Koláč Dámske chúťky fotorecept

jo - fotkajo, 27. júna 2010
Koláč Dámske chúťky (fotorecept)
Foto: jo

Recept som našla v knihe Veľká slovenská kuchárka od Ľudmily Dullovej. Prehrabávala som sa v kuchárskych knihách, ktorých mám neúrekom. Aby som to vysvetlila, Zobraziť celý popisRecept som našla v knihe Veľká slovenská kuchárka od Ľudmily Dullovej. Prehrabávala som sa v kuchárskych knihách, ktorých mám neúrekom. Aby som to vysvetlila, práve prerábame dom, v stropoch a podlahách sú vysekané diery, buchot, prachu po členky... Kdekoľvek som sa postavila, všade som niekomu zavadzala. Útočisko som našla v kuchyni, ktorá jediná zostala funkčná.

30 minút
na 200 °C

Suroviny

250 g
120 g
4 ks
30 g
20 g
1 dcl
120 g
2 ks
30 g




Postup

  1. 1

    Vymiesime preosiatu múku, cukor, Palmarin, žĺtka, soľ, citrónovú kôru, vanilku a kvások z vlažného mlieka s trochou cukru a droždia.

    Koláč Dámske chúťky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto hneď rozvaľkáme a dáme na vymastený plech. Na teple necháme vykysnúť.

    Koláč Dámske chúťky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dáme piecť na 200°C približne 20 minút. Keď je cesto takmer upečené, vyberieme ho a potrieme rozmiešaným džemom.

    Koláč Dámske chúťky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vyšľaháme sneh, postupne pridávame kryštálový a vanilínový cukor. Opatrne nanesieme na cesto. Nakoniec posypeme nasekanými orechami.

    Koláč Dámske chúťky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dáme zapiecť, približne 10 minút. Upečený hneď posypeme vanilínovým cukrom a pokrájame navlhčeným nožom.

    Koláč Dámske chúťky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

babidka
pamatam si na ten kolac , moja teta ho jeden cas pekavala kazdu nedelu:-)))))) svojim synom . Od detstva som ho nejedla , zavolam tete ze pridem na navstevu , nech ho upecie :-) Alebo ho urobim sama a odnesiem jej ho . Dakujem za pripomenutie , mam na neho pekne spomienky....
2010
babidka,
tak isto aj u nas , ja si pamatam na tento kolac ako chlapec ked mala prist navsteva.Mal som zakazane vyjedat popredu -mozno preto.
hefi
určite vyskušam, vyzerá super
zdezda
:-) koláčik vyzerá chutne, u nás sa robieval podobný, z maslového cesta bez kvasníc, tento si ukladám a vyskúšam :-)
marienka44
Aky dzem si pouzila, io? Ked sa dzem pecie s cestom, nemal by byt s petozou vareny, lebo by vytiekol. Ja robim lekvare a dzemy tak, ze stavu s cukrom varim po troche, nie naraz s petozou /zelirovaci pripravok/. Kupovane dzemy obsahuju zelirovaciu prisadu, takze nie su vhodne na pecenie. :-)
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
@marienka44 - používam džemy domácej výroby, bez želírovacích prípravkov. Varím šťavu, prípadne zomleté ovocie s cukrom, až kým neznustne. V tomto prípade som použila džem z josty, je kyselkavý a hodí sa do zákuskov.
jeka
Vyzera chutne,vyskušam ho,len kolko hotreba dat podkysnuť ?
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
@jeka - nechala som cesto na plechu približne pol hodinu a potom som ho dala piecť.
1x 45678
malusa
Myslim,ze sa podobny vola "" zensky rozmar"" to sa robi s ovocim?
klaura
nepoznám, vyzerá úžasne, ukladám, vyskúšam ...
evanaaa
Pred chvílou som si tu pozerala koláč : londýnske rezy ( pridala "babi"), je to podobné, len cesto nie je kysnuté a orechy pridala priamo do snehu. Ale myslím, že obe verzie sú chutné.
sracz
Londýnske rezy - Ženský rozmar 1, 2 , 3, ... XY, teraz aj Dámske chúťky, ach jaj, Bóžinku, ja by som zaplakal, tak by som si rád zamaškrtril. Dievčence moje milé, šikovné, asi ma budete musieť prijať medzi seba. Vo svojich 63 rokoch som totižto zistil, že sa mi mení pohlavie. Varil som a varím celý život, už od svojich detských rokov (začal som v 5, keď mi moja mamka "Anyuci", podporovaná babičkou "Lady Ann", už dovolila nožom čistiť zeleninu do hovädzej polievky - samozrejme pod jej starostlivým "kvočkovským" dozorom), ale pečeniu koláčov, zákuskov a tort som prišiel na chuť (lebo mi nikto nechce piecť) až tu v Des Moines pred piatimi rokmi. Pravdepodobne mi "narástli krídla", lebo hneď prvý pokus (Ženský rozmar I) sa mi vydaril na 1 s ******* a teraz už pečiem jedna radosť! Keď sa jeden človek nepochváli sám, nepochváli ho nikto! Takže, Jo_jinka rúča, srdečná vďaka za ďalší recept a blahoželám Ti ku krásnej práci. Dúfam len, že som proti sebe "nepoštval" silnejšie plemä; odporúčam piecť aj jemu, je to aj super relaxácia a naviac vlastnoručné dielko nielen poteší, ale aj sladko chutí, ako bozky milovanej ........, keď sa ku "koštovke" a k finálnej "likvidácii" Vašej práce prihrnie sama a rada!
tatranka
Koláčik je veľmi chutný a krásne spracovaný postup.Tu nie je čo pokaziť,len ho urobiť a pochutnať si.
dorisa
Hľadala som recepty s orechami, mám ich strašne vela. Našla som, krásny,určite aj chutný koláčik,ukladám do KK,ďakujem
radost
pekávam viackrát do roka..syn ho má veľmi rád..v knižke ho mám pod názvom:ženský rozmar...je to výborný koláčik




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia