Koláč z lesných húb

Autor receptu: babbu

Keďže máme teraz dostatok húb, tak som zvolila tento koláč naslano, ktorému neodoláme vždy, keď ich nazbierame. Vynikajúci je nielen teplý, ale aj studený a môžu sa na neho použiť akýkoľvek druh hríbov.

12
porcií
30 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: V miske zmiešame maslo, múku, štipku soli a cukor a všetko pomiešame. Po lyžiciach pridávame vodu, aby vzniklo vláčne cesto. Uložíme ho do chladničky na 30 minút oddýchnuť.
  2. Náplň: V hrnci rozhrejeme olej, pridáme na mesiačiky pokrájané obidve cibule a necháme orestovať, asi 3 minúty. Trochu červenej cibule si odložíme na ozdobenie. Do hrnca pridáme na plátky pokrájané huby, dochutíme soľou a korením a restujeme za stáleho miešania 8-10 minúť. Pridáme na plátky nakrájaný cesnak.
  3. Cesto vyložíme z chladničky, rozvaľkáme ho, vložíme do formy a vyplníme ním aj steny, aby náplň nevytiekla. Cesto na dne popicháme vidličkou a predpečieme v trúbe predhriatej na 180 stupňov asi 20-25 minút do zlata.
  4. Koláč vyložíme z trúby, naplníme ho hubovou zmesou, povrch zalejeme vajíčkami ušľahanými s mliekom, posypeme muškátovým orieškom, soľou a korením a pečieme ešte 30 minúť.
  5. Dozdobíme pažitkou, červenou cibuľkou a môžeme aj na masle orestovanými kuriatkami. Môžeme podávať so zakysanou smotanou, zmiešanou so 4 strúčikmi cesnaku.