Koláče z kysnutého cesta

dvorka - fotkadvorka, 18. decembra 2012
Koláče z kysnutého cesta
Foto: dvorka

Našla som ďalší diel rôznych koláčov z kysnutého cesta. Nebudem písať recept na cesto, každý má to svoje a ja už tu tiež mám Zobraziť celý popisNašla som ďalší diel rôznych koláčov z kysnutého cesta. Nebudem písať recept na cesto, každý má to svoje a ja už tu tiež mám moje osvedčené ale pridám nové tvary kysnutých koláčov, ktoré som dnes v noci, keď som nemohla spať piekla a mali sme skvelé raňajky.

60 minút
príprava
20 minút
na 210 °C

Suroviny

1 kg
1 ks
600 ml
Plnka maková:
Plnka tvarohová:




Postup

  1. 1

    Prvý koláč je na spôsob závinu. Robila som s makovou plnkou: prevarené mlieko, zomletý mak, práškový cukor a lyžica rumu. Natrela som na vyvaľkané cesto, zavinula, pozdĺžny koniec som štipkaním uzatvorila a položila na plech do kruhu. Nožnicami som nastrihala asi 1,5 cm široké pásy od vonkajšieho kraja k stredu tak, že pri strede som nechala nedostrihnutú asi 1,5 cm časť. A začala som prekladať kúsky. Prvý a druhý som nechala zvonku, tretí som preložila do stredu strižnou makovou stranou nahor. Prvé dva kúsky som tiež preložila makovou stranou nahor. A znova tretí kúsok dovnútra a tak ďalej. Posledné dva kúsky som odstrihla celé, prvý som dala do stredu koláča naspodok a druhý na vrch, aby tvoril stred. A dala som podkysnúť na 20 minút a pred tým som potrela vajíčkom. Piekla som 23 minút pri 210°C. Po upečení a vychladnutí netreba krájať, pekne sa dá po kúskoch odtrhávať.

    Koláče z kysnutého cesta - obrázok 1
  2. 2

    Na obrázku je moja pletenka. Nie veľmi dobre nafotená, ale v skutočnosti je pekná tmavá a lesklá. A viac zapletená ako originál. No keby ma vešali nespomeniem si presne ako som ju doplietla. Pletenku som robila tak, že 6 kúskov cesta som si pripravila ako podlhovasté cestá, dala som na ne hrozienka, tie som do cesta zabalila a každý kúsok vyšúľala na dĺžku dosky na vaľkanie. A potom som si tri a tri šúľky dala k sebe, preložila na polovicu cez seba z čoho som dostala tri tri tri a tri šúľky. Zaplietla som prvé tri trojšúľky tak ako keby som plietla vrkoč ale len 1x a štvrté trojšúľky som potom ovinula okolo pletenky a podložila pod pletenku tak ako je na obrázku. 100x som sa chodila pozerať z kuchyne do spálne kde som mala počítač ako to presne je až kým som zaplietla môj pletenec. Nie je presne ako originál ale skoro podobný. Šúľky ktoré ostanú trčať treba podhnúť do spodku, tým sa pletenka pekne podvihne a znova som nechala 20 minút kysnúť natreté a pred pečením som ešte raz natrela vajíčkom a šup do pece. Piekla som pri 200°C 25 minút.

    Koláče z kysnutého cesta - obrázok 2
  3. 3

    Posledný koláč som robila naslano. Vyvaľkala som 3 kruhy, urobila som tvarohovú pomazánku z tvarohu, vajíčka, soli, cesnaku. Ale syrová by bola lepšia a z Nivy najlepšia, no bola som rada aj tomu tvarohu. Prvý kruh som natrela pomazánkou, na neho som dala druhý, pritlačila a natrela pomazánkou, dala som tretí kruh a okraje som pretiahla popred okraje a pritlačila, aby plnka nevyšla von. Potom som urobila prekroje ako na obrázku najskôr 4x a potom ešte do každého trojuholníka stred ale len 1 cm od kraja asi 1 cm pred stredom.

    Koláče z kysnutého cesta - obrázok 3
  4. 4

    Chytila som stred trojuholníka a cez otvor som ho prestrčila, čím sa mi nakrojené časti otvorili. A tak som pretočila všetkých 8 trojuholníkov.

    Koláče z kysnutého cesta - obrázok 4
  5. 5

    Konce každého kúsku som pozahýňala aby mi vznikli lupienky kvetov. Ako na obrázku. Zas som natrela vajíčkom, nechala 20 minút kysnúť a potom som piekla 23 minút pri 210°C.

    Koláče z kysnutého cesta - obrázok 5
  6. 6

    Takto vyzerá upečený. Pekne sa odlupuje, netreba krájať.

