Pečená bravčová krkovička
Krkovička so šťuchanými zemiakmi s krúpkami, majoránkou a chrumkavou cibuľkou
Autor receptu: sjuz
Mäkkučké a šťavnaté mäsko s chuťou cibule, čerstvej zeleninovej papriky a slaniny,
dokonale ladí so šťuchanými zemiakmi, ktoré som varila spolu so strednými krúpkami a
po uvarení dochutila sušenou majoránkou, opraženou cibuľkou a čerstvou pažítkou.
5 porcií |
20 minút príprava |
120 minút na 190/170 °C |
Postup
- Krkovičku nakrájame na plátky hrubé cca 1 cm, osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením a potrieme z jednej strany dijonskou horčicou.
Cibuľu prekrojíme na polovicu a nakrájame na plátky. Kapiu - alebo zelenú čerstvú papriku nakrájame na kolieska. Slaninu nakrájame na plátky.
- Plátky mäsa poukladáme do pekáča alebo na plech vedľa seba, na ne poukladáme cibuľu a papriky, a navrch nakladieme plátky slaniny - množstvo zvolíme podľa podľa chuti. Ja som dala na plátok mäsa plátok slaniny.
- Pokvapkáme trochu olejom a podlejeme pohárom vody. Zakryjeme a dáme piecť do rúry. Ja som piekla teplým vzduchom prvú hodinu na 190 °C, potom som teplotu znížila na 170 °C a piekla ďalšiu hodinu. Počas pečenia v druhej hodine som občas vybrala a poliala výpekom.
Keď bolo mäsko mäkké, odokryla som a ešte chvíľu dopiekla pre farbu a chrumkavosť slaniny. Takto vyzerá upečené na plechu:
- Medzitým sa varili zemiaky v osolenej vode s krúpkami. Hotové som roztlačila s maslom tak, aby ostali aj jemné kúsky, pridala som chrumkavú cibuľku, sušený majorán a čerstvú pažítku.
- Hotovo, dobrú chuť :)