Jelenie stehno na červenom víne s čučoriedkovým lekvárom a s dubákmi fotorecept
Foto: pusta
Mali sme chuť na divinu, pripravila som jelenie stehno na červenom víne. Spravila som cibuľový základ s údenou slaninkou, na tomto základe som opiekla Zobraziť celý popisMali sme chuť na divinu, pripravila som jelenie stehno na červenom víne. Spravila som cibuľový základ s údenou slaninkou, na tomto základe som opiekla mäsko pokrájané na kocky, ked s zatiahlo, poprášila som ho múkou, aby sa utvorila na povrchu kôrčička, pridala som cesnak,borievky čerstvo mleté čierne korenie, nastrúhanú pomarančovú kôru, podliala domácim vývarom a červeným vínom, po hodine prišli na rad dubáky a ked mäsko zmäklo, vmiešala som čučoriedkový lekvár a voňavé jedlo bolo na stole.
porcie
príprava
na 80-90 °C
Suroviny
600 g |
|
3 PL |
|
100 g |
|
1 veľká hrsť |
|
3 ks |
|
5 strúčikov |
|
z 1 ks veľkého pomaranča |
|
z 3 vetvičiek lístky (sušený) |
|
10 guľôčok |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
500 ml |
|
300 ml |
|
3 PL |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Jelenie stehno som odblanila, umyla, osušila papierovou utierkou a...
-
2
...pokrájala som ho na kocky o veľkosti asi 5x5 cm.
-
3
Dubáky som namočila do teplej vody na 30 minút.
-
4
Nastrúhala som kôru z veľkého pomaranča, len oranžovú časť, bielu nie, lebo je horká.
-
5
Natrhala som lístky tymiánu z 3 vetvičiek.
-
6
Na horúcej bravčovej masti som začala restovať cibuľu, - asi 10 minút,...
-
7
...podliala som ju malým množstvom horúcej vody, vydusila som až na tuk a tento postup som opakovala 3x, čím som si pripravila perkeltový základ, pri tomto postupe cibuľa zmäkne a rozpadne sa, čím sa pokrm zahustí a dodá jedlu na chuti.
-
8
Pridala som k cibuli domácu údenú slaninku, pokrájanú na prúžky a restovala spolu ešte asi 5 minút, čím vznikol základ.
-
9
Do cibuľovo-slaninového základu som dala kocky jelenieho stehna a na prudkom plameni som opekala, kým sa mäsko zatiahlo asi 10 minút,...
-
10
..posypala som ho múkou a za stáleho miešania som ho opekala, kým sa na povrchu nevytvorila chrumkavá kôrčička - asi 7 minút, mäsko týmto spôsobom zostane vo vnútri pekne šťavnaté, nebude vysušené, suché a ako vecheť. Krásne sa ochutí cibuľou a údenou slaninkou.
-
11
Pridala som prelisovaný cesnak,...
-
12
..tymián,...
-
13
...polovicu nastrúhanej pomarančovej kôry,...
-
14
...borievky, krátko som orestovala všetko spolu, kým sa nerozvoňal cesnak - asi 2 minúty,...
-
15
... pridala som aj kožu z údenej slaniny, dodá na chuti, podliala som horúcim domácim hovädzím vývarom, červeným vínom asi 2 cm nad povrch mäsa a dusila som prikryté pod pokrievkou 1 a 1/2 hodiny na minimálnom plameni za občasného podlievania vínom a vývarom podľa potreby, keby sa vám vývar minul, podlievajte vždy len horúcou vodou, aby sa neprerušil var, nepoužívajte v žiadnom prípade bujón z kocky, aby ste nepokazili prirodzenú chuť.
-
16
Po tejto dobe som pridala namočené dubáky aj s vodou, znovu som celé priviedla do varu, plameň som stlmila na stredný stupeň a prikryté som dusila pod pokrievkou do mäkka - ešte asi 1/2 hodinu.
-
17
Tesne pred koncom som pridala kryštáový cukor, čerstvo mleté čierne korenie, ochutnala som a až teraz som jemne dosolila, lebo vývar a slanina sú slané dosť a soľ pridaná na začiatku by mäśko vysušila.
-
18
Vmiešala som čučoriedkový lekvár a pridala som druhú polovicu nastrúhanej pomarančovej kôry,ktorá jedlo krásne sviežo prevonia a jemne dochutí,...
-
19
...nechala som spolu ešte asi 7 minút prevrieť a bolo hotovo.
-
20
Podávala som horúce so zemiakmi, pečenými na husacej masti. Mäsíčko z jelenieho stehna je mäkučké ako masielko, vnútri šťavnaté, na povrch s kôrčičkou na povrchu, výborne ochutené cibuľou, slaninou, cesnaku, použitými koreninami, šťavička je hustá, má jej byť menej, asi ako pri guláši, s ľahko pikantnou slano - sladko - kyslou príjemnou chuťou čučoriedkového lekváru a pomarančovej kôry, prevoňaná dubákmi a vínom a je harmonicky vyvážená .
-
21
Takto pripravené jelenie stehno je síce finančne i časovo náročné, trochu pracné, ale výsledkom je lahodná delikatessa, za ktorú som bola veľmi pochválená. :-))))) Vrelo odporúčam vyskúšať - prajem dobrú chuť a gurmánsky zážitok!!!
masliaky sú vynikajúce huby, pamätám si ich ešte z mladosti, tepelnou úpravou sú ako masielko a úžasne chutia, to je veru dobrá voľba :-)))
potom poprosím, daj vedieť, ako chutilo.
dakujem ti
o atmosfére s večerou pred zrubovou chatou s praskotom horiacej vatry, vzácny môj priateľ. áno je to prudko jedlé, môžeš zapíjať hustým červeným vínom :-)))
teba nemusím natierať na chlieb s maslom ani s oškvarkovým šmalcom, pretože ty si jeden vynikajúci, veľmi dobrý človek a úžasný priateľ i výnimočný kuchár, za čo ti úprimne dakujem.
zdravím srdečne teba i tvoju milú pani manželku do ďalekej Iowy a pekný deň želám vám obom :-)))
teší ma, že si prečítala môj receptík so zatajeným dychom :-) a budem len rada, ak ho aj vyskúšaš.
ja som kúpila divinu v itescudomov sk a aj v mäsodomov.sk a za slušnú cenu, bola som s ňou veľmi spokojná. včera som to práve preberala s mojim najlepším priateľom a potvrdil to tiež :-)
dakujem za krásne zhodnotenie, za uznanie i uloženie do kk.
nuž aj osvedčená klasika je vynikajúca, ale divina je taká výnimočná, že si zaslúži byť pripravená aj luxusne - teda lekvár, víno, tymián, pomarančová kôra, dubáky, údená slanina..
tánicka milá, skús a ver mi, že nebudeš ani trošku ľutovať, skôr naopak - je to delikatessa :-)
budem rada, ak spravíš.
dakujem za uznanie i za 5*****
iste,tak ako komu chutí - ale odporúčam ti vyskúšať a potom som zvedavá na tvoj názor. prosím, nie aby si to chápal tak, že ti niečo vnucujem :-)))
pozerala som do tvojho profilu, bývaš v Handlovej a už aj tam možno nakúpiť v mäsodomov.sk, aj tam nakupujem už vyše roka, tiež doručia až domov. ceny sú prijateľné a tovar prvotriedny, som s nimi veľmi spokojná.. stačí sa zaregistrovať a môžeš nakúpiť aj iné veci, ktoré si vyberieš.
dúfam, že som pomohla - prajem ti to a tiež pekný deň.
www.masodomov.sk
a
potravinydomov.itesco.sk/sk-SK...
- klikni na mrazené mäso
mňa zase naša milá @babkamt tak navnadila, že včera sam prezerala svoj archív receptov a v nedeľu robím králika :D
dakujem, že dávaš prednosť divine i za uloženie do kk.
Vôbec som o tom nevedela, ešte, že máme Varechu:-)
no vidíš, jasne, že ešte máme našu Varechu.sk a sme tu radi!!!
dakujem za dobrú správu.
prajem ti krásny deň
teľacie stehno v i.tesco 13,90/kg
rozdiel v cene až 6,09/kg
píšem ti to len preto, že sa vždy oplatí najskôr sa dobre popozerať, kde je aká aktuálna cena :-)
okrem toho v tescu dostaneš za slušnú cenu aj jahňacie mäso a je tam výber jahňacieho.
rada by som ťa ponúkla, len už sa minul :-(
tvoja pochvala ma veľmi teší.
dakujem.
tvoja krásna pochvala ma úprimne teší.
dakujem ti.
ešte prikladám link pre teba :
potravinydomov.itesco.sk/sk-SK...
dakujem ti ta uznanie.
Milá Ibyke.Tvoje šikovné ruky zase vykúzlili vynikajúcu
delikatesu.Jedlo je pekne naservírované a chválim aj
logický a zrozumitelný popis receptu a pekné foto.Pekný pozdrav z NL pre Teba.
dakujem.
vážim si to a dakujem.
dakujem za potešujúcu správu.
@Gabculka , verím, muselo u vás krásne voňať :-)
teší ma, že si sa rozhodla pre môj recept :-) mali ste výborný obed.
dakujem.