Kačacia paštéta ako foie gras s brusnicovou redukciou

radox1 - fotkaradox1, 21. februára 2013
Kačacia paštéta ako foie gras s brusnicovou redukciou
Foto: radox1

Foie gras, vo preklade z francužtiny „tučná pečeň“, je ztukovatená pečeň z husí a kačíc, získaná ich prekrmovaním. kedže zloženie tejto delikatesy Zobraziť celý popisFoie gras, vo preklade z francužtiny „tučná pečeň“, je ztukovatená pečeň z husí a kačíc, získaná ich prekrmovaním. kedže zloženie tejto delikatesy je vlastne tuk a ten je nositelom chuti,tak z nevykrmených kačacích pečienok pridanim kačacieho tuku vykuzlime tuto dobrotu v podstate na nerozoznanie od foie gras.

5-7
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 140 °C

Suroviny

500 g
400 g
2
50 g
20 g
1 čl
1 PL
štipka
3  dcl




Postup

  1. 1

    najprv si poriadne očistíme pečienky od šliach,vložíme do nádoby a pridáme tymian,nové korenie,koňak,portské alebo č.víno,všetko tak aby boli pečienky pokryté.necháme 1-2dni marinovať v chladničke.potom ich vytiahneme z tohto kúpeľa,očistíme od všetkych prísad a usušené vložíme do mixéra spolu s rozpusteným kačacím tukom.pridáme žĺtky,čierne korenie,soľ,muš.oriešok a dobre rozmixujeme.masu vlejeme do keramickej misy-francuzskej kokotky(alebo do formy),zakryjeme poklopom a vložíme do pekača s vodou do 2/3.pečieme pri 140° 25-30 minut-kto ma tepelnú sondu,tak v jadre paštety by malo byť 60°.po vybratí z rúry možeme zaliat ešte vrstvou tekutého tuku-1cm,čím sa zabráni oxidácii a aj pre krajší efekt.vložíme do chladničky dobre ztuhnút.vychladená paštéta sa doslova roztápa na jazyku,kto má rád teplú,može ju rýchlo prehriať na panvici.

    Kačacia paštéta ako foie gras s brusnicovou redukciou - obrázok 1
  2. 2

    brusnicová redukcia:do kastróla vložíme brusnicový a malinový džem(brusnice a maliny),zalejeme čer.vínom(ja som dal alibernet),pridame balzamiko,čaj.lyžicku medu a redukujeme na sirupovú konzistenciu.

Diskusia k receptu

helca103
vyzerá to naozaj luxusne a tá brusnicová redukcia je tiež fajn.
danielas
Krásna práca, výborná kombinácia chutí, veľká pochvala odo mňa :-D
afataga
neviem co na toto povedat, snad len ze bomba :-) inak prekrmovanie husi je strasna vec, moja babka to robila a ja som sa ako decko s nou vzdy vadila, bolo mi tej husi neskutocne luto, toto je humannejsi sposob
cistinka
Veľmi dobrý recept...a tú redukciu robím presne ako ty :-)
alexdidi
Krása....volá po vyskúšaní,aj s tou redukciou,perfektnou k paštéte...
radox1
dakujem.kedze vykrmene pecienky su velmi drahe,tak tato alternativa ju takmer dokonale nahradi.odporucam takto pripravovat samozrejme aj vyrkmenu pecen,nakolko nevznikaju ziadne objemove straty,ako ked sa pripravuje na panvici a meni sa na tuk.pecen je v keramike dobre zakonzervovana,a staci si len odkrojit kolko potrebujem(kto chce teplu tak rychlo opiect na panvici).video napovie.






druha alternativa je v kastroli ponorit celu pecen do tuku a pomaly ju nechat tiahnut pod bodom varu-nemie to bublat,lebo by sa zacala topit a zmensovat objem.
evusik
krásny recept :-) tá druhá alternatíva mi pripomenula, presne takto robila husaciu a kačaciu pečeň moja mama... zaliala ju do tuku, nechala ju pomaličky variť a potom to zakryté v kameninovom hrnčeku dala do komory stuhnúť a bolo to úžasné....
dobryhrncekvar
recept chválim, taktiež podrobný postup, suroviny ladiace k sebe....pečeň musí byť jedna báseň...kedže kačky ani husy nechovám, skúsim zo zajačej pečienky, je veľmi jemná a chuťove výborná, ďakujem za recept
radox1
ja som v tomto recepte pouzil mrazene kacacie pecienky,dostat bezne kupit-kilo stoji asi 6€.a tuk som mal nazbierany z pecenych kacic,ale aj ten maju samostatne.
slavka2012
Krasa. Prave mam domaci kacaci tuk, dokupim ostatne zlozky a vyskusam. Velmi elegantna prezentacia.
evanaaa
Kačaciu masť mám ( z nedele-piekla som kačku), ale by mi tam chýbal ten alkohol, tak neviem, asi by som nedosiahla báječnú chuť, a rum alebo vodka by to nespravili. Jedine vyskúšať bez.
babidka
Nuz , foie gras mi prestalo chutit hned ako som videla ako sa "vyraba" . Ale alternativa s kombinovanim pecienky s klasickou mastou sa mi pozdava .




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia