Kapusta, zemiaky a mäso na lenivo

Autor receptu: zemo

Recept je báječný chuťovo. A hlavne plech šupnete do trúby a máte pokoj. Môžete upratovať. Teda ženy. Muži sa môžu venovať pre rodinu užitočným úvahám o konci sveta v roku 2012 alebo prečo vrabec skáče.

8 - 10
porcií
35 minút
príprava
120 minút
na 180 °C

Postup

  1. Na fotke vidíte môj výtvor. Vzadu vpravo je zákusok, za ktorý nemôžem. Keď sme mali v jednej nemenovanej redakcii oslavu alebo len tak chuť si zajesť, tak som dal kapustu s mäskom a zemiaky piecť dole v kuchynke do trúby a hore sme pokojne robili, lebo dole sa to pieklo samo. A nemusel som sa stále motať okolo šporheltu. Len keď sa zemiaky piekli zvlášť, nie s mäsom a kapustou, občas ich bolo treba prevrátiť. Vtedajší majiteľ časopisu si s nami tiež zajedol a robota išla potom lepšie od ruky. A bolo to už počas kapitalizmu!
  2. Sú dve možnosti, ako urobiť lenivé jedlo. Úplne lenivé je keď ak máte veľký plech. Všetko dáte na neho. Pololenivé jedlo na vás čaká, ak do dvoch plechov dáte mäso s kapustou a zvlášť zemiaky, ktoré ste len umyli, teda dôkladne vydrhli a nakrájali aj so šupkou na polovičky alebo štvrtinky (podľa veľkosti zemiakov) a piekli pri občasnom prevrátení alebo pohrkaní plechom, kým nie sú hotové. Trvá to zhruba hodinu pri teplote 180 stuňov. Plech s nimi nemastíte, len ho najprv trochu podlejete vodou a pečiete nazakryté.
  3. Správne do leniva sa však všetko pečie spolu. Pokojne si môžete gramáž surovín zmenšiť na polivicu a môžete dať iba jeden druh bravčového mäsa. Môj rozpis je pre fúru hladošov, čo sme mali v redakcii. Čiže najprv si kyslú kapustu namočíme do vody a vodu nevylievame. Môžeme si z nej navariť kysuckú hladovú polievku (viď môj starší recept ). Cibuľu medzi tým nakrájame, môžeme na hrubšie, cesnak nasekáme. Mäso nakrájame na menšie rezne, trochu poklepeme. Môžeme ho predtým krátko osmažiť na panvici, aby sa zavrelo, ale môj lenivý recept si to ani nevyžaduje. Stačí, ak mäso len posolíte, pokoreníte šupnete do kapusty, ktorú ste vyžmýkali a porozokladali na plechu.
  4. S kyslou, vyžmýkanou kapustou zmiešame nakrájanú cibuľu a posekaný cesnak, pridáme rascu a červenú papriku. Urobíme si dva kopčeky, z jedného vytvoríme na plechu, ktorý nevymasťujeme, spodnú vrstvu kapusty, na ňu poukladáme mäso. Na krkovičku dáme kolieska klovásky, na pliecko plátky snaniny. Medzi mäso i na mäso poukladáme zemiaky. Posypeme majoránkou a posolíme. Na to dáme druhú vrstvu kapusty. Podlejem vodou alebo ak máme radšej, že pri kyslej kapuste nám brnia zuby, tak môžeme aj kapustovou vodou. Má to byť všetko akoby ponorené do vlhkosti. Teda voda nesmie pretekať nad vrstvu kapusty, ale musí jej byť dosť.
  5. Zakryjeme alobalom a dobre ho pri bokoch plechu zatlačíme. Dáme pri 180 stupňoch piecť do trúby. Po hodine skontrolujeme, či kapusta vyvyschla veľmi, po prípade znovu podlejeme a dám na ďalšiu pol hodinu znovu do trúby. Potom alobal dáme preč, aby sa nadbytočná voda vyparila. V trúbe nenechávame už dlho a občas obsah plechu premiešame, aby mala voda kadiaľ pariť preč a hore nám to veľmi nevyschlo. Šťava nevadí, je najlepšia, ale nesmie jej byť veľa, aby jej bolo až prliiš moc. Kapišto?
  6. Potom papu vytiahneme, položíme plech na drevenú dosku a kŕmenie divej zvere sa môže začať. Najlepšie je, aby každý dostal lyžičku a vidličku a nech sa všetci naraz vrhnú k plechu a ukoristia si najlepšie kúsky. Samozrejme, môžete stolovať aj decentne, ale to už nie je to pravé orechové. Ozaj, a môžete k tomu zahryznúť aj chlebíka, vari hádam načim aj sa šikne...