Koložvárska kapusta

František Šarközy
šéfkuchár hotela Tatra v Bratislave, 11. októbra 2011
Koložvárska kapusta
Foto: Pravda - Ivan Majerský
4
porcie
30-35 minút
príprava
15-20 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
200 g
100 g, uvarená
100 g
150 g
10 g
250 g




Postup

  1. 1

    Na rozpálenom tuku orestujeme nakrájanú cibuľu, pridáme scedenú kyslú kapustu, mleté mäso, soľ, mleté čierne korenie, na kocky pokrájanú klobásu, mletú červenú papriku a prelisovaný cesnak.

  2. 2

    Do takto pripravenej zmesi vmiešame uvarenú ryžu a všetko preložíme do vymasteného pekáča.

  3. 3

    Zalejeme kyslou smotanou a pečieme v rúre rozohriatej na 180 stupňov 15 až 20 minút.

Diskusia k receptu

alexdidi
Ja si pripravujem jednotlivé zložky(kapustu, ryžu, mäso)zvlášť a potom vrstvím a zapekám.....postup v tomto recepte je omnoho jednoduchší a rýchlejší, len či stačí surovému mäsu a kapuste 15 minút na zapečenie, to sa mi nezdá, ale podľa času prípravy, neviem, či tu nie je chyba v postupe a máso aj kapusta sú už podusené?
evanaaa
Ja tiež robím ako Alexdidi, toto sa mi zdá reálne len na papieri, ale či sa to tak v skutočnosti aj podarí, neviem, preto si radšej všetko zvlášť podusím a potom postupne ukladám a polejem tou smotanou , dám zapiecť.
elekra
Koložvársku milujem a robím ju ako @alexdidi a @evanaaa. Ináč som to pochopila tak, že 30 -35 min je pod pojmom príprava myslené dusenie kapusty a mletého mäsa a pod pojmom tepelná úprava 15-20 min je samotné zapekanie podusenej zmesi.
redakcia
@elekra , je to presne ako píšeš. V prvom bode je písané o tepelnej úprave pred zapečením.
gubics
Tie zložky Koložvárskej kapusty by sa mali pomiešať v žalúdku, a nie pre položením na pekáč!
Ani plnená kapusta nie od toho je plnená, že všetky ingrediencie nahádžeme do hrnca a spolu uvaríme!
Už rozlišujme recepty, nehovorím, že takáto zmes sa nedá uvariť, upiecť alebo akokoľvek pripraviť, ale nenazvime to Koložvárskou kapustou!
huck
Ja som sice Koložvarsku kapustu nikdy nepripravovala, takže asi ju ako taku, nemam pravo komentovat. No nepači sa mi ostra reakcia @gubics . Už x- krat sme tu komentovali rozne pripravy jednotlivych jedal a zhodli sme sa na tom že variacie na temu su vitane. Vymiename si tu recepty, nazory o priprave jedal tak ako ich robime my doma, ako nas to naučili naše babičky, mamky, tety, znami, priatelia, alebo jednoducho sme recept našli niekde v časopise na internet portaly, alebo na Vareche. Patrat po tom, ktory je recept ten pravy originalny pod danym menom je velmi nevdačna Sizifova praca. Každy je presvedčeny , že ten jeho recept, je ten pravy. Tak je to s nazvom a receptom Koložvarska kapusta. K čomu je dobry ten dominantny negativny naboj v tvojom komentari @gubics ?
matata1
@huck maš pravdu, jedla som už vrstvenú, premiešanú, s klobáskou aj bez nej, so sladkou aj kyslou smotanou....a milujem ju na všetky spôsoby (ešte aj u nás v práci, a tam vedia pokaziť aj nemožné!). V kuchárskych knihách sa recepty od seba hodne líšia. A nie len recepty, ale aj názvy, Kološvárska, Klužská kapusta. Držme sa hesla : ži a nechaj žiť, veď varenie je o fantázii a hlavne o láske k jedlu a ku svojim blízkym, pre ktorých jedlo pripravujeme.
gubics
Keď si Koložvarsku kapustu nikdy nerobila, tak si vyGoogli aký je originálny recept. Nikdy som netvrdila, že sa nemôže recept upraviť podľa vlastného vkusu, alebo našich domácich zvyklostí, ale potom ich nenazývajme tak ako sa volá originálny recept, alebo keď sa predsa len chceme toho držať, tak tam aspoň pridajme nejaký prívlastok.
grinchester
Včera som robila prvú Koložvársku kapustu v živote podľa tohoto receptu, a práve mi prišla správa od priatela : Lepšiu koložvarsku kapustu som ešte nejedol.

Je možné, že sa originál recept robí inak, každú zložku samostatne orestovať... ale odmietam večer stáť pri dreze a umývať 3 panvice namiesto jednej. Tento recept je jednoduchý, čistotný a hlavne, chutí.
fijak
gubics: Ja si myslím, že ozaj o ten názov toho jedla až tak presne ísť nemusí. neviem si predstaviť tie názvy jedál, napríklad:
Koložvárska kapusta ala Jozef z Nitry klokočiny, alebo Koložvárska kapusta babky drkotačky, alebo Moja najlepšia koložvárska ... atď. Mne to na týchto stránkach dýcha "ochotníctvom". Ľudia sa chcú podeliť o svoje názory, dobré pocity, zdieľať radosť z dobre vykonaného diela v kuchyni a do tohoto všetkého mi tá výtka nepasuje.
Ja sám beriem koložvársku kapustu skôr ako zmes v recete uvedených surovín. Robím ju vo woku - základ - na orestovanej cibuľke a na kúsky pokrájanom cesnaku osmahnem ochutené mleté mäso (zmes bravčovo hovädzieho - osolím, pridám čierne alebo zmes čerstvo-namletého farebného korenia, červenú papriku, ak mám chuť pridám čokoľvek na ďaľšie dochutenie - niekedy majoránku, niekedy bazalku niekedy nepridám nič.) Keď je mäso osmažené (cca 15 - 20 minút - závisí od množstva) - pridám opláchnutú dlhozrnú ryžu, zalejem to horúcou vodou alebo vývarom (mäsový, zaleninový - ak dávam vývar solím na začiatku menej) a v tejto zmesi nechám ryžu uvariť. Nakoniec pridám kyslú kapustu - len ju v mäsovoryžovej zmesi prehrejem (nemám rád rozvarenú kapustu - najradšej mám kapustu ešte chrumkavú - preto ju tepelne upravujem len minimálne). Keď to celé "dochádza", koštujem a podľa potreby dochutím. Tento základ sa už dá zjesť bez ďaľšej úpravy - a u nás sa tak veľmi často aj je. Ak máme doma náladu a čas, prehodím to celé do pekáča, posypem syrom a nechám zapiecť v rúre pri cca 180°C. Až kým syr "nechytí" tú správnu farbu (tú si každý určí sám podľa chuti)
No a ..... "zje sa to už samé". K tomu pohár dobrého horkého pivka a je "dokonáno".
Dobrú chuť.
PS: Neviem tomu dať názov.
Je to Kvázikoložvarska kapusta pomojom, alebo
Rizoto s mletým mäsom, kapustou a syrom, alebo ...
... ale chutí to čertovsky dobre.
mery13
fijak, krásne a jednoducho napísané... idem na to, dnes na obed bude koložvárska kapusta a je to, alebo Kvázikoložvarska kapusta, aby sa niekto nepohoršoval za názov.
anina6
no a človek ked je hladný, asi mu to vôbec nevadí ako sa ktoré jedlo volá, len nech bude jedlé. ináč ja ja robievam koložvárkapustu, len jednotlivé suroviny vrstvím na seba a nakoniec zalejem smotankou.
erikao
dnes som robila s krúpami namiesto ryže... výborné; len nechápem ako vám tá smotana hore chytí takú krásnu farbu. mne ostane biela a uvažujem, že nabudúce vyskúšam bez smotany
danielas
A ja mäso nemeliem,ale nakrájam na menšie kocky. Ryžu a kapustu pripravím osobitne.Keď navrstvím všetko do pekáča, vrchná vrstva je kapusta,na nej slaninka,polejem najprv výpekom z mäsa. Potom smotanou...och jej, dala by som si i teraz...
kadgalenka
Doma sme ju vrstvili a bez sparených listov, ale niekedy je inovácia prospešná. Smotanu mama zmiešala s červenou mletou paprikou, troškou paradajkového pyré a pre chuť aj kečupu.
gvist
tak dnes som ju vyskusal a musim povedat, ze lepsia ko tradicne vrstvena kolozvarka, chute sa ovela viac prepojili a jedlo ovela viac homogennejsie, palec hore.
upirka113
Dneska som si ju urobila a mňam je vynikajúca. Super rýchly a jednoduchý recept. Pozerala som aj vrstvenú u jednej užívateľky a s tým by sa mi určite nechcelo hrať. Ďakujem :)
hviera
Aká je originál koložvárska kapusta? Treba vygúgliť po rumunsky/maďarsky.... alebo sa ísť spýtať do mesta Kolozsvár, po rumunsky Cluj-Napoca. Je vcelku možné, že tam tento výraz ani nepoznajú :) podobne ako náš segedínsky guláš v meste Segedín, čiže Szeged :)
Takže hádať sa tu čo je originál a čo nie, neviem či má význam :)
V maďarsku som to jedla pár krát, hoci to bolo vo vývarovniach, a podobalo sa to skôr tomuto receptu, než vyššie opisovaným zvlášť vrstvám. (len tam bola kyslá smotana až po dopečení, naliata)

urobila som ju teraz podľa tohto receptu, a chuťovo mi sadla, bolo to také ako v maďarsku som jedla :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia