Foto: paul1
Arónia čiernoplodá je ker s neuveriteľnou každoročnou plodivosťou. Plody obsahujú vitamíny A, C,P,PP, B2,B9,E, množstvo minerálnych látok. Za surova je chuť plodov sladko trpká
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
250 g |
|
12 g |
|
1 |
|
35 g |
|
35 g (rastl.olej, maslo, masť) |
|
1,5 dl |
|
1/4 balíčka |
|
1/4 ČL |
|
z 1/2 citróna |
|
400 g |
|
|
Postup
-
1
Do misky preosejeme múku s cukrom. Droždie rozmiešame s lyžičkou cukru + 1 lyžičkou múky a dvoma lyžicami mlieka. Premiešame a necháme vykysnúť. Do múky pridáme kvások, teplé mlieko so žltkom, soľ, vanilkový cukor a postrúhanú citrónovú kôru. Nakoniec pridáme tuk a vypracujeme hladké cesto. Dáme vykysnúť na teplé miesto. Po vykysnutí rozvaľkať, dať na plech a na to poukladáme guličky arónie premiešané s kryštalovým cukrom (s cukrom premiešať tesne pred tým, než to dáme na cesto). Na vrch koláča dáme klasickú posýpku z tuku, cukru a múky. Na posýpku dáme mletú škoricu pre lepšiu vôňu. Pre zlepšenie chuti je možné primiešať k arónii odkostkované rozpolené slivky.
rada by som skúsila..
mám tirž rada.@radulienka ,vtáčky tiež zbožňujú aroniu-jarabinu.
veľa príspevkov o pestovaní arónie . Proti vtákom je možné aróniu
chrániť sieťou, dá sa kúpiť, ale stačí aj stará záclona. Mne sa osvedčili
staré diskety zavesené na 20-30 cm dlhých špargách. Pri otáčaní pôsobením vetra sa blýskajú a to vtákov odradzuje