Foto: janikbj
Odpustila som si akékoľvek vylepšováky a držala som sa takmer úplne pôvodného receptu na starodávny hruškový tart. Neľutujem, v jednoduchosti je krása :)
porcií
tepelná úprava
Postup
-
1
V miske si zmiešame múky, soľ, cukor a ručne rýchlo zapracujeme studené maslo, aby sme dostali niečo ako mrveničku. Potom pridáme kyslú smotanu zmiešanú s vodou a vypracujeme cesto. Nehráme sa s ním, aby sa maslo zbytočne netopilo, pracujeme rýchlo. Cesto zabalíme do fólie a dáme na 30 min. do chladničky.
- 2
Ošúpeme si hrušky, podľa pôvodného receptu 3 veľké, my sme mali domáce maličké, dali sme ich možno 8-10ks. Nakrájame ich na 0,5cm plátky a pokvapkáme citrónovou šťavou. Zmiešame si Zlatý klas a cukor (podľa sladkosti hrušiek, mne stačila 1 PL, ak sú menej sladké, dajte viac) a posypeme hrušky. Potrasieme miskou, aby sa hrušky obalili.
- 3
Vychladené cesto si rozvaľkáme na kruh s priemerom cca 23 - 26 cm, hrúbka asi 4mm. Preložíme ho do vymastenej a múkou vysypanej nízkej koláčovej alebo tortovej formy. Cesto má byť väčšie ako forma, potrebujeme prehnúť kraje. Stred cesta môžeme jemne posypať strúhankou,aby nebolo cesto premočené od hruškovej šťavy. Od stredu cesta ukladáme plátky hrušiek tak, aby sa prekrývali. Hrušky nedávame až po okraj, necháme asi 4cm od kraja prázdne. Keďže som mala malé hrušky, ukladalo sa to ťažko, tak som ich tam jednoducho vysypala :D Kraje cesta prehneme ponad hruškovú náplň ako vidno na obrázku. V rúre vyhriatej na 220 stupňov pečieme 15 min., potom teplotu znížime na 170-180 stupňov a dopekáme ďalších asi 30 min., kým nie je cesto pekne zlatisté a hrušky mäkké. Zmiešame si 1 PL tmavého lesného medu a 1 PL horúcej vody so štipkou škorice a horúci upečený koláč tým natrieme - cesto aj hrušky. Vrátime už do vypnutej rúry na 5-10 min. Koláč podávame teplý, vlažný alebo vychladený s nesladenou šľahačkou, zmrzlinou alebo vanilkovým krémom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu