Pečená zelenina
Kapie pečené s ančovičkami a paradajkami (fotorecept)
Autor receptu: sracz
V druhej polovici „babského, či indiánskeho leta“ naše krajšie a lepšie „polovičky“ už odkladajú plavky do „šifonérov“, no ja viem, že dobrým receptom pre „šlanglíniu“ si šplhnem aj tak! * Je tu ďalší z
receptov, pri ktorom si môžete pustiť svoje chute i fantáziu doslova na „špacír po veľkom aj malom korze“. Papriky,
paradajky, syry a bylinky či zelinky si tiež prídu na svoje.
2 porcie |
12-15 minút príprava |
33 minút na 200 °C |
Postup
- Ingrediencií je síce pomenej, ale zato všetko ohromé chute!
- Paradajky narežeme do kríža, zalejeme vriacou vodou a po minútke stiahneme z kože.
- Umyté kapie aj so stopkami rozrežeme po dĺžke na polovičky a rozložíme ich po pekáči vystlanom alumíniovou fóliou. Jemne pokropíme olejom a prstami posolíme (opatrne, lebo aj ančovičky sú slané).
- Strúčiky cesnaku pokrájame na tenké plátky a ančovičky na štvrtinky (ale môžu ostať celé).
- Dutiny každej kapie postupne vyplníme dvomi „mesiačikmi” olúpaných paradajok, štyrmi kúskami ančovičky a 3-4 plátkami strúčikov cesnaku.
- Teraz už stačí vložiť pekáč s obloženými kapiami do rúry vyhriatej na 200 °C.
- Po polhodinke môžeme servírovať posypané pokrájanou bazalkou s domácim chlebíkom (krajce môžeme nasucho opražiť v hriankovači a následne pokropiť olivovým olejom) alebo s bielym pečivom.
- Pretože sme už počas stolovania mali málo, hneď som pripravil aj „dupľu - repete“. Tentoraz s oranžovými kapiami a umytými „baby“ paradajkami, ktoré som nezbavoval kože a
- do každej „polkapie“ som dal po dve celé ančovičky i ostatné súčasti a zvyšné cesnakové strúčiky som tiež opiekol.
- Jednotlivé porcie som okrem bazalky posypal aj postrúhanou mozzarellou, aj keď si túto pochuťku, podávanú ako predjedlo, či raňajky alebo večeru, dokážem živo predstaviť s postrúhaným liptovským, alebo detvianskym oštiepkom. Nuž vyskúšajte a dajte, prosím, vedieť ako Vám chutilo!