Korenený posúch s lečom a s údenou slaninkou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Toto je jeden z posúchov, ktoré pripravujem na slano. Na vykysnuté cesto rozotriem doma zavarené lečo, posypem mletým čiernym korením, štipľavou mletou červenou paprikou, pokrájanou údenou slaninkou a mierne osolím. Upečiem a pokrájam na obdlžniky. Podávam ako samostatné jedlo alebo ako prílohu k polievkam.

1 dávka
porcia
60 minút
príprava
20 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som si doma zavarené lečo, použila som polovicu 0,7 l fľaše.
  2. Pripravila som si koreniny.
  3. Očistila som si cesnak, ktorý som pokrájala na plátky. /cibuľa tam nepatrí, tú mám pripravenú na polievku./
  4. Pokrájala som údenú slaninku na prúžky.
  5. Do vandlíka som preosiala múku, premiešala som ju so soľou, vyhlbila som do nej jamku, pridala som kryštáľový cukor, namrvila som droždie, zaliala som trochou vlažnej vody, pridala som olej. Po vykysnutí kvásku som so zvyšnou vlažnou vodou zarobila hladké pružné a nelepivé cesto, ktoré...
  6. ...som nechala na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu.
  7. Cesto som preniesla na plech vystlaný s pečiacim papierom.
  8. Pomúčenými rukami som ho roztláčala k okrajom, až...
  9. som ho roztlačila na celý plech, nechala som ho ešte 20 minút podkysnúť a...
  10. polievkovou lyžicou som po ňom rozložila lečo, ktoré...
  11. ...som rovnomerne rozotrela po celej ploche.
  12. Posypala som lečo plátkami cesnaku, prúžkami slaniny a mierne osolila.
  13. Celé som ešte posypala mletým čiernym korením a mletou štipľavou paprikou. Kto chce, použije sladkú papriku.
  14. Vložila som piecť do trúby vyhriatej na 190 stupňov na 20 minút.
  15. Upečený posúch som pokrájala na obdlžniky a ihned som ho podávala. Možno konzumovať aj za studena. Ak vynecháme slaninku, je vhodný tento posúch aj pre vegetariánov, Na cesto som olej nedávala, lebo som použila olej z leča.