Foto: andys
To najlepšie z českej kuchyne.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Na úvod je najlepšie, keď si v lese nazbierame čerstvé huby :) Kulajdu však môžeme pripraviť aj mimo hubárskej sezóny z mrazených alebo sušených húb.
-
2
Huby očistíme a nakrájame na plátky, načistené zemiaky nakrájame na kocky a dáme spolu variť do studenej vody.
-
3
Osolíme, okoreníme, pridáme mletú racsu a varíme pod pokrievkou na miernom ohni, kým zemiaky nezmäknú.
-
4
Na zahustenie polievky si pripravíme zátrepku z kyslej smotany. Smotanu vyklopíme do misky...
-
5
... a zmiešame s múkou do hladka.
-
6
Takto pripravenou smotanou zahustíme polievku, ktorú ešte povaríme asi 10 minút. Dochutíme octom a na drobno nakrájaným kôprom.
-
7
V ďalšom hrnci si pripravíme stratené vajcia: do vriacej osolenej vody s troškou octu pomocou väčšej naberačky alebo mištičky vyklopíme celé vajíčko. Dlĺžka varenia závisí od toho, či chcete, aby žĺtko ostalo mäkké (3 minúty), na "hniličku" (5 minút) alebo tvrdé (7-10 minút).
-
8
Vajíčko vložíme na tanier...
-
9
...a zalejeme polievkou.
Pekné popoludnie Ti prajem :-)
Mam take zasterilovanou houbovou smazenici, tak vyklopim sklenicku do vody s varenymi bramborami. Pridavam jeste sladkou smetanu. Vejce vyklepnu do sberacky a pomalu norim do varici se polevky . Davam jich 2 na stravnika. Kopr cerstvy, vlasky kopru aby byly patrne, take hodne! Naleju polevku na talir a zdobim jeste kolecky vajec na tvrdo . Polevka musis byt husta , lehce navinula, ale to uz je na chuti kazdeho. Takova je u nas :-)
@mijaita , nemáš tu niekde ten receptík na sterilizovanú smaženicu? To by bolo vynikajúce na zimu :)
@nicopopa , vďaka, pozdravujeme aj my :)