Foto: martina34
Stará dobrá klasika od mojej starkej... na slano, či na sladko alebo aj aj.
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Z vlažného mlieka, cukru a droždia si urobíme kvások.
-
2
Kým nám kvások podkysne, odvážime si múku, pridáme soľ a nastrúhame zmäkknutý tuk.
-
3
Všetko zmiesime do kopy na jednu veľkú guľu.
-
4
Do väčšieho hrnca napustíme vlažnú vodu a guľu cesta vložíme do nej.
-
5
Keď je cesto nakysnuté vyskočí na hladinu a môžeme ho ďalej spracovávať.
-
6
Vyberieme ho von, trochu osušíme a na pomúčenou lopáre rozvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm. Vykrajujeme rôzne tvary.
-
7
Ak chceme verziu na sladko, vykrajujeme najlepšie menšie kúsky a len tak ich poukladáme na plech na pečenie a upečieme. Po upečení ich posypeme práškovým a vanilínovým cukrom, premiešame, aby sa obalili.
-
8
Ak robíme verziu na slano, tak povykrajované cesto potrieme vyšľahaným vajíčkom so soľou a na vrch dáme oriešok a upečieme.
Diskusia k receptu