Jaternice (hurky)
Autor receptu: honestka
Ked sme sa uz vychystali robit zabijackove dobroty, urobili sme si aj par kilo ryzovych jaterniciek Postup- Maso, bočik, pečen, jazyk uvaríme do mäkka, pomelieme na mlynčeku s väčšími dierkami, zomelieme aj cesnak, aj nakrájanú, osmaženú cibuľu, pridáme koreniny, soľ, uvarenú ryžu, krupky, pridame troska vody v ktorej sme varili maso a vsetko dobre premiešame a nechame aspon hodinu postat. Potom este dochutíme koreniny ak potrebne.
Hotovu masu plníme do cistych čriev, ktoré na koncoch zaviazeme na hrčku, alebo použijeme šparatka, ktore dobre zakrutime a potom prepichneme- aby sa kasa nedostala von.
Zvolime si velkost a snazime sa dodrzat tuto mierku, co je dolezite aj pri obvarani, aby sa nam hurky rovnomerne uvarili, ale pritom sa nerozvarili. Pri velmi slabom ohni ich varime vo vode v ktorej sme varili mäso asi 5 minut.
Jaternicky necháme vychladnúť.
Jaternicky pecieme velmi pomaly, aby nepukali-popichame ich nozikom a na panvicu dame troska masti (mozeme podliat troska vodou) a zapecieme do chrumkava.
Podavame s klobasou, horcicou, chrenom, nakladanou cviklou, calamadou,chilli paprickami, uhorkami a vobec dobrotami, ktore nam chutia.
- Vodu, kde sa všetko varilo mozeme dalej použit ako 'ovarovú polievku', vredy do nej dosypem troska ryze a krupkov aby bola hustejsia a pretoze niektora jaternicka aj pukne-nevadi, toto je v polievke vitane. Dochutíme ju majoránkou, korením, cerstvym cesnakom, solou alebo kto ma rad aj mletou sladkou paprikou.
Podávame s cerstvym chlebom, alebo aj s opecenym nakrájaným na male kocky.
Cheers!
|