Jednoduché šatôčky z lístkového cesta

marykay - fotkamarykay, 5. marca 2011
Jednoduché šatôčky z lístkového cesta
Foto: marykay

Moja prvotina na varecha.sk. Veľmi jednoduché pečivo, ktoré mala stará mama stále na stole, recept, ktorý sa nedá ničím pokaziť a zvládne ho ktokoľvek. Zobraziť celý popisMoja prvotina na varecha.sk. Veľmi jednoduché pečivo, ktoré mala stará mama stále na stole, recept, ktorý sa nedá ničím pokaziť a zvládne ho ktokoľvek.

15 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

1 balenie
100 g
100 g
1 ks, na potretie




Postup

  1. 1

    Ak máme mrazené lístkové cesto, rozmrazíme, valčekom rozvaľkáme na hrúbku asi 3mm. Ja kupujem chladené lístkové cesto už rozvaľkané. Cesto rozdelím na štvorce, vychádza to asi 7,5cm x 7,5cm. Na každý štvorec lyžičkou nanesiem do stredu džem - kombinovala som brusnicový a ríbezľový. Štvorec preložím na polovicu, okraje poriadne popritláčam a trojuholníky - šatôčky poukladám na plech. Ja mám teflónový, takže nenatieram ho olejom. Inak je plech potrebné vymastiť. Šatôčky ešte natriem rozšľahaným vajíčkom, dám piecť do vyhriatej rúry a pečiem pri teplote 150 - 180°C kým nie sú sfarbené do zlatista. Vychladnuté posypem práškovým cukrom.

Diskusia k receptu

alenka0901
ja niekedy dávam do plnky nutelu. Ale s so slivkovým lekvárom to tiež nemá chybu.
dorisa
Vitaj na vareche, takéto pečivo mame doma radi, tiež obmieňam plnku,dokonca aj na slano.
3sandra3
aké ich máš krásne.... tiež mám rada džemíky.... rôzne
sovka62
Obľúbené pečivo mojej mamy, ale lístkové cesto robievala sama, maslové. Ona z osminky masla odjedla na raňajky, vždy dva dni, zvyšok už na chlieb nechcela, lebo podľa nej už nebolo čerstvé, tak tie zvyšky skladovala v chladničke a keď ich mala 250g, upiekla takéto šatôčky.
sailero
aj my lubime s nutelou pre dceru a ja najradsej s lekvarom. Volakedy sme mali maly dreveny obchodik a tam sa pieklo len s listkoveho cesta a tvarohove, makove, do toho ovocie trosku, lekvarove a ine plnky. Velmi som to lubila a obdivovala tie kombinacie... ASI 2 ROKY TO PREDAVALI a potom znovu ZMRZLINA, LANGOSE A HOT-DOG po celom meste a uz to nieje zaujimave. Ja som SIALENE NA SLADKE OD NARODENIA a dcera to iste.
marienka44
@Marykay ,ked sa pecie listkove cesto, treba plech pofrkat studenou vodou, aby sa vytvorila v rure para a tym aj vyssia teplota.
aja1616
Krásny obrázok, fajn prvotina - vitaj na vareche. Pekne upečené šatôčky, až sa slinky zbiehajú.
svetlana9
ja do šatôčiek dávam "pizzovú plnku" - v malom množstve oleja opražím nakrájanú cibuľu a salámu, keď je cibuľa sklovitá, prisypem červenú mletú papriku a odstavím. Postupujem ako hore, len výsledok nie je sladké pečivko, ale slané. Dobrú chuť!
fridma
Ja ich robievam tiež, ale vždy mi džem vytečie aj napriek tomu, že okraje zatláčam. Tieto vyzerajú fantasticky.
isabel
sú super len sa chcem opýtať prečo mi vytiekol džem ? :/
maska10
Dzem vyteka vtedy ked je rietky,na pecenie je najlepsi lekvar ten je hustejsi.
maska10
Dzem vyteka vtedy ked je rietky,na pecenie je najlepsi lekvar ten je hustejsi.
oggy
Ja dávam hustý slivkový lekvár, do ktorého pridám rozpustenú horkú čokoládu. Množstvo "od oka" (ochutnám-schválim-pridám). Nedosládzam, ani navrchu nepoprášim cukrom- je to zbytočný "biely "zabijak".




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia