Klementínkový koláč - inšpirovný bohyňou kuchyne

heysugar - fotkaheysugar, 26. februára 2012
Klementínkový koláč - inšpirovný bohyňou kuchyne
Foto: heysugar

Priznám sa, že už sú to 2 týždne, čo som robila tento koláč (viac menej ako experiment) pre svojich kolegov do práce, no doteraz Zobraziť celý popisPriznám sa, že už sú to 2 týždne, čo som robila tento koláč (viac menej ako experiment) pre svojich kolegov do práce, no doteraz som váhala, či si ho pred zverejnením nenechám najprv radšej patentovať ;-) žarty bokom, Nigella robila podobný koláč, kde použila celé klementínky, čo som považovala za výzvu a priznám sa, že výsledok ma uchvátil ako ešte nikdy žiaden môj koláč, doteraz v ústach cítim tu nečakanú explóziu exotickej chuti. Nech sa páči, receptík :)

10
porcií
150 minút
príprava
75 minút
na 180 °C

Suroviny

400 g
6 ks
250 g
300 g
1 PL
štamperlik aj dva




Postup

  1. 1

    Celé klementínky povaríme 2 hodiny vo vode, vodu dôkladne zlejeme a necháme vychladnúť. Rozpolíme, vyberieme kôstky, vyžmýkame a aj so šupou ich rozmixujeme, nie však úplne do hladka, mojim cieľom bolo aby bolo v koláčiku vidieť kúsky.

  2. 2

    Pomelieme si orechy podľa chuti, tiež nie úplne na múčku. Použila som mandle, lieskovce, vlašské orechy a pistácie. Zamiešame k nim cukor, prášok do pečiva, vajcia a tiež klementínky a likér. Pracujte vareškou a zľahka aby bolo cesto nadýchané, nie zbité. Cesto vlejeme do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie a pečieme pri 180˚C minimálne 1 hodinu. Po 20 minútach môžte koláč zakrýť alobalom, ak by sa vám zdalo, že veľmi hnedne. Inak cesto mi vyšlo ešte aj na jeden muffin, viď titulné foto :)

    Klementínkový koláč - inšpirovný bohyňou kuchyne - obrázok 2
  3. 3

    šťavu z kelmentínok som si odložila, preto som pridaním cukru a likéru vytvorila polevu, ktorou som poliala koláč.

    Klementínkový koláč - inšpirovný bohyňou kuchyne - obrázok 3
  4. 4

    a keďže mi tej polevy ešte veľa ostalo a bolo mi ľúto likéru, zo zvyšku som urobila lízatká nevhodné pre deti :-)))

    Klementínkový koláč - inšpirovný bohyňou kuchyne - obrázok 4
  5. 5

    a takto vyzerá koláčik v reze, štavnaný vydržal 4 dni (zachoval sa v chladničke jeden kúsok pre kolegu na PN, zvyšok nevydržal ani pol dňa :)

    Klementínkový koláč - inšpirovný bohyňou kuchyne - obrázok 5

Diskusia k receptu

ula2
Prepáč,že som taká nevzdelaná,ale klementínky sú pomaranče alebo mandarínky?
ula2
ˇDakujem veľmi pekne .Koláčik uložený v KK...
heysugar
ďakujem za komentáre, určite ho vyskúšajte, v zime vám pripomenie leto a v lete zas krásne (a zdravo) osvieži. a presne ako v linku od cica2, klemetínka je vlastne odroda mandarínky, ale má lepšiu chuť, je taká sladko-kyslá, mandarínky niekedy bývajú trocha mdlé.
marianne69
kraasa,rada by som ochutnala z neho,mozno raz sa ohodlam,je ten prasok do peciva potrebny,ked tam nejde muka?
tatranka
Zaujímavý koláčik.Uložila som si ho a vyskúšam.Pekné foto.
irenaw
krásny, videla som Nigellu, ale recept ma oslovil až tu :) uložím si
babav
Kolacik vyzera velmi lakavo,iste chuti vyborne!Paci sa mi,ze v nom nie je muka.Ukladam si recept na overenie ;-) .
cupcake
Vyzera vyborne a kedze je dnes nedela a mam cas, tak ho urcite vyskusam. Nemam vsak momentalme pouzity alkohol, tak skusim nieo ine.....rum?..... uvidim. Mam rada takyto typ zakuskov. Idem kupit klementinky a peciem.
heysugar
@monzet ja som tam muku nedavala, ale podla mna by kolaciku neublizilo, ak by sa trocha orechov nahradilo mukou.
zuzula2
ani nevies aka som rada ze si tento recept uverejnila. ja som ho dlho hladala a nevedela som ho najst... velmi ma zaujal a uz sa tesim kedy ho spravim. :-) este raz dakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia