Kandizovaný zázvor
Autor receptu: takina
aktuálna protichrípková medicínka,zdroj z jednej oblúbenej tv relácie, doplnené
literatúrou,prispôsobené našej rodine.
30 minút príprava |
60 minút tepelná úprava |
Postup
- očistíme zázvor, nakrájame na hrubšie slížiky,/asi ako hrubšie zápalky/
- Dáme do hrnca,zalejeme vodou aby boli dobre zaliate, varíme na miernom plameni asi hodinku. potom vodu zlejeme do druhej nádoby, odložíme vedľa.Odvážime zázvor a pridáme toľko práškového cukru koľko váži zázvor.dáme do panvice s neprilnavým dnom, pridáme trocha vody čo sme odložili .Pomaly varíme a varíme pokiaľ tekutina sa neodparí úplne skoro do sucha. Na vedľajšiu misu pripravíme práškový cukor a skoro suché zázvorové paličky poriadne obalíme, necháme vychladnúť,skladujeme v uzavretej sklenenej flaške. Dobrota len tak na mľsanie, ako prevencia, pri prvých príznakoch prechladnutia, boľavého hrdla.
- Vodu čo nám ostala po varení zmiešam v pomere 1:1 s kryštálovým cukrom, trocha prevarím a máme úžasný zázvorový sirup použiteľný do čaju a na rôzne iné dobroty.