Krémová paradajkovo-zeleninová polievka s bazalkovými haluškami fotorecept
Foto: eviana
Niet nad skvelú paradajkovú polievku... je toľko variácií - čo dom, to iná paradajková polievka. Robievam rôzne... niekedy len "jedálňovú klasiku" so syrom... ale Zobraziť celý popisNiet nad skvelú paradajkovú polievku... je toľko variácií - čo dom, to iná paradajková polievka. Robievam rôzne... niekedy len "jedálňovú klasiku" so syrom... ale niekedy mám chuť spraviť niečo iné, tak ako dnes - na zahustenie aj prevoňanie som použila zeleninku a samozrejme do paradajkovej nesmie chýbať bazalka. A dnes aj vo forme bazalkovo-krupicových halušiek. Nám veľmi chutí... a Vám? :)
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny na polievku.
-
2
Ako prvé si urobíme halušky: krupica, roztopená kačacia masť (ak nemám, použijem bravčovú alebo maslo), vajíčka, nasekaná bazalka a solčanka
-
3
...všetko zmiešame do kompaktnej hmoty a necháme cca 20-30 minút odstáť
-
4
Na masle speníme na jemno nakrájanú cibuľku
-
5
...keď je cibuľka sklovitá pridáme kolieska mrkvy a kúsky zeleru. Necháme cca 10-12 min dusiť do polomäkka
-
6
...zatiaľ si ošúpeme paradajku a nakrájame ju spolu s cukinou
-
7
...pridáme do hrnca - keď je už mrkva takmer mäkká
-
8
...zalejeme paradajkovým pretlakom - dala som 7 dl domáceho a 5 dl krabičku kúpenského, dochutíme soľou - kto má rád sladšiu polievku môže pridať aj cukor - a necháme pomaly vrieť cca 25 minút.
-
9
...keď je už všetka zelenina mäkka, pridáme čerstvú bazalku a všetko do hladka vymixujeme ponorným mixérom
-
10
...trochu som celú polievku po rozmixovaní pre istotu preliala cez sito - zachytila som paradajkové zrniečka - potom som ju dala späť na oheň.
-
11
...čajovo lyžičkou potom hádžeme do polievky halušky - aby sa nelepilo cesto na lyžičku, treba ju namočiť do horúcej polievky...
-
12
...ide to ľahko a rýchlo... až kým neminieme všetko cesto. Zo začiatku nemiešame, stiahneme plameň na minimum a hrniec prikryjeme. Po cca 5 min polievku premiešame a necháme ďalších cca 10-15 min prebublávať v polievke. A potom už len naliať si túto famóznu voňavú krémovú polievku a vychutnávať si ju :)
A samozrejme ďakujem aj za Tvoj krásny komentár i typ ako si čo najdlhšie uchovať bazaličku... na stokrát Ti vďaka :)