Králičie stehná marinované s drienkovicou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Jeden z možných spôsobov prípravy lahodného králičieho, ale aj zajačieho mäsa. Ďakujúc „super“ kamarátovi Tiborovi z Turne nad Bodvou, mám ešte zopár „kvapiek“ domácej drienkovice, preto som sa rozhodol aj pre jej využitie do „pacu“. Neľutujem! Ani rozhodnutie, ani drienkovicu! Návšteva z Arizóny bola na výsosť spokojná a v putovaní pokračovala so slastným pocitom „nebíčka v papuľke aj v brušku“! U zákonitej krajšej lepšej 1/2 som opäť zabodoval nie iba jedlom, ale aj reprezentáciou domácnosti!

4-6
porcie
72 hod/120 minút
príprava
70-80 minút
tepelná úprava

Postup

  1. pretože vyčistené králiky (6÷10 ks v jednej dodávke) kupujeme od farmára v celku, rozporcujem ich všetky naraz a potom uložím do mrazničky (zvlášť predné nohy, zadné stehná, chrbáty, brušné blany, hrudníky s chvostami) už v jednotlivých dávkach. Musím sa priznať, že pri rozoberaní jednotlivých kusov som si pripadal ako Herodes, lebo tie „maľuchy“ mali hmotnosť v rozmedzí 800÷1 200 g. Pravdou je, že práve takéto „jemné“ kusy sú vhodné aj na vyprážanie. Ja pri vlastnom chove som „porážal“ až keď jednotlivci dosiahli minimálne 4 000 g živej hmotnosti.
  2. toto všetko budem potrebovať; stehná (nadrezané na 2÷3 časti až ku kosti) sú 3 dni (ale niekedy až týždeň) „odležané“ v marináde, ktorú som namiešal z uvedených ingrediencií
  3. stehná som obojstranne poopekal na horúcej „emulzii“ s à 2 PL bravčovej masti, masla a oleja, potom ich uložil na pracovnú tácňu
  4. na zoškrabanom výpeku som opražil pokrájanú údenú slaninu
  5. a keď „dostala“ zalatohnedú farbu, pridal som nastrúhanú stredne veľkú červenú cibuľu, pretlačené strúčiky cesnaku, zaprášil zarovnanou PL sladkej mletej papriky, premiešal, porestoval
  6. a pridal aj na kolieska pokrájanú mrkvu,
  7. krátko podusil, do základu vložil opečené stehná, zalial kuracím vývarom (tentoraz mi ostal z kapúnej polievky), nechal zovrieť a potom, prikryté, nechal pomaly dusiť asi 65÷70´; počas dusenia som ich priebežne podlieval drienkovicovou marinádou;
  8. k mäkkým som prisypal vrecko mrazeného hrášku, asi po 3´
  9. zalial PL kukuričného škrobu „rozkvedlaného“ asi v 100 ml studeného kuracieho vývaru, omáčku zjemnil 5÷6 kopcovitými PL kyslej smotany, zamiešal, dochutil, nechal minútku prevrieť
  10. a hotovo!
  11. porcia pre moju krajšiu ½ doplnená čerstvými malinami (ale iba z veľkoobchodu)
  12. porcia na tomto obrázku by potrebovala väčší tanier, alebo byť menšia, ale to by potom bola pre mňa primalá!!!