Krkovička pečená na jablkách, kyslej kapuste a cibuli fotorecept

pusta - fotkapusta, 15. septembra 2013
Krkovička pečená na jablkách, kyslej kapuste a cibuli (fotorecept)
Foto: pusta

V tomto chladnom sychravom počasí sa priam žiada osvedčená klasika na nedeľný obed. Pripravila som ju pre nás doma iným spôsobom ako obvykle. Do Zobraziť celý popisV tomto chladnom sychravom počasí sa priam žiada osvedčená klasika na nedeľný obed. Pripravila som ju pre nás doma iným spôsobom ako obvykle. Do jenskej misy na spodok som dala cibuľu, na ňu kyslú kapustu, na to pokrájané jablká a na vrch som položila hrubšie rezy v cesnaku a v oleji naloženej krkovičky. Upiekla som v trúbe a za hodinku bol na stole vynikajúci a mimoriadne chutný"eintopf" s kysnutou domácou knedľou. Zalizovali sme sa až za ušami a nemusela som stáť celý deň pri sporáku.

2 - 4
porcie
15 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
podľa chuti
3 - 4 strúčiky podľa veľkosti
2 PL
1 - 2 PL
2 ks Granny Smith alebo iné
500 g
2 - 3 PL
podľa chuti
2 ks
100 - 150 ml




Postup

  1. 1

    Z krkovičky som nakrájala 2 rezne o výške asi 3 cm a o váhe asi 250 gramov, ktoré som ani nevyklepávala a ani po obvode nenarezala. Je to vlastne pečenie krkovičky v celku, ale v menších kusoch.

    Krkovička pečená na jablkách, kyslej kapuste a cibuli (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rezne som riadne osolila z oboch strán a...

    Krkovička pečená na jablkách, kyslej kapuste a cibuli (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...poriadne potrela prelisovaným cesnakom.

    Krkovička pečená na jablkách, kyslej kapuste a cibuli (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Naložené rezne som poliala olejom a prikryté som odložila na 12 hodín na noc do chladničky odpočívať, chute sa výborne prepoja a mäsíčko krásne skrehne. Môžete odložiť aj na dlhšie, ale ked sa veľmi ponáhľate, tak stačí naložiť takto krkovičku ráno.

    Krkovička pečená na jablkách, kyslej kapuste a cibuli (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Spodok jenskej misy som vyložila plátkami na mesiačiky nakrájanej cibule. Môžete však použiť vhodnú zapekaciu nádobu alebo pekáč primeranej veľkosti, najlepšie s vrchnákom ev. použijete na zakrytie alobal.

    Krkovička pečená na jablkách, kyslej kapuste a cibuli (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na cibuľu som rozložila kyslú kapustu. Mám vlastnú rýchlokvasenú kapustu v chladničke už viac ako pol roka a stále je super. Nechám na Vás, či použijete sudovú, kúpenú alebo vlastnú. Odporúčam ochutnať, ak je veľmi kyslá, tak prepláchnuť studenou vodou a primerane pokrájať na menšie prúžky.

    Krkovička pečená na jablkách, kyslej kapuste a cibuli (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridala som 3 PL kryštálového cukru a celú rascu, iné som nepridávala, lebo bola správne ochutená už pri nakladaní. Môžete pridať podľa vlastnej chuti ešte soľ, cukor, chren, bobkový list, celú rascu, celé čierne korenie, celé nové korenie, celé borievky, cesnak, chilli papričku - čo má kto v kapuste rád.

    Krkovička pečená na jablkách, kyslej kapuste a cibuli (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na kapustu som dala jablká Granny Smith pokrájané na mesiačiky, krájala som ich aj so šupkou, lebo sa pri pečení nerozpadnú. Môžete použiť iné jablká, ktoré chutia Vám alebo aké máte doma po ruke.

    Krkovička pečená na jablkách, kyslej kapuste a cibuli (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na jablká som položila naloženú krkovičku, ktorú som 2 hodiny pred pečením vybrala z chladničky, aby mala izbovú teplotu.

