ najlepší.
4 porcie |
30 minút príprava |
60 minút tepelná úprava |
Postup
- V kastróle rozohrejeme 3PL oleja a maslo.
- Vložíme vopred osolené mäso a opečieme z každej strany asi 4 minúty. Potom mäso vyberieme a odložíme na tanier.
- Do výpeku vložíme nakrájanú cibuľu a orestujeme do zlatista.
- Odstavíme od horáka a pridáme mletú papriku. Kto chce môže pridať aj pálivú. Krátko zarestujeme.
- Zalejeme vývarom, množstvo zvolíme podľa množstva mäsa a podľa toho koľko budeme chcieť omáčky.
- Prilejeme aj trocha mlieka a pridáme bobkový list.
- Ja som deň predtým vykosťoval kurčatá a zo skeletov spravil vývar, práve na toto sa dobre hodí. Ale kto nemá vývar, môže použiť aj kocku bujónu. Ako vraví Zdeněk Pohlreich „lepší špatnej vývar nežli dobrá voda“...
- Vrátime naspäť mäso, prikryjeme a dusíme asi 60 minút. Potom mäso opať vyberieme.
- Na panvici na sucho opražíme hladkú múku do pieskovej farby.
- Pridáme troška oleja a ešte krátko opražíme.
- Zalejeme troškou vývaru, rozhabarkujeme a pridáme do omáčky. Okoreníme mletým korením podľa chuti a povaríme 10 minút.
- Pridáme smotanu, prípadne omáčku ešte dochutíme soľou a ponorným mixérom rozmixujeme.
- Omáčka zostane primerane hustá a hladká...
- Mäso vrátime do omáčky a ešte chvíľu povaríme.
- Podávame s haluškami alebo obľúbenou prílohou.