    Koláče z kysnutého cesta - obrázok 6
  7. 7

    Ak by niekto chcel urobiť pletenku pridávam fotky síce zo šnúrok, ale možno to bude prehľadnejšie ako moje písanie. Ja som trojšúľky urobila z farieb: prvé hnedá +modrá (ľavá a pravá strana) a druhé: červená+zelená (horná a dolná strana). V polovici si ich preložíme cez seba.

    Koláče z kysnutého cesta - obrázok 7
  8. 8

    Začneme pliesť. Trojicu z pravej strany-modrú preložíme cez spodné šúľky-zelené. A z ľavej strany-hnedé preložíme cez pôvodne z pravej strany čiže modré. To je prvé zapletenie vrkoča.

    Koláče z kysnutého cesta - obrázok 8
  9. 9

    Ostali nám šúľky horné-červené a tie obopletieme okolo pletenky z ľavej strany a podložíme popod modré teda tie šúľky čo nám ostali na ľavej strane. Ostali nám štyri trojice šúľkov, ktoré pekne podhneme pod pletenku. To som nefotila ale robíme to postupne. Najskôr zasunieme na ľavej strane - modré, potom horné - zelené, nasledujú spodné - hnedé a nakoniec červené. A práve tieto by sa mali prilepiť na šúľky modré zvrchu, ja som ich tiež ako predošlé zahla pod pletenku.

    Koláče z kysnutého cesta - obrázok 9

Diskusia k receptu

srnkas
WOW!!! Pastva pre oci a urcite aj velmi velmi makucke a chutnucke;)
an3da
veeeľmi krásne, verím aj chutné.
kika1212
anina6, tak Ty si ma predbehla. Presne môj názor. Dlho by som rozmýšľala, či na to dovolím použiť nôž.
marijanka712
@dvorka prekrásne výtvory z kysnutého cesta priam umelecké krasne vydarené aj po upečení drží pekne tvar si veľká šikoulka, ten makový som videla asi pred dvoma dnami na FB v maďarčine študovala som ako je tvorený tiež som to takto pochopila ako si to ty tu podrobne rozpísala , ale ovela by to bolo zrozumitelnejšie s viacerími fotkami postupu práce , ale aj tak si zaslúžiš veľku pochvalu jednoducho krása
dvorka
@marijanka712 mám to z FB od kamošky, pretože rada v noci pečiem keď nemôžem spať, tak som skúšala. A až pri poslednom koláči ma napadlo aj fotiť. Možno až budem robiť na budúce, pridám lepší postup. Ak teda znova nezabudnem fotiť.
paeva
prekrásne, dala si si záležať, neposukovali sa ti prsty?
valeri
Fakt krásne, ale tú pletenku by som podľa Tvojho popisu neuplietla :-)). Ostatné 2 sú vysvetlené zrozumiteľne
dvorka
Pre @valeri a tie čo by pletenku chceli skúsiť, nafotila som pletenie s farebnými šnúrkami. Možno to bude jasnejšie. Tiež som tápala pri pletení podľa obrázka, ale môj popis je ozaj ťažkopádny. A, ďakujem za uznanlivé slová.
sonulienka
tak ten prvý robievam aj som ho sem na varechu dala aj s postupom ale ten druhý ma zaujal a určite vyskúšam.
honestka
@dvorka : ak sa nenahnevas-mozno ze lepsie ako snurky pomoze nazorene video a potom si z neho mozete odvodit a tvorit svoje nove pletenicky.
nic nie tazke ale udivujuce pre tych, ktori okolo pecenia len prechadzaju.
Zboznujem sa hrat s kysnutym cestom a z mojho stareho zakladu len odvodzujem ine vytvory.
Tvoje su na zjedenie!







dvorka
@honestka nie je prečo sa hnevať. Určite také video je lepšie ako sto fotiek, ale pliesť aj natáčať samej je ťažko. Novota je však výzva, možno nabudúce. A dík za video, tá prvá pletenka je krásna. A prajem krásny adventný čas všetkým.
sracz
Umelecké dielo milá @dvorka - si veľmi šikovná. Musím nabrať veľa odvahy, aby som sa do podobnej práce pustil. Ale nikdy nehovor NIKDY!!! ... a paličkovať sa môžeš naučiť u mojej priateľky Janky Čunderlíkovej_Onuškovej na Komenského č. 47 v mojich rodných Košiciach.
dvorka
Ďakujem @sracz za podporu. Vo svojom profile píšem o svojich snoch do budúcnosti a jeden sa mi čoskoro splní. Moja úžasná dcéra mi darovala na Vianoce dvojhodinový kurz hrnčiarstva. Takže možno aj to paličkovanie neďaleko kde býva moja dobrá kamarátka by mohlo raz byť realitou za čo srdečná vďaka. Za opýtanie nič nedám.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia