Jesenný šalát s nivou (fotorecept)
Autor receptu: julica
Nikdy mi ani nenapadlo začať si zapisovať recepty, vždy som niečo vyhľadala, vymyslela, prispôsobila kompetenciám špajze. Myslím, že práve po ochutnaní tohto šalátu sme si s priateľom povedali, že na tie naozaj vydarené jedlá by bolo škoda zabudnúť.
50 minút príprava |
40 minút tepelná úprava |
Postup
- Cviklu si nakrájame na kúsky, aké nám najviac vyhovujú, a dáme do hrnca s koreninami, s lyžicou octu (tu stačí obyčajný), osolíme a ocukríme (cukru dávam tiež asi lyžicu, závisí od množstva).
- Zalejeme vodou a varíme približne 45 minút. Ocot síce trošku predĺži čas varenia, no dostane sa do cvikly. Musím sa priznať, pri varení tento nálev donekonečna ochutnávam a dochucujem, cviklu totiž zbožňujem a mám pred očami métu - cviklový šalát z jedného chorvátskeho motorestu, ktorý odštartoval túto vášeň. :)
- Po odstavení z plameňa ešte dolejem balzamikový ocot a cviklu nechám pomaly v náleve vychladnúť, počas čoho ešte vstrebáva všetky jeho chute.
Následne pristupujem k samotnému vrstveniu šalátu: umytý šalát potrhám na menšie kúsky, poukladám naň šťavnaté kúsky uvarenej cvikly, nivy a posypem opraženými vlašskými orechmi. Šalát si ešte môžete poliať olivovým olejom, farebne a kyselkavo dotvoriť kúskami ošúpaného pomaranča (teraz som ho nemala).
Podávať môžeme s hriankami alebo aj sám.
Viem, že možno to tak nevyzerá, ale aj napriek jednoduchosti vás kombinácia týchto chutí určite prekvapí a šalát sa stane vaším "number one".