Krémeš s plátmi z liateho cesta fotorecept

dzejsik - fotkadzejsik, 12. októbra 2015
Krémeš s plátmi z liateho cesta (fotorecept)
Foto: dzejsik

Vynikajúci krémeš s plátmi krehkými ako obláčik. Ako sa hovorí "nebíčko v papuľke". :)

24
porcií
60 minút
príprava

Suroviny

Cesto:
2 ks celé
125 g
200 g
125 g rozpustené (alebo Palmarín, Hera)
1 ČL
Krém:
1 l
3 bal.
3 bal.
8 PL
250 g
3-4 PL
Šľahačka:
750 ml
3 ks
3 PL




Postup

  1. 1

    Maslo rozpustíme a necháme trochu pochladnúť. Vajcia vyšľaháme s práškovým cukrom, prilejeme rozpustené maslo a postupne vmiešame múku s kypriacim práškom.

    Krémeš s plátmi z liateho cesta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nachystáme si 2 ks papiera na pečenie a z jednej strany predznačíme obrys plátov. /u mňa 27*37 cm/

    Krémeš s plátmi z liateho cesta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto rozdelíme na polovicu a rovnomerne rozotrieme na papier na pečenie. Pečieme pri 170° 6-7 minút. Odporúčam ho sledovať, plát by mal zostať svetlunký bez pripálenejších miest.

    Krémeš s plátmi z liateho cesta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z mlieka, Zlatých klasov, rumu, vanilínového a kryštálového cukru uvaríme hustý puding. Keď vychladne tak, že je horúci, ale nepopáli vám prst, pridáme doň pokrájané maslo a miešame až kým sa úplne nerozpustí. Krém natrieme na spodný plát.

    Krémeš s plátmi z liateho cesta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Smotanu na šľahanie vyšľaháme so smetafixmi do tuha, osladíme práškovým cukrom a natrieme na pudingový krém. Opatrne prikryjeme druhým plátom.

  6. 6

    Krémeš necháme pár hodín stuhnúť v chladničke. Keď vrchný plát zmäkne, opatrne pokrájame.

  7. 7

    Prajem príjemný rozplývavý chuťový zážitok! :))

    Krémeš s plátmi z liateho cesta (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

medovnicek
už aj si odkladám recept, určite vyskúšam, vyzerá úplne až rozprávkovo:)
jujoska
dobry napad, praktickejsie ako s listkovym cestom
mezi
Hm, piškótové cesto s tukom sa odteraz volá liate?! Myslel som si, že liate cesto je závarka do polievky. Pri takomto používaní terminológie môžeme o chvíľu prehlásiť bicykel za auto.
radost
@mezi
a ja mám v starej kucharskej knihe recept na liate kysnuté...aj ho používam pod ovocie..
vystihuje protiklad k lístkovému..z ktorého sa krémeš robí najčastejšie..
recept i názov je v poriadku..
len ty máš často problémy..
dzejsik
@radost ako píšeš chcela som odlíšiť na prvý pohľad, že nejde o vaľkané pláty ako je tomu pri lístkovom ceste alebo medových plátoch ... ťažko určiť správnosť terminológie, je pravda že môže ísť o závarku do polievky, má ju vo svojom receptári aj Terézia Vansová, ale napríklad Ottova kuchárka používa termín liate cesto pre palacinkové, omeletové a waflové cestá, ďalej poznáme aj liaty jablkový koláč či liate kysnuté cesto ... nuž berme to tak, že čo sa leje, môže byť liate. :))
Neviem či je správne nazvať ho "piškótovým cestom s tukom", v tomto smere som sa stretla len s postupom, kde sa šľahá do peny zmäknuté maslo, žĺtka, cukor a na konci sa pridá sneh ... ja som použila celé vajíčka a roztopené maslo, pôvodne vychádzajúc z receptu na skvelú Marlenku od @Ailuj82 (v plátoch som vynechala med). Stačilo by med vrátiť a už ho nik nenazve piškótovým a myslím, že byť to piškótové, nikdy sa tak krásne nerozplýva na jazyku. :))
potvora54
Je naprosto zbytečné dohadovat se o terminologii,když výsledek vypadá naprosto úžasně a nepochybně i tak chutná. Ukládám a držím palce. Jen víc takových dobrot:-))