Bravčové kotlety

Kantonské bravčové kotlety soľ a korenie

Autor receptu: 2010

Tento populárny čínsky recept pod menom kantonské kotlety, dakde kotlety soľl a korenie. V angličtine je to salt and pepper pork chops. Chodíme na ne k Číňanom, tak som zapriahol uja googla, aby mi pomohol. Aj Vietnamci to robia pod menom Sườn rang muối. Často sa servírujú len ako predjedlo k vínu ale aj ako hlavné jedlo s ryžou.

20 minút
príprava
5 minút
na 175 °C

Postup

  1. Základ tohto receptu je bravčové karé s kosťou nakrájané a narezané na tenko, tak na centimenter. Mne to spravil vietnamský mäsiar. Dá sa aj bez kosti, ale skúsil som ísť tradične.
  2. Mäso dáme do misky, pridáme zopár lyžíc čínskeho vína a lyžicu sójovej omáčky a pár plátkov zázvoru. Dobre premiešame a marinujeme tak pol hodinu.
  3. Medzitým si na suchú panvicu dáme opražiť soľ, korenie a sečuánske korenie, miešame až začne byť voňavé a na konci pridáme pol lyžičky korenia 5 chutí.
  4. V mažiari rozdrvíme zmes korení a soli.
  5. Z vajíčka pouzijeme len bielok a ľahko ho vyšľaháme. Keď chceme kotlety použiť na predjedlo, posekáme ich na polovičky. Štedro posypeme (podľa chuti) rozdrvenou soľou s korením a vmiešame do vyšľahaného bielka. Obalíme zmesou pol na pol múka a kukuričný škrob.
  6. Olej rozohrejeme na 175 °C (mal som teplomer) a na etapy začneme pridávať obalené kotlety, opražíme do zlatista, tým, že sú veľmi tenké, stačí len niekoľko minút na každej strane.
  7. Nakrájame si chilli, cesnak a jarnu cibuľku. Zvýšime teplotu a vložíme do oleja opražiť tak na minútu. Vyberieme sitkom.
  8. Ako predjedlo servírujeme na šaláte a na vrch dáme opraženú chilli, jarnu cibuľku a cesnak, keď sa nám zdá málo slané, korenené, posolíme zmesou podľa chuti.