Kastrólová roštenka
Autor receptu: mirkajan
Niečo pre milovníkov cibule... Tento recept bol pôvodne uverejnený v časopise Dobré jedlo,
pripravoval ho herec Marián Miezga, pôvodný názov bol Lojzova kastrólová roštenka. Za
niekoľko rokov recept prešiel v našej domácnosti viacerými úpravami a toto je naša
definitívna verzia, ktorú moje deti milujú.
6-8 porcií |
30 minút príprava |
90-120 minút tepelná úprava |
Postup
- Očistíme si všetky cibule. Mäso nakrájame na plátky, naklepeme, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením, z oboch strán opečieme na oleji.
- 3 cibule pokrájame na drobno a necháme zosklovatieť na oleji v hrnci. Na zosklovatenú cibuľu dáme opečené mäso, okorením drvenou rascou, korením na divinu, osolíme, pridáme worchester a horčicu. Podlejeme vývarom alebo vodou a dusíme do mäkka. Počas dusenia podľa potreby podlievame vodou alebo vývarom.
- Keď je mäso mäkké (cca 1,5 hod.), vyberieme ho a omáčku rozmixujeme ponorným mixérom. Netreba pridávať žiadnu múku, cibuľa omáčku dostatočne zahustí. Do omáčky vložíme znovu mäso, necháme prevrieť, dochutíme podľa chuti, pridáme oriešok masla a odstavíme.
- Kým sa dusí mäso, zvyšné cibule pokrájame na rezance a opražíme na oleji do hneda (= cibuľová posýpka). Ja som tento krok zverila fritéze Tefal ActiFry, kde je potrebné len menšie mnošstvo oleja a miešanie za mňa vybaví fritéza... Moje deti túto cibuľu milujú, jedia ju aj samotnú, preto ju robíme z takého množstva cibule, vy si množstvo prispôsobte vašim chutiam.
- Mäso podávame s ryžou, poliate cibuľovou omáčkou a posypané opraženou cibuľou. Dobrú chuť!