Jelení chrbát

Jelenina s gaštanovou omáčkou à la Viktor Emanuel II.

Autor receptu: redakcia

4
porcie
50 minút
príprava

Postup

  1. Jelení chrbát odblaníme a nakrájame na požadované porcie. Mäso opečieme na oleji z každej strany, ochutíme soľou a korením. Pečieme pri 200 °C 5 – 10 minút podľa veľkosti.
  2. Pohánku uvaríme v osolenej vode. Nasekaný cesnak spolu s pancettou orestujeme na masle, pridáme smotanu a uvarenú pohánku. Ochutíme a pridáme nasekanú petržlenovú vňať.
  3. Pokrájanú šalotku orestujeme na oleji, podlejeme vínom, pridáme gaštanové pyré a demi glace. Všetko prepasírujeme, ochutíme soľou, korením a zredukujeme. Hotovú omáčku zjemníme maslom.
  4. V menšom hrnci na troche oleja sprudka opečieme malú šalotku, posypeme trstinovým cukrom, keď sa cukor rozpustí, zastrekneme octom a zalejeme vínom, pridáme tymian a soľ. Šalotku povaríme asi 25 minút. Omáčka by mala krásne zhustnúť. Nakoniec pridáme lyžicu masla a môžeme podávať.