Foto: eldina
pre milovníkov tejto pikantnej chuti...:)
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Potrebujeme: /ťažko sa mi písalo koľko čoho, lebo to nie je recept na váhu, ale závisí od Vás, koľko čoho dáte, podľa Vašej chuti/
-
2
kým si očistíte ďumbier a nakrájate ho na asi 4-5 cm kúsky, dajte variť vodu/nie veľa, len aby bol ďumbier zaliaty vodou /..treba ho totiž prevariť v 4-5 vodách..aby z neho vyšlo čo najviac pikantnosti.../ja som si dala hned 2 hrnce na šporák, nech je to kratšie, potom som už len prehadzovala ďumbier naberačkou na penu z polievky/...vodu zakaždým meniť a nechať s ďumbierom chvíľu vrieť...
-
3
ked je 5 x prevarený /ja som 5 x/-dať ho do hrnca a zaliať trochou vody a posypať cukrom tak, aby bol zvrchu prekrytý-nie viac/cukor sa ešte rozpustí/.../dala som asi za šálku cukru, neviem, nevážila som/..a tak nechať povariť asi 1/2 hodinu, sem tam premiešať...šťava zhustne..
-
4
šťavu zliať, kúsky poukladať na mriežku, nech trochu stečú zo šťavy/nemám mriežku, improvizovala som sitkom/, do malej misky zmiešať vanilkový cukor a práškový cukor, kúsky v ňom namáčať a nechať vychladnúť na papieri na pečenie...
-
5
sú fantastické a ani z nich nezjete veľa, trochu pikantnosti v nich totiž ostalo..:) ale mám rada takéto "zdravé" sladkosti..a ešte "tip"-môžte ho podávať ku šálke čaju, ako ozdobu, na zjedenie či vhodenie do čaju ..:)
Na nete je viac receptov, mne sa najviac páči ten, kde sa plátky zázvoru varia niekoľkokrát v sladkej vode (1 : 1 cukor s vodou) - prevariť, nechať vychladnúť a toto zopakovať tak 4 - 6x. potom uvarený zázvor vybrať z hustého sirupu, nechať vysušiť. Ja som ho už ďalej necukrovala. Vedľajší produkt je naozaj úžasný zázvorový sirup - do čaju alebo aj v lete so studenou vodou úžasný osviežujúci nápoj. A netvrdím, že zdravý, nech sa tu na mňa kritici cukru nezlietnu ako supy - ja normálne pijem čistú filtrovanú vodu, ale pri posedení s priateľmi raz za čas sladký nápoj nikoho nezabije. A rozhodne je to zdravší sirup ako nejaké kupované z chemicky ošetrených polotovarov.
eldinka- nehnevaj sa , že sa ti pletiem do receptu, chcel som len
ukázať , ako ho robím ja. Je to podľa rcp. @irenaw sirup, ale ja som si zazvor vysušil v rúre a je perfektný aj sirup aj zazvor. Skladujem ho voľne v dózach v kuchyni a nič mu nie je. Chladnička mu skôr uškodí.
sprdneš a už som sa videl takýto . maľučký. Tá bodka to som ja.
Som rád , že to takto športovo berieš. Krásne všetky dni ti prajem