Jahodový zákusok s bielou čokoládou

Jahodový zákusok s bielou čokoládou
Foto: yanah
yanahYanah, recept pridal: 1. júna 2011 7:25Ďalšie jeho recepty

Čerstvé jahody a biela čokoláda ...

Suroviny

60 - 90
minút
príprava
20 - 25
minút
na 180 °C

Postup prípravy receptu

1

Vyšlahám si bielka. V druhej miske vyšlahám žĺtka s cukrom, do ktorých po lyžiciach pridávam vodu a olej, potom do nich zamiešam múku a kakao a nakoniec pridám vyšlahané bielka a ručne jemným obracaním opatrne zmiešam. Upečiem na vymastenom a hrubou múkou vysypanom plechu (40x29cm vysoký 4cm). Ja som piekla na 180° asi 25 minút. Každá rúra pečie inak - riaďte sa svojou rúrou. Nechám vychladnúť. Natriem tenkú vrstvu redšieho džemu.
Jahodový zákusok s bielou čokoládou - obrázok 1

2

Naukladám na polovičky poprekrajované jahody.
Jahodový zákusok s bielou čokoládou - obrázok 2

3

Zalejem čokoládovým krémom. Dám do chladničky dobre vychladiť, najlepšie cez noc. Krájam až po stuhnutí !
Jahodový zákusok s bielou čokoládou - obrázok 3

4

Čokoládový krém: Dám napučať želatinu do 150ml vody aspoň na 30 min. Vyšlahám smotanu a odložím ju do chladničky. V hlbokej miske alebo hrnci si rozpustím nad parou čokoládu (nevariť - len rozpustiť!). Potom si zahrejem nabobtnanú želatínu (nevariť!), tak aby bola tekutá a zašlahám ju šlahačom do teplej čokolády, potom zašlahám kyslú smotanu a nakoniec vyšlahanú šlahačku z chladničky a všetko spolu dobre prešlahám. Ochutnám a keď treba tak ešte dosladím. Ja som vôbec nesladila, pretože biela čokoláda bola na môj vkus sladká až veľmi.
Jahodový zákusok s bielou čokoládou - obrázok 4

5

Jahody odporúčam skôr menšie, ak dáte veľmi veľké, budú "vykúkať" z čoko-peny, čo samozrejme nevadí, len zákusok už nebude vyzerať tak pekne. Ja som na túto veľkosť plechu dala približne 1 kg jahôd. Piškotový korpus si môžete urobiť aj iný podľa svojho overeného receptu, len nesmie byť veľmi vysoký aby sa vám tam vošli jahody aj s krémom.
Jahodový zákusok s bielou čokoládou - obrázok 5

6

Používam túto jemne mletú číru želatínu - mám s ňou najlepšie skúsenosti. Ešte nikdy sa mi nestalo, aby mi krém nestuhol.
Jahodový zákusok s bielou čokoládou - obrázok 6



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasoval 1 človek (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • michsamant, 24. mája 2011 o 14:42
    velmi pekny


  • marcy, 24. mája 2011 o 15:05
    díky,tento chutný zákusok venujem na meniny :-))


  • tothka, 24. mája 2011 o 15:12
    Ovocné so želatínou sú na leto super, ukladám si. Skutočne sa ti veľmi vydaril, chválim.


  • liviar, 24. mája 2011 o 16:28
    Krásny koláčik, v sobotu určite vyskúšam


  • tatianafm, 24. mája 2011 o 16:36
    ten je krásny, vyskúšam :-)


  • libina, 24. mája 2011 o 16:55
    ako maľovaný :-)


  • evanaaa, 24. mája 2011 o 16:57
    Yanah, pekný koláčik, vidieť, jahodová sezóna začína. A pekné od teba, že si dala sem tú želatínu, ono je viac druhov, a ak ju niekto napíše do receptu, je dobré uviesť, o akú ide, dík.


  • dogagador, 24. mája 2011 o 17:10
    je to velmi lakave, asi na tom popracujem tento tyzden.


  • 3sandra3, 24. mája 2011 o 17:47
    krásne rezy,,precízne urobené,,, ukladám si do kk a musím vyskúšať


  • marta5, 24. mája 2011 o 17:51
    Nádherný zákusok,mam jahody na záhrade tak určite vyskúšam.


  • kata50, 24. mája 2011 o 18:09
    Neverím... Toto je urobené počítačovou grafikou!!! Nádhera :-)))


  • ola111, 24. mája 2011 o 19:24
    Takýmto koláčom ja hovorím echt koláč,krása.


  • sladkacokolada, 24. mája 2011 o 19:27
    krásny , ukladám.


  • odetka, 24. mája 2011 o 19:32
    Nádherný..oko pohladí a určite aj jazýček..super..


  • sladkacokolada, 24. mája 2011 o 19:38
    @kata50 , žeby som už prišla nato ako si ich dokázala tak úhľadne nakrájať?


  • hubata, 24. mája 2011 o 19:42
    Krásny koláčik, naozaj krásne nakrájaný.


  • babidka, 24. mája 2011 o 20:09
    dobre to vyzera :-) ale mna zaujala ta poleva - z bielej cokolady mi velmi nechuti , tvoja je vsak pre mna nieco nove a urcite ju vyskusam .


  • kata50, 24. mája 2011 o 20:16
    @sladkacokolada ...no do kelu, ako som sa mohla takto prerieknuť!!! :-))


  • yanah, 24. mája 2011 o 20:29
    ďakujem všetkým za pekné komentáre :)
    ak tento môj zákusok niekedy upečiete, budem rada, ak napíšete či sa vám vydaril a či aj chutil :) ...

    @kata50 , ... @sladkacokolada , ... asi mám dlhé vedenie, ale nerozumiem :( ... fotku som nijako neupravovala, je iba zmenšená aby ju systém varechy prijal (aj tak mi ju dole mierne orezal) ... na fotenie vyberám vždy tie najkrajšie kúsky, nebudem predsa fotiť kraj koláča !!! :)))



  • ancicka, 24. mája 2011 o 20:33
    Parádny koláčik .Super!


  • tilda, 24. mája 2011 o 20:48
    super jahodový koláč


  • sladkacokolada, 24. mája 2011 o 20:56
    @yanah vobec nemáš dlhé vedenie, tvoj koláčik je pekný a to ostatné patrilo kate50, už sme sa pri jej zákuskoch bavili o jej precíznom krájaní, no nikdy neprezradila ako to robí, tak možno tzeraz...


  • yanah, 24. mája 2011 o 21:36
    ahááá :))) ... tak teraz už rozumiem :)))


  • kata50, 24. mája 2011 o 22:21
    @yanah ja som svojou poznámkou o "upravovaní " len chcela vyzdvihnúť jeho dokonalosť. Je precízne narezaný a ešte aj tie jahody sú na ňom symetrické. No jednoducho krásne. No a sladkacokolada si zase pripomenula moje zákusky. Všetko je OK OK OK. :-))


  • palokuchki, 24. mája 2011 o 23:40
    No to je naozaj krasny kolacik a verim ze je tiez velmi chutny. Urcite ho niekedy vyskusam a dam ti potom vediet.


  • mariaklara, 25. mája 2011 o 01:18
    Krásny , ukladám.


  • elantra, 25. mája 2011 o 01:23
    mnaam, tecu mi slinky! uz mam v KK tolko zakuskov a kolacov, ze ak budem cele leto piect, priberiem aspon 50 kiiiil! :)))


  • tykadielko, 25. mája 2011 o 14:49
    vyzera nadherne a mnamkovo, urcite upeciem :-)))))


  • zirafninka1, 25. mája 2011 o 20:44
    Toto je nenormalne krasne!


  • cica2, 25. mája 2011 o 21:08
    @yanah , si velmi šikovná, podaril sa ti spraviť dokonalý zákusok, nádhera!:))....psst, je to môj tajný tip na výhru ;-)


  • yanah, 26. mája 2011 o 06:05
    ešte raz ďakujem všetkým za pekné komentáre :-)
    @kata50 ... všetko je OK, nerozumela som, tak som sa spýtala a vysvetlili ste mi to :-)
    @cica2 ... tento recept nespĺňa všetky súťažné kritériá ;-)


  • cica2, 26. mája 2011 o 09:03
    @yanah , ale recept máš pekne spravovaný a nafotený ;-).... ale však stačí dopísať už len foterecept, či?....no, velmi sa mi páči!:))....takú želatínu som ešte nerobila, mám dáko obavy ju robiť ale rada by som tento zákusok s jahodami spravila na moje meniny ;-)


  • yanah, 26. mája 2011 o 09:28
    @cica2 ... tej želatíny sa nemusíš báť ... ak tam dáš pravú želatinu, ktorá sa NESMIE VARIŤ a dodržíš môj postup v recepte, určite sa ti vydarí (nedávaj žiadne tortové želé a podobné veci !!!) ... a keby si niečo potrebovala vysvetliť ešte detailnejšie tak napíš, komentáre mi chodia na mail, odpíšem hneď ako sa dostanem k počítaču ;) ...


  • sissi29, 27. mája 2011 o 09:31
    Krásny koláčik.


  • orchidea, 27. mája 2011 o 19:59
    Ako od profesionálky, krásny!


  • babkamt, 28. mája 2011 o 17:58
    veľká škoda,že som už mala meniny,prijala by som tento koláčik


  • yanah, 29. mája 2011 o 08:20
    @sissi29 ... @orchidea ... @babