Jarná cuketová omáčka s čerstvým kôprom (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Túto omáčku máme veľmi radi, najmä takto na jar. Mladú cuketu aj so šupkou nastrúham, varím v osolenej a osladenej vriacej vode, zasmažím, zjemním kyslou smotanou a citronovou šťavou a pridám čerstvý nový kôpor. Takto isto pripravujem aj tekvicovú omáčku. Podávam s domácou knedľou a k nej dávam fašírku, varené hovädzie mäso, roštenku, párky, volské oko alebo vajíčko na tvrdo. Casto ju papáme len tak s knedľou, lebo je veľmi jemná a lahodná.
4 porcie |
10 minút príprava |
20 minút na 100 °C |
Postup
- Pripravila som si suroviny na omáčku.
- Očistenú cibuľu som pokrájala na kocky.
- Cukete som odkrojila oba konce, umyla som ju a nastrúhala som ju na slzičkovom strúhadle.
- Vytlačila som šťavu z polovice citrona.
- Kôpor som zbavila stopiek...
- ...a posekala som ho na drobno.
- Cuketu som dala variť do vriacej osolenej a osladenej vody - asi 10 minút.
- Na oleji som orestovala cibuľu...
- ...a múku do žemľovej farby, nariedila som j vodou..
- a zasmažila somňou variacu sa cuketu a chvíľu som spolu povarila.
- V miske som rozmiešala kyslú smotanu...
- ...a pridala som do nej trocha omáčky, aby sa vyrovnali teploty a nezrazila sa kyslá smotana. Dobre som celé rozmiešala a...
- ...a priliala do cuketovej omáčky a chvíľku som spolu povarila, potom som vypla plameň.
- Do hotovej omáčky po chvíli státia som pridala ešte citronovu šťavu.
- Nakoniec som pridala čerstvý a na drobno posekaný kôpor.
- Podávala som horúce s vajíčkom, uvareným na tvrdo a s domácou kysnutou knedľou.