Karamelová roláda

letisia - fotkaletisia, 26. apríla 2011
Karamelová roláda
Foto: letisia

Jednoduchá a rýchla roláda. Je jemná a mäkká.

Suroviny

Cesto:
6 ks
6 PL
6 PL
1/2
2 PL
Plnka:
1 ks - sladené alebo karamelizované
400 g žltá




Postup

  1. 1

    Ak použijeme salko sladené, dáme ho variť do vody na 2,5 hodiny a potom necháme dobre vychladnúť (môžeme ho uvariť deň vopred).

  2. 2

    Na cesto vymiešame žĺtky s práškovým cukrom do peny, pridáme kakao a zašľaháme. Potom postupne pridávame sneh z bielkov a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a upečieme. Spolu s papierom preložíme na dosku, alebo inú plochu, necháme chvíľku vychladnúť, potom obrátime, papier odstránime. Utierku si navlhčíme, cesto na ňu položíme stranou, na ktorej bol papier (na okraj utierky), zvrchu poprášime práškovým cukrom a spolu s utierkou zvinieme.

  3. 3

    Ramu si prešľaháme šľahačom a postupne pridávame salko uvarené, alebo karamelizované. Keď už je pridané celé, ešte dobre vyšľaháme do peny. Túto plnku si môžeme obmieňať pridaním mletých orechov, mandlí, alebo sušených brusníc a podobne. Fantázii sa medze nekladú.

  4. 4

    Cesto si rozvinieme, potrieme džemom, potom rozotrieme plnku a zvinieme. Trochu plnky si necháme na potretie rolády zvonku. Na rozotretú plnku môžeme na okraj uložiť celé banány a tak zvinúť roládu. Roládu na záver ozdobíme podľa momentálneho nápadu. Ja som nezdobila, nestihla som, lebo už mi z nej moji doma z nej odkrajovali :-)

Diskusia k receptu

zdezda
perfiš roláda, poznám z 5-imi vajciami, táto je lepšia, lebo cestíčko je hrubšie:-)
letisia
Tú Ramu tam necítiť umelo, ale musí to byť tá žltá.
letisia
Kamoška mi písala, že ona to už robila aj s maslom, ale nebolo to ono. S Ramou sa to lepšie vyšľahá na hustú penu. Keď vyskúšate, dajte vedieť.
ola111
Roládku máš vydarenú,ale s tou ramou to musím vyskúšať.
pusta
ak som to dobre pochopila, cesto si zarolovala, až ked vychladlo, teda nie za tepla. chcem sa spýtať, cesto pri rolovaní nepraskne? dakujem za odpoved. roláda je veľmi pekná, pekný receptík.
ela77
@letisia , len si zabudla pridať návod, ako to urobiť aby nebol nápor na telo s prijatými kalóriami, hlavne po sviatkoch. Ešte som nevarila tak to Salko, priznám sa bojím sa, že to vybuchne, (variť sa má neotvorené, že?)ale po tomto recepte ma to už láka.
alexdidi
Ja som pochopila tak, že necháme TROCHU vychladnúť a zvinieme, teda za tepla(nie ako @pusta )....s Ramou som tiež ešte nerobila plnku, nuž treba vyskúšať....
betka11
roladka krásne vydarená,ja osobne používam palmelu na plnky,máme totiž intoleranciu na laktozu,krem sa pekne našlaha pusta nemusíš sa báť roladka sa nepoláme, ja sice dávam 3pl kakaa a 1pl polhr.múky a stáčam za studena a v pohode a plnky robím rôzne podla chuti jahodovú,bananovú,klasika vanilková a povkladám odkvapané ovocie toť moja skúsenosť
letisia
@alexdidi presne tak, cesto sa nechá vychladnúť iba trošku, zvinie sa ešte teplé. Pri tomto recepte sa mi ešte nestalo, aby mi cesto prasklo, je ako bavlnka.
letisia
@ela77 salko sa varí zavreté, na miernom ohni, ale nemusíš variť, už dostať kúpiť rovno hotové, karamelizované. Ale pre mňa je plnka chuťovo lepšia z vareného salka. A ten nápor kalórii po sviatko ja eliminujem na bežiacom páse, niekedy aj nasilu :-)
bejaja
pekná a irčite veľmi dobrá roláda, ukladám a vyskúšam....
amia
vypadá výborne a určite tak aj chutí. v blízkej dobe vyskúšam
ancicka
Roladka vyzera veľmi pekne.@drob ček 19,kľudne môžeš urobiť plnku s masla.Je po vyšľahaní tuhšia a aj zdravšia,rama je umelé a aj riedšie maslo a aj plnka musí byť riedšia.Ja som skúšala už aj s ramou plniť koláče a ostala som pri masle..Ale každy podľa svojej chutí.
letisia
@ancicka veľmi sa mýliš, nikdy som tú plnku z Ramy nemala riedku, práve naopak. A pokiaľ roláda ostane mimo chladničky, tak plnka tak nezmäkne ako maslová. Ale uznávam, že maslová je zdravšia.
lucylee
roláda sa mi páči, ale strašne ma odrádza tá rama do plnky, neviem si to ani predstaviť, určite by som uprednostnila maslo...
elisticka
@letisia veru vyskusam s tou ramou hned si ju pojdem kupit .. no ze ci je zdravsie maslo alebo Rama to ja asi za jedno kopyto...treba vyskusat a hlavne "okostovat" :-))
sherin
aj ja upeciem tuto tvoju roladku, vyzera vyborne a ta plnka ma dostala :),KK
danculka
Pekná a aj s ramou určite chutná,ale teraz sa preferuje skôr pravé maslo,pred týmito šlahanými rastl.olejmi,mne ako diabetičke tiež odporučila lekárka, skôr pravé maslo v malom množstve, ako rastlinné,je síce drahé ale, chodím naň doČR.
babidka
Tiez robievam karamelovu roladu -aj ked s inym cestom:-)-a pouzivam iba maslo . Nikdy som s tym nemala problem . Podla mna je to naozaj iba o chuti - skusala som , ale mne osobne Rama ani nic podobne nechuti . Ked niekto preferuje maslo , tak nech pouzije maslo . Pravdupovediac , na to aky je ten kolacik dobry a ako dobre vyzera -je s nim pramalo prace a urcite bude mat vzdy uspech :-)))))))
3sandra3
karamelová roládka,,, to je niečo pre mňa ,,zbožňujem karamel
pusta
@letisia , dakujem za odpoved. nevedela som, len som sa chabo pamätala, že mama ju rolovala za tepla. chystám sa, že budem robiť roládu. radšej som sa spýtala.
svetlana9
@ ela77- x-krát som varila to salko na karamalovú chuť do šuhajdov - vôbec sa nemusíš báť, že by vybuchlo - stačí ho variť aj menej - ako odporúča @ Łetisia - určite skaramelizuje dostatočne
marienka44
Varila som Salko na Velku noc do "Rezy na oblatke" v tlakovom hrnci asi 1,5 hod. Stacilo.
letisia
@marienka44 ja ho varievam v normálnom hrnci a vždy 2,5 hod., lebo iba na miernom ohni. Chcem mať záruku, že bude úplne husté, tak, že sa mi dá odkrajovať lyžicou.
frona
Roládku určite vyskúšam, ale určite budem robiť krém s maslom. Akosi nám nechutia plnky, ktoré nie sú s maslom. Ja všetko pečiem s maslom, lebo som tak zvyknutá. Tie rastlinné tuky majú predsa len takú inú chuť ako maslo. Ale komu ako chutí....
orchidea
Karamelové plnky mám veľmi rada a hlavne tú zo salka, musím vyskúšať túto krásnu roládu....
hanuska
vyzerá super, ale na moje gusto strašne moc mastné




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia