Foto: andys
Vianočné pečivo aj pre najnáročnejšie mlsné jazýčky.
príprava
na 160 °C
Suroviny
350 g |
|
60 g |
|
200 g |
|
1 bal. |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
|
|
1 ks |
|
Plnka: | |
3 ks |
|
1 ks |
|
100 g |
|
200 g |
|
120 g, mleté |
|
4 ks, drvené dlhé |
|
20 g |
|
trochu |
|
1 ks |
|
Poleva: | |
100 g |
|
70 g |
|
Postup
-
1
Suché suroviny na prípravu cesta (múku, prášok do pečiva, práškový cukor a vanilkový cukor) dôkladne premiešame (je to dôležité, aby sa prášok do pečiva dostal do celej masy), pridáme vajíčko, žĺtok, zmäknutý tuk a kôru z 1/2 dôkladne umytého citróna a vypracujeme hladké cesto.
-
2
Cesto dáme odpočinúť do chladu. Zatiaľ si pripravíme plnku: Maslo vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, primiešame 3 žĺtky, mleté orechy, múku a drvené piškóty ochutené rumom. Zo 4 bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý vmiešame do orechovej masy.
-
3
Odpočinuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej podložke. Podľa veľkosti formičiek, v ktorých budeme piecť košíčky, vyberieme vykrajovaciu formičku (ja kolieska vykrajujem pohárom, ktorého okraj namáčam v múke - vždy nájdem tú správnu veľkosť a nemusím mať veľké množstvo formičiek. Pohár odporúčam aj vtedy, ak na vaľkanie používate silikónovú podložku, na ktorej sa neodporúča používať ostré vykrajovátka).
-
4
Povykrajujeme kolieska, ktoré povtláčame do formičiek (plechové formičky vymastíme tukom, teflónové formičky, aké som použila ja, vymastiť netreba). Cesto popicháme špáradlom, aby sa nenafúklo.
-
5
Do košíčkov pridáme orechovú náplň.
-
6
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 160 stupňoch. Upečené košíčky necháme vo forme vychladnúť, vychladnuté košíčky opatrne vyberieme. Vrch košíčkov namáčame v poleve, pripravenej z čokolády a tuku. Vrch môžeme ozdobiť 1/2 orechov, mandlí alebo lentilkami.
Helča, plnka je taká nadýchaná z orechového snehu.
Haston, idem sa pozrieť, ako vyzerajú tie Tvoje ;)