Jarná cuketová omáčka s čerstvým kôprom (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Túto omáčku máme veľmi radi, najmä takto na jar. Mladú cuketu aj so šupkou nastrúham, varím v osolenej a osladenej vriacej vode, zasmažím, zjemním kyslou smotanou a citronovou šťavou a pridám čerstvý nový kôpor. Takto isto pripravujem aj tekvicovú omáčku. Podávam s domácou knedľou a k nej dávam fašírku, varené hovädzie mäso, roštenku, párky, volské oko alebo vajíčko na tvrdo. Casto ju papáme len tak s knedľou, lebo je veľmi jemná a lahodná.

4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som si suroviny na omáčku.
  2. Očistenú cibuľu som pokrájala na kocky.
  3. Cukete som odkrojila oba konce, umyla som ju a nastrúhala som ju na slzičkovom strúhadle.
  4. Vytlačila som šťavu z polovice citrona.
  5. Kôpor som zbavila stopiek...
  6. ...a posekala som ho na drobno.
  7. Cuketu som dala variť do vriacej osolenej a osladenej vody - asi 10 minút.
  8. Na oleji som orestovala cibuľu...
  9. ...a múku do žemľovej farby, nariedila som j vodou..
  10. a zasmažila somňou variacu sa cuketu a chvíľu som spolu povarila.
  11. V miske som rozmiešala kyslú smotanu...
  12. ...a pridala som do nej trocha omáčky, aby sa vyrovnali teploty a nezrazila sa kyslá smotana. Dobre som celé rozmiešala a...
  13. ...a priliala do cuketovej omáčky a chvíľku som spolu povarila, potom som vypla plameň.
  14. Do hotovej omáčky po chvíli státia som pridala ešte citronovu šťavu.
  15. Nakoniec som pridala čerstvý a na drobno posekaný kôpor.
  16. Podávala som horúce s vajíčkom, uvareným na tvrdo a s domácou kysnutou knedľou.