    Krkovička pečená na jablkách, kyslej kapuste a cibuli (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na krkovičku som ešte položila zvyšok pokrájaných jabĺk a cibule, podliala som asi 100 ml kapustovej šťavy a 1 PL rozpustenej domácej bravčovej masti a prikryla vrchnou časťou jenskej misy. Ak nemáte bravčovú masť, môžete použiť olej, krkovička pustí dosť masti.

    Krkovička pečená na jablkách, kyslej kapuste a cibuli (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Piekla som prikryté v trúbe na 180 stupňoch C, potom ešte odokryté asi 10 minút, kým krkovička nedostala peknú červeno - hnedú farbu.

    Krkovička pečená na jablkách, kyslej kapuste a cibuli (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Podávala som horúcu krkovičku na jablkovo - kapustovom lôžku s čerstvo uvarenou domácou nadýchanou knedľou, ktorú som poliala výpekom. recept na Domácu kysnutú knedľu mám tu na vareche: http://varecha.pravda.sk/recepty/domaca-kysnuta-knedla-fotorecept/16726-recept.html

    Krkovička pečená na jablkách, kyslej kapuste a cibuli (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Mäsíčko je mäkkučké ako masielko výrazne cesnakové s príjemnou chuťou jabĺk a kapusty. Kapusta je ochutená šťavou z krkovičky a jablkami, má príjemnú sladko - kyslú chuť a chuť použitých korenín a je al dente, pekne chrumkavá, nesmie byť rozpadnutá a mäkká ako blato.

    Krkovička pečená na jablkách, kyslej kapuste a cibuli (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    A tu je pohľad z blízka, je to síce riadna porcia ako pre baníka :D, ale hriešne dobrá, krkovička je šťavnatá, mäkkučká, úžasnej chuti a krásne vypečená. Poviem pravdu, zalizovali sme sa až za ušami. Neviem si k nej predstaviť nič lepšie ako domácu nadýchanú kysnutú knedľu, hoci aj v celku pečené zemiaky na masti môžu byť super. Obrovskou výhodou tejto prípravy je, že nemusíte celé doobedie tancovať pri sporáku a čas môžete využiť užitočnejšie a príjemnejšie v nedeľu. :-)))))

    Krkovička pečená na jablkách, kyslej kapuste a cibuli (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

eviana
Milá @pusta , krásne si to vymyslela, skvelé jedlo, perfektný pracovný postup a hlavne dokonalý výsledok... veľmi chválim a za mňa jasných 5* :)
1x sumec
luss44
veľmi chutne si navarila, a ten popis - podľa toho musí navariť dobre aj úplný začiatočník, skvelá práca a pritom aké jednoduché jedlo
1x sumec
tinca
@pusta všetko k sebe pasuje, viem si predstaviť tú výbornú chuť:)
pusta
@horalka , hej, je to pekný, chutný a nenáročný recept. teším sa, že spravíš pre nevestu.
dakujem
1x sumec
pusta
@dusan95843 , no to som rada, že v nedeľu bude mať u vás premiéru táto krkovička :-)))
dakujem za krásne hodnotenie a aj za 5*****
1x sumec
pusta
Milá@eviana , hej, je to skvelé jedllo, ktoré nikdy nesklame. som rada, že sa ti páči.
dakujem ti za úžasné ocenenie mojej práce a 5*****
1x sumec
pusta
@luss44 , áno, veľmi chutne som navarila a takmer bez námahy.
snažím sa, aby moje recepty boli napísané zrozumiteľne tak, aby ich bez problémov zvládol každý, aj začiatočník.
dakujem.
1x sumec
pusta
@tinca , fakt všetko pasuje, sama som bola príjemne prekvapená úžasnou chuťou tohoto jednoduchého jedla.
dakujem.
1x sumec
havino
dobré jedlo, v jednom pekáči, až sa človeku žiada povedať tak nepekne,( žrádielko), nuž, ale je to tak, my sme dnes mali podobný obed len z hlávkovej kapusty a do nej dávam dve postrúhané jablká, ale to je iná chuť, jasné, ak nezabudnem vyskúšam s kyslou, ale až so svojou ked budem mať
sracz
Krkovičku v Tvojom super chutnom prevedení som na posledy jedol už pred viac ako 8 rokmi, milá @pusta a aj keď sa zásadne vyhýbam alkoholu, tak vďaka "post vredovému stavu" mojeho žalúdka, cnie sa mi aj po orosenej 3_ke čerstvo čapovaného zes Plzně. Ak by si sa niekedy, čírou náhodou, zatúlala do "zemí českých", tak Ti, v hostinci "Na parkáně" vrelo odporúčam "Parkáň guľáš" s najsprávnejšie čapovaným pivkom! ... a Ty vraj, o tomto svojom rcp: ... príjemne prekvapená úžasnou chuťou tohoto jednoduchého jedla. Veď práce v jednoduchosti je krása a Ty si naozaj "majster_kou" umenia a krásy v kuchyni!
piczur
super už viem čo bude v nedeľu na obed ukladám a ďakujem :)
piczur
super už viem čo bude v nedeľu na obed ukladám a ďakujem :)
pusta
@havino , pravdu máš, je to dobré jedlo v jednom pekáči = dobré žrádielko.:D je to tak :-)))
len vyskúšaj, ak budeš mať svoju vlastnú kyslú kapustu.
tak ste mali podobnú dobrotu :P
dakujem.
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, do českých zemí sa ja už sotva zatúlam :-(, ale orosenú 3 Plzeň by som si veru dala, k tomuto by bola tým najlepším doprovodom :-) hádam raz za čas môžeš aj Ty. a tam nemáte farmy s bravmi? kde by di aj tú krkovičku mohol dostať?
ak náhodou máš rp na "Párkáň guláš", tak daj :P
dakujem za krásne a dojímavé slová, ktorými si ohodnotil moju prácu. Ty vždy dokážeš tak milo pohladiť...:-)))
nápodobne :-), môj vzácny priateľ :-)))
pusta
@piczur , vidím ťa tuším po prvýkrát pod mojimi receptami a hned taká úžasná pochvala.
dakujem.
pusta
@piczur , som veľmi rada, že som ťa inšpirovala a budete mať v nedeľu na obed.
dakujem.
pusta
@kimlo , tentokrát musím súhlasiť s tebou - tento recept je klenot z mojej kuchyne a vydaril sa :P
dakujem za všetkoa aj za 5*****
michalfun
Práve som dokončil krkovičku. Už len vôňa ma omámila po prvom skúsnutí som v siedmom nebi. Knedlík robím už nejaký čas a mám rovnaký recept, a odporúčam varený. Je naozaj vláčnejší.

Milá pusta, veľká poklona ;)
concord
@pusta
Es lebe Ziegelfeld. Zas tu budeme chvíľu iritivať také typy ako Tiginko. Tiginko ty sa zmier s tým, že si sa asi narodil niekde v malej podhorskej vesničke a stále sa nevieš vymotať z tvojich červených spartakiádnych trenírok, čo ti mamka pripravili na okresnú spartakiádu a to sa už píše rok 2013. Moja"vyvolená" ako si nazval Pustu je osoba ktorú ja osobne vôbec nepoznám ale vážim si ju pre jej fundované recepty a pre jej znalosť nielen slovenskej kuchyne. Práve kvôli takýmto týpkom ako si ty,nie je možné aby sme si verejne vymenili svoje komunikačné kontakty. A Pusta ďakujem opäť za skvelý recept.
tiginko
si vedľa jak tá jedľa @concord , som rodená Bratislavčanka :-) Ak ti niečo hovorí Taranda, tak voľakedy patrila môjmu starému otcovi, bohužiaľ nám ju nenávratne skonfiškovali. Ty si len obyčajný chudák, čo nemá štipku ľudskosti a hrá sa na Boha... je mi ťa fakt ľúto. PS: nemala som to šťastie nosiť červené spartakiádne trenírky :-)
pusta
@concord , @tiginko , pôvodne som vôbec nechcela reagovať, ale pekne vás poprosím, ak máte niečo proti sebe, vybavte si to spolu mimo mojich receptov, čo ja viem, kde. napr. v TS.
som z toho znechutená, to sa predsa nerobí...
dakujem Vám.
pusta
@michalfun , ani nevieš, ako veľmi ma potešila tvoja milá správa.
som skutočne rada, že tak úžasne chutilo...tak v siedmom nebi? :-)
s tou varenou knedľou máš úplnú pravdu, súhlasím s tebou.
veľmi pekne ti dakujem.
tiginko
prepáč @pusta , ty tiež všeličo neriešiš cez TS a mala by si, tiež sme z toho mierne znechutení, to sa predsa nerobí... ďakujem ti
pusta
@tiginko , ja nemám čo riešiť. každému je jasné, že ma nemusíš...
ja ťa korektne obchádzam, tvoje komenty nečítam, tvoje recepty neotváram ani nekomentujem.
prosím, keby si robila to isté.
dakujem ti.
paploska
tam je vždy ako "ľahké" nedeľné jedlo knedlík a kapusta :-))
pusta
@paploska , hej, podobá sa to kuchyni našich mamičiek :-)))))
"ľahké" nedeľné jedlo - knedlík, kapusta a vtedy som pred obedom chodila kúpiť k obedu aj čerstvo čapované dobre chladené orosené pivečko :-)
dakujem ti za pochvalu.
rebeka1985
veľmi pekne opísaný recept,už teraz sa mi sliny zbiehajú,keď to čítam :-) mäsko už mám naložené,zajtra idem robiť,už sa teším,od vás ma ešte žiadny recept nesklamal :-) ďakujem pekne
srnkas
to je zraaadlo! urobim uz buducu nedelu, pre navstevu!
pusta
@rebeka1985 , to som rada, že ťa ešte žiaden môj recept nesklamal :-)
verím, že aj tento chutil :-)
dakujem za potešujúcu správu.
pusta
@srnkas , to veru je žraaadlo DDDDD
nuž nedeľa je tu "co by dup", pre návštevu ideálne a takmer bez práce :-)
dobrý výber.
dakujem.
danielik3355
Milá @pusta ...vždy keď hľadám nejaký dobrý recept, tak poväčšinou vyberiem ten tvoj (okrem toho keď mi chýbajú nejaké dôležitejšie suroviny či korenie).
Máš skvelé nápady, a vidieť, že aj určite bohaté skúsenosti. Idem prvý-krát robiť krkovičku a táto vyzerá fantasticky.
Zaujalo ma, že je všetko pekne spolu s kapustou v jednej mise a plus jabĺčka :-)

Nehovoriac o tom, že vždy všetko pekne vyfotíš, čiže je celý fotopostup, nie len poskromne ako dávajú niektorí.
Hlavne nám mladým to pomôže, keď žijeme v zahraničí a nechceme mať vysoký účet za telefón, keď zháňame recepty z domova od mamy, či svokry ;-)

Ešte raz ďakujem, že si taká štedrá a máč čas sa s nami podeliť o svoje skvelé recepty :-)
redakcia
Komentar od autorky receptu:
@Danielik3355 , rada to robím najmä pre mladých, presnejšie robila som, totiž už nie som na vareche, prisp ievam však na iné weby. vždy ma veľmi poteší, ked si niekto aj po čase vyberie práve môj recept, lebo chcem po sebe zanechať niečo pekné,také, čo ľudia radi budú variť aj po rokoch. tvoje hodnotenie je pre mňa veľká pocta! dakujem ti krásne a prajem všetko dobré v živote.
@Gabriele , to som nečakala, ale o to viac ma teší tvoja pochvala! veľmi pekne dakujem :-) nech sa ti v živote darí!
arazimova
Zajtra sa chystám robiť tiež krkovicku na kapuste, skúsim to urobiť podľa Vášho receptu. Tie jablká určite dajú tomu dobrú chuť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia