Košovská špecialita fotorecept

tinca - fotkatinca, 15. júna 2010
Košovská špecialita (fotorecept)
Foto: tinca

Neďaleko nás sa nachádza malá dedinka Koš a bola tam krásna Košovská pivnica-vináreň. Za mlada sme tam často chodievali, bola tam dobrá vára aj Zobraziť celý popisNeďaleko nás sa nachádza malá dedinka Koš a bola tam krásna Košovská pivnica-vináreň. Za mlada sme tam často chodievali, bola tam dobrá vára aj vínko. Samozrejme, že už nestojí čo je na škodu veci, ale zachovala som si ako spomienku, recept na túto špecialitu, ktorú mám od vtedajšieho kuchára.

2
porcie
15 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

30 dkg
1 ks
2 stručky
3 ks
1 ks
2 KL
1 KL
1 KL
1 KL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny, mäso ja som použila panenku, ale môže byť aj stehno,/má to byť bravčové/ nakrájame na menšie rezance. Tak isto cibuľu nakrájame, pretlačíme cesnak a tiež si na širšom strúhadle nastrúhame nakladané uhorky. Chili papričku nasekáme nadrobno.

    Košovská špecialita (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na oleji si opražíme cibuľku do sklovita, potom pridáme cesnak, ktorý opekáme veľmi krátko, aby nezhorkol. Pridáme rezance mäsa, všetky koreniny včetne soli. Mäso necháme prepiecť skoro do polomäkka. Potom pridáme strúhané uhorky, kečup a oba druhy horčice. Ďalej opekáme za stáleho miešania kým mäso nie je mäkké. Na záver ešte doladíme chute. Táto špecialita má byť výrazne pikantná /v ústach oheň/, čiže chili papričkou nešetríme. Ak ju nemáme tak môže byť feferónka, v originál recepte aj má byť /vtedy nebola v móde chili paprička/.

    Košovská špecialita (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Podávame s chlebom, alebo baketkou a ako príloha kyslé uhorky, feferónka a baranie rohy. Tak sa to podávalo v Košovskej pivnici. Ja som nemala,tak len s uhorkami.

    Košovská špecialita (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

torticka
Vyzerá to dobre, ale ja by som to dala do zemiakovej placky.
tinca
@torti čka však ti nič nebráni, môžeš ale toto je originál, ale v ďalšej vinárni u nás robia prievidzkú a vinársku špecialitu, tie sú v placke obe sú trochu rozdielne aj to je dobré, niekedy pridám
1x ababa
sjuz
mňam, tinca - tá uhorka ma tam zaujala, ešte som takto nevarila nič:), no a tou čili u mňa boduješ:)))
vavrinec
Píšu si tento recept a posílám dál, je to jeden z těch velmi jednoduchých ale o to chutnějších receptů
1x ababa
tinca
@slav íčku vitaj, že sa si ozval len uvar je to výborné a hlavne rýchle,lebo v tejto páľave musíme byť v kuchyni minimum
cistinka
už kedysi dávno som o tejto špecialite počula...dokonca recept odo mňa pýtali v južných čechách....a teraz už viem, čo to za špecialitku po mne chceli......recept určite použijem :-)
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
...nervy moje, kde sú tie časy, keď sme chodievali do Košovskej pivnice....Odvtedy som jedla rôzne "košovské špeciality", ale ani jedna sa nevyrovnala originálu. Ukladám si recept do KK a všetkým varecháčom odporúčam, je to naozaj špecialita.
1x ababa
tinca
@pavas no vidíš tvoja kuchárka ubrala cibuľu a cesnačik, bez tých by to bolo fádne, ale v podstate sme sa zhodli, aj to mám ešte napísané od toho chalana čo kucháril, akurát priznávam, že tú dijon horčicu som ja dodala teda napoly s plnotučnou,lebo dá výbornú chuť, no a najlepšiu tie uhorky.
klaura
@tinca : tak na toto sme chodili s manželom ... vtedy budúcim ... do Košovskej vinárne pravidelne ... bolo tam veľmi fajn ...
alzbetka2
ja takéto niečo môžem, ale ako schudnem, keď budem vyvárať a jesť dobroty z varechy?
macoska
mamina to robievala,keď sme prerábali dom a chlapi si pýtali recepty pre svoje žienky...
zitar
Tak na košovskú špecialitu si veľmi dobre pamätám, chodievali sme na ňu, keď som tam chodila do školy.A pivnica už nestojí?
bojar
Vyskúšam, vyzerá to, že to splňa poje požiadavky na poriadny oheň
evas13
Tinca špecialitka je to fajnová, ukladám si ju. A ozaj Koš ešte stojí, keď sme tadiaľ prechádzali začiatkom 80-tých rokov na bicykloch po Slovensku, tak to tam bolo v štádiu búrania. Kraj sa mi veľmi páčil. :))
tinca
@klaura ej tá by veru vedela rozprávať, keby stála @zitar veru že nestojí, škoda jej @evas časť Koša je vysťahovaná /starého/,vtedy bolo náreku keď ich sťahovali, lebo väčšina z nich musela do činžiakov do Kanianky /to je za Bojnicami/,ale zvykli si a tie činžiaky prekvitajú samý kvet pred domom aj vo vchodoch. Ale tá nová časť evaska stojí aj časť starej dediny. Ste ma potešili, že koľkí tú dedinku poznáte. V tej pivnici cez víkend išla táto špeciality tak na odbyt, že mali mäsa nachystaného v 10 L hrncoch. Veru nebolo víkendu, aby sme tam nešli.
1x ababa
sjuz
tinca - dnes večer robím na večeru, s chlebíkom:)
tinca
@sjuz včera som skoro praskla, už som ju nerobila asi rok a ten zvašok panenky ma inšpiroval. Napíš ako chutila!!!
marienka44
U nas sa robi podobna, tzv. Balatonska specialita. Robi sa to na bravc. masti,bez kecupu, cesnaku a cibule. Pocas dusenia sa poslieva s vodou z nakladanych uhoriek. Chilli alebo feferonka sa dava tiez. Recept j z miestnej restauracie, robime to aj doma, hlavne zat. Suseda, ked zenila syna, to mala pripravene pre hosti na zajedenie pred obradom. Vsetci to mame radi podla nasej receptury.
marali
Ta Kosovska specialita bola IN,ale bolo to asi aj preto,ze sme tam randili.Aj my ju mame radi a aj v inych upravach takze kto nevaril nech skusi.
tinca
@marali máš pravdu bola tam aj super atmosféra na randenie, proste intimita
sjuz
tinca - už je hotová, a domáce žemličky sa práve dopekajú v rúre:)
musím povedať, že som veľmi milo prekvapená - stále chodím do panvice "ochutnávať" akože...:)), nevie sa dočkať, kedy príde manžel z práce a naložíme si super mäsko:)!!! vďaka za recept:)
tinca
@sjuz a nezabudni na vínečko, joj však by som si dala s vami, ja si ju najbližšie zase urobím. Pozdravujem drahého:-)
sjuz
tinca, vdaka:) Ja som nevydržala a už sa napchávam!
výsledok predčil moje očakávania - je to SUPER:)
ešte dám vedieť, čo môj drahý:)), a vínko sa chladí:)
tinca
@sjuz ,ja som si dnes podobne pripravila zajačiu pečeň, len som ešte pridala čerstvú papriku 1/2 spolu s cibuľou a nakoniec trochu majoránky, včetne tých uhoriek, bolo to ohromné!!
macoska
dnes sa to chystám variť,lebo môj manžel to má strašne rád....
clarion
Nič v zlom, ale toto je recept na niečo úplne iné, origo Košovská je v inom recepte. Viem o čom hovorím...
marijanka712
@tinca dakujem za recept aj tvoj som preštudovala a iste zapracujem do svojej špeciality , ja som len ráz bola v tej košovskej pivnici hrala cinbalovka a velmi dobrá atmosfera vládla pamätám si že sme tam k vinečku jedli hrianky s cesnakom , škoda, že som si tam nedala túto špecialitu lahšie by môj jazýček zistil rozdiely medzi @pavas a pod... dík za doporučenie rada ho vyskúšam , len mi eštie placky tu daj a budem spokojná....
pavas
@marijanka712 recept na tie placky nemám, v košovskej ich nepodávali a ja osobne som košovskú jedol len s chlebom
1x ambo
hubata
Našla som si ťa v KK a tvoj recept @tinca nemal v nedeľu chybu. Na moje prekvapenie tá horčica má v tom mäse veľmi dobrú chuť. Robila som kvôli deťom aj neštipľavú verziu, ale tá pikantná sa všetkým páčila.
tinca
@hubata aj ja mám rada toto jedlo a je to raz-dva urobené.Teším sa že vám chutilo.:)
moniqua
Mozem iba potvrdit,ze je to dobrota.Mam presne ten isty recept :)
salinka
Výborné, výborné!!! Poznám túto špecialitu, chodili sme do Košovskej:-) Robila som teraz podľa teba, ale dala som mäsko do placky. Veľmi chutné a aj keď ja neobľubujem pikantné, v tomto jedle sa to asi naozaj žiada:-)) Ďakujem za recept!
salinka
@tinca , teraz som zmätená, čo som to vlastne jedla. Lebo sa mi aj marí, že to bolo s pečeňou, bolo to v placke a volalo sa to Košovská....ale mohli sa mi aj spomienky zahmlieť, lebo to bolo veľmi dááávno:-))) V každom prípade ti ďakujem za inšpiráciu:-)
maska10
Tak toto je spomienka na mladost,randenie,kosovska specialita a rozne ine dobre veci...Skoda ze uz nieje,uz len spominat pri vareche a jemne sa pousmiat na casy davno minule.
macka21
Prepáčte ale toto ani zďaleka nieje original košovská.... do original košovskej ide len mäso olej soľ zavárané feferóny zavárané uhorky a horčica... to je všetko viem o tom svoje :-)
dodo42
No tuto specialitu som si daval kazdy tyzden v kosovskej ale ju ponukali v zemiakovej placke original...
ambo
@dodo42 (16.3.2020 20:22)

Určite ju v základe neponúkali v zemiakovej placke. Na požiadanie možno hej , ale s istotou ju podaváli s chlebom.
yvanhoe
Toto určite nie je originál čo varili v Košovskej pivnici, lebo tej som sa najedol kilá...do košovskej sa nedáva cesnak ani paprika a kečup, je tu ešte na vareche druhý recept a ten je originál...
farkas
Prosím Vás neviem kde ste zobrali ten recept ale košovská špecialita sa tak vôbec nerobí. Je to neodpustitelné tako sfalšovať košovskú špecialitu. Na košovskú potrebujete olej, bravčové stehno nakrajať na rezance, soľ, čierne mleté korenie, zavárané uhorky nastruhané na jemno, a horčica. A to je všetko.
janger
@tinca , panenka bola v chladnicke, tak som rozmyslala, ako ju tentokrat spravit a jeden z prvych receptov, ktore mi tu vyskocili, bol tento tvoj. Vyzeral lakavo, tak reku, bude toto....a veru nebanujem. Zial, v pohari bolo uz menej uhoriek, ako som si myslela a namiesto posekanej cili papricky som pridala uz pomletu (ale len tak





najemnucko, nemam rada velmi stiplave). Ale teda musim povedat, velmi chutne jedlo. Iste bude aj opakovanie!! Dakujem za recept. A v blizkej dobe vyskusam aj ten tvoj recept so zemiakovou plackou.

O "kosovskej pivnici" som nikdy nepocula. Ale som prekvapena, kolki varechaci ju poznaju a navstivili v casoch davnych, minulych. Pekne spomienky.


janger
Oooo, aky medzerovy komentar som vytvorila :-o!
dodi2672
Pokial ja viem ja som to vzdy mal so zemiakovou plackou a to som tam chodil aj dvakrat do tyzdna do kosovskej...
1x kimlo




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia