Kokošky (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

U nás na spiši v oblasti Spišského Hradu so zemiakového cesta robili sa - varia "KOKOŠKY".Mnohý ich poznajú ako zemiakové šúľanca.Tento spôsob je jednoduchší,čo sa týka prípravy.Tento recept by som zaradila medzi tie recepty od babičky. Od oka preto, lebo naše babičky všetko varili a pripravovali od oka. Každé jedno jedlo ktoré pripravili chutilo výborne, nemalo chybu a nepotrebovali k tomu važenie. Verím, že nebude problém podľa tohto receptu si uvariť také fajnékokošky.Skúste a vychutnajte si.

60 minút
príprava
4 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Väčšinou používam dusené zemiaky,čo sa zvyšia od obeda.Do misky pridám k zemiakom vajcia,trošku soli vodu a maslo mäkké,
  2. a taktiež postupne dosypujem múku múku.Múky pridám toľko aby cesto bolo vláčne,nie mäkké,ani tvrdé,také akurát.
  3. Vypracujem cesto na hladko.Pre menej skúsené gazdinky,je dobré si cesto vyložiť na dosku a dobré ho prehniesť.Cesto nechám trochu odstáť,tak 15 min.Lepšie sa potom s ním pracuje,lebo sa uvoľní lepok.
  4. Potom si cesto rozrežem na niekoľko častí a urobím šúľok ,
  5. o priemere hrubého paľca a pokrájam nožíkom asi na centimetrové kúsky.
  6. Medzi tým si postavím osolenú vodu zovrieť a ked voda zovrie,tak v nej kokošky uvarím.
  7. medzi tým ako sa kokošky varia dám si do misky za 1 PL cukru a zalejem ju vodou,len tak aby bol cukor vo vode a nechám ho zovrieť a hned odstavím.Taktiež si spražím na omastenie maslo.
  8. Kokošky treba variť pár min,tak3-4.
  9. Kým sa kokošky varia,tak si do druhej misky pripravím studenú vodu a po uvarení kokošky do nej ceditkom povýberam a hned ich scedím.Je to z toho dôvodu,že cesto sa nezlepuje a ostane pekné hladké.
  10. Nakoniec ich maslom omastím,premiešam,
  11. posýpem makom,/alebo môže byť posýpka zo strúhanky/,
  12. a zalejem cukrovým sirupom.
  13. Premiešam a každý dostane vidličku do ruky a chutí jedná radosť.Dodrú chuť!
  14. Z tohto cesta robievam aj gomboce.