Kalerábky s dipom (fotorecept)

Autor receptu: jody

Keď neviete, čo s gigantom a kopcom uhoriek... :-)

60 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Gigant očistíme, prerežeme po dĺžke na polovicu a uvaríme do mäkka. Buď len v osolenej vode, alebo s jedným bujónom. Vývar síce viac potrebovať nebudeme, ale použijeme ho do nejakej polievky.
  2. Uvarený kaleráb nakrájame na tenké polmesiace. Z vajec, vody a múky ušľaháme hustejšie cestíčko, do ktorého pridáme popučený cesnak namočený v troche oleja a postrúhaný syr. Nakoniec ešte prisypeme trochu vňate.
  3. Kalerábky namáčame do cestíčka a vyprážame v horúcom tuku.
  4. Keď máme ešte dosť cestíčka, ale kalerábu už nie, zvyšky kalerábu nakrájame na drobno, šupneme do cesta, prifarbíme kurkumou, prisypeme na pásiky nakrájaný salám alebo šunku a dohustíme ovsenými vločkami.
  5. Smažíme do zlata z oboch strán. Aj s jedným, či dvomi zemiakmi nakrájanými na hranolky, hoci nemusia byť...
  6. Uhorky ošúpeme, postrúhame na tenučké kolieska, posolíme a necháme odstáť. Keď pustia vodu, zlejeme ju.
  7. Pridáme kôpor, korenie a cesnak (mala som už len práškový) a poriadne hustú kyslú smotanu. Podávame spolu bez ďalšej prílohy. Prajem dobrú chuť.