Kačacie prsia na brusnicovej omáčke so zemiakovým pyré fotorecept

sjuz - fotkasjuz, 15. mája 2011
Kačacie prsia na brusnicovej omáčke so zemiakovým pyré (fotorecept)
Foto: sjuz

Jedna z variácií na kačacie prsia.

2
porcie
15 minút
príprava
5 z každej strany na minút
na 200 °C

Suroviny

4 PL
1,5 dcl
1 PL klasické
1 PL
podľa chuti
1 PL
 ako príloha




Postup

  1. 1

    Kačacie prsia narežeme na koži priečne aj pozdĺžne tak, aby vznikli malé štvorčeky. Osolíme a okoreníme čerstvo namletým korením.

    Kačacie prsia na brusnicovej omáčke so zemiakovým pyré (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na panvici rozpálime olej a maslom, a opekáme prsia najprv kožou dolu, cca 5 min.

    Kačacie prsia na brusnicovej omáčke so zemiakovým pyré (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Prsia otočíme a opekáme z druhej strany tiež cca 5 min.

    Kačacie prsia na brusnicovej omáčke so zemiakovým pyré (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Prsia dáme do zapekacej misy a vložíme do vyhriatej rúry na 200 st.C na cca 15 minút. Pripravíme si zemiakové pyré - ja uvarené zemiaky vyšľahám šľahacími metličkami s klasickým maslom a sladkou smotanou. Pyré má bohatú chuť a je jemné a nadýchané.

    Kačacie prsia na brusnicovej omáčke so zemiakovým pyré (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z panvice vylejeme výpek z pŕs, ale panvicu neumývame. Pridáme maslo.

    Kačacie prsia na brusnicovej omáčke so zemiakovým pyré (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď sa rozpustí, pridáme hnedý cukor. Premiešame a necháme chvíľu karamelizovať.

    Kačacie prsia na brusnicovej omáčke so zemiakovým pyré (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridáme džem, sójovú omáčku a balsamico. Podlejeme vínom, a miešame za mierneho varu, až kým omáčka nezhustne na požadovanú hustotu. Odstavíme.

    Kačacie prsia na brusnicovej omáčke so zemiakovým pyré (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Prsia po vybratí z rúry necháme ešte cca 5 minút stáť a odpočívať, a potom ich pokrájame na plátky.

    Kačacie prsia na brusnicovej omáčke so zemiakovým pyré (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Podávala som poliate omáčkou a s jemným krémovým zemiakovým pyré. Samozrejme, nechýbal pohár rosé:)

    Kačacie prsia na brusnicovej omáčke so zemiakovým pyré (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

frezia68
Krásny,chutný recept...hoci trocha mastné,ale tej koži by som neodolala a brusnice výborne dopĺňajú túto pochúťku.
baculata
Velmi pekne pripravené, krásne namriežkovaná kožička, ešte som nerobila týmto sposobom, len celu kačku piekla v trube.Možem sa spýtat, ked to zapekáš 15 min v rure ešte podlejes vodou?Ja ju pečiem aj tri hodiny, stačí prsia tak krátko? Prepáč, ale chcela by som sa to naučit, naši dospeláci odmietaju pečenu kačku, možno takto pripravená by ich zaujala.Páči sa mi aj kombinácia so zem.pyré,tiež pre mna netradicne.Dakujem.
cica2
krásny recept a aj krásne nafotené!
cica2
ešte sa chcem opýtať, čo to je balsamico redukcia?
sjuz
nepodlievam ničím, ide len o prehriatie mäska, aby nebolo úplne surové vnútri. Manželovi som nechala o pár minútiek dlhšie, on nemá rád ružové mäso - medium:).
Redukcia z octa balsamico je pomaly varený balsamico ocot a tým sa zredukuje na sirup. Najznámejší je z talianskej Modeny. Ja som ho samozrejme nerobila doma:), ale kúpila.
Prsia stačí krátko - robia sa na minútky, ako steaky.
A ďakujem:)
altyn
U nás občas majú zvlášť balené kačacie prsia a teraz budem vedieť čo s nimi... :-)))
lyali
Úžasná kombinácia ku kačaciemu mäsku. Ešte som neskúšala zemiakovú kašu vyrobiť s pridaním smotany - skúsim. Zemiaky mám veľmi rada a páči sa mi, že podávaš aj ku kačke :-) KK :-)
babav
Fajnovy recept,pochutka hlavne pre gurmanov co maju radi cervene a ruzove maso.Ja mozem iba prepecene(well done) , nepochutila by som si :-(
jerica
Tak ako Tvoj manžel tak aj môjmu musím prepiecť mäsko , ja som za medium :-)) Rýchle a chutné :-))
sjuz
premýšľala som, že čo by som k tomu urobila - niečo iné ako kapustu a knedla - a vyšla mi z toho najlepšie kaša:) a vďaka za komenty:)!
tatranka
@sjuz , ako náhle sa mi pri pohľade na obrázok zbiehajú sliny,tak je rozhodnuté.Recept sa mi páči,ukladám ho do kk a budem sa snažiť ho zrealizovať.
honestka
bardzo smacna Sjuz.
prave mame peknu kacicu, ale tentoraz ju peciem celu tak po nassky. nabuduce bude takto fajnovo-perfect pink.
bozulka
@sjuz škoda,ja som robila kačacie prsia v čera a nevedela som ako ich urobiť.Tak som ich len osolila,okorenila a dala do mojej fritézy,len som sa bála aby nebolo veľa tuku,nebolo!Robila som medium,pokrájala na plátečky a dala na šalát s rukoly a rajčiniek,oliv.oleja a trošku balsamica.A hotovo! Bolo to výborné,len trošku hriešne!
sjuz
no aké krásne, bozulka:), a vďaka za tip - vidíš, mala si dať na Varechu:)! ďalší skvelý recept!
bozulka
Ja viem,ale keď ja to považujem za úplne nechcem povedať že bezcenné,ale skoro trápné.Ináč teraz málo varievam,väčšinou len takéto rychlovky na poslednú chvíľu a to ma nenapadne vôbec zobrať foťák.Vo fritéze ostalo asi za lyžicu tuku /prsia boli chudučké/ tak som tam urobila druhý deň americké zemiaky,špargľu zabalenú v sušenej španielskej šunke.Miesto holandskej omáčky bola "majolenka originál"-muselo stačiť... -:)))
evas13
@sjuz nerob mi to, nestačím prehĺtať, mňam. Vyzerá to úžasne. :)
martan11
viem si zivo predstavit tu vonu aj chut ... co najskor recept skusam a dam vediet ako to dopadlo :)
karolkooo
vcera som robila, velmi chutilo! nemala som narychlo balsamico, tak bola omacka bez, ale aj tak dobrotka..:)
jamarlen
milá @sjuz , pôvodne sme dnes chceli robiť tento tvoj recept, no nakoniec sme využili len technológiu na spracovanie prsíčok. tentoraz sme použili orechový lekvár, ktorý sme včera dovarili. ako prílohu sme robili mafínky zo zemiakovej kaše....
mäsko bolo vynikajúce, aróma kačacinky vynikajúco vyznela, a celkovo to nebolo tak pretučnené, ako keď sa pečie celá kačka. nabudúce skúsime aj s dubákmi - kačacina a dubáky sú božská kombinácia....
v jednom mäsiarstve predávajú aj kačacie trupy, tie isto vyskúšame na náš obľúbený šolet.
varcholka
my sme to dnes vyskúšali na obed, bolo to vynikajúce, nemala som doma brusnicový džem, tak som namočila na chvíľu sušené brusnice /Lidl/ do horúcej vody, potom rozmixovala a použila do omáčky, tá omáčka bola výýýýýýborná, ďakujeme za recept:)
katka78
@Sjuz pridávam sa k ďakovačkám vyššie, výborné jedlo! Chuť kačice sa s brusnicami na víne skvele dopĺňa. Dnes bola testovacia jazda v počte 2ks, v marci to už bude naostro pre hostí na oslave narodenín. Veľmi pekne ďakujem za recept.


johnst
Kacacie prsia takto pripravovane su moc mastne a iste nie medium.
babidka
@johnst , ako to len vies ? Asi si ich nerobil ani nejedol :-) Vobec nie su mastne /ved staci mas odobrat/ a su take akuratne medium .
Ja som ich varila dnes zasa , su vyborne . Dnes som k nim urobila gulky z varenych + surovych zemiakov, muky a vajicka . Aj toto bola dobra volba :-)
zuzanka1367
Milá @sjuz , vďaka za super recept, odmenila som ním mužskú časť rodiny, keby si videla tie hrče za ušami :) Kvalitný recept, mala som rešpekt, bola by škoda pokaziť takú skvelú suroviny, vďaka Tvojmu receptu som to zvládla. Super!






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia