Kelový prívarok s prílohou fotorecept

andy54 - fotkaandy54, 10. júla 2010
Kelový prívarok s prílohou (fotorecept)
Foto: andy54

Toto jedlo je u nás veľmi obľúbené.

5
porcií
30 minút
príprava
80 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1 kg
4 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Umyjeme si a nakrájame kel.

    Kelový prívarok s prílohou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na malom množstve oleja si osmažíme cibuľu. Pridáme trocha múky na zahustenie.

    Kelový prívarok s prílohou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Múku mierne posmažíme a pridáme asi polovicu nakrájaného kelu. Premiešame, chvíľku posmažíme.

    Kelový prívarok s prílohou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme druhú časť kelu. Podlejeme asi 2 deci vody.

    Kelový prívarok s prílohou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Očistíme si zemiaky a nakrájame na kocky. Pridáme do hrnca. Mierne osolíme.

    Kelový prívarok s prílohou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Premiešame.

    Kelový prívarok s prílohou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nakrájame si párky na krúžky a pridáme do hrnca. Opatrne premiešame. Varíme, kým zemiaky nezmäknú, párky sa neuvaria a kel prestane chrumkať. Podávame samotné, s omeletou, alebo praženicou. Dobrú chuť.

    Kelový prívarok s prílohou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

janger
Tomuto receptu sa potesi hlavne moj muz :-))). A s tou omeletou je to vyborny napad.
evanaaa
Ja mám kelový prívarok v chladničke, robila som viac, tak ho musíme jesť miesto rezňov. Zásmažku ( zátrepku) dávam až nakoniec,ale dávam aj mletú červ. papriku a cesnak, zemiaky až pri konci, aj klobásu, lebo tam stačí chvíla na uvarenie.Aj vody dám trošku viac, veď sa počas varenia vyparí. Omeleta je tá klasická? Ešte som to s ňou neskúšala, jedávam s chlebom, ale za pokus to stojí vyskúšať.
evanaaa
A ešte, aby to bolo trochu pikantné, dávam niečo štiplavé, nie moc. Kel máme radi.
evanaaa
Zabudla som na rascu, tá je v hlúbovej zelenine dôležitá kvôli nafukovaniu.
evanaaa
Zabudla som na rascu, tá je v hlúbovej zelenine dôležitá kvôli nafukovaniu.
andy54
Ja moc štiplavé nemôžem, aj keď to mám rada, lebo kojím. A Lenka má 4 roky, tak tá tiež nemôže, takže ak má tata chuť na štipľavé, tak si dá on sám na tanier. No zatiaľ sa nesťažoval, že by mu chýbalo v tomto pikantné. Zemiaky dávam schválne prv, lebo postupne sa rozvarujú a to dáva "šmrnc" do kelu.
tinca
@andy dobrý nápad s tou omeletou, ale ja tento prívarok len klasiku bez párok, alebo potom s mäskom na šťave. No a cesnak ten nemôže chýbať
evanaaa
Tá šťava z mäsa dáva kelu dobrú chuť. Moja mama nikdy nedávala k žiadnemu prívarku párok, klobásu, vajíčka a pod., ona ku všetkému robievala mäso na šťave ( hovädzie al. bravčové), aj ku všetkým omáčkam.
andy54
Ja nedávam ani rascu a ani cesnak a nechýba nám tam
alennka
Ja najskôr pokrajaný kel chviľku povarím a vodu zlejem, dám čistú a potom pokračujem podobne.Učila ma to mama.Odstráni sa možná horkosť a príliš ostrá vôňa kelu.
andy54
Keď varíte kel a tú vodu potom vylejete, vylievate tým aj všetky vitamíny a železo, čo kel obsahuje. Aspoň tak som to čítala niekde na nete. Našťastie sa mi nestalo, že by kel bol horký, no a vôňa kelu nám nevadí. No dobrý úmysel to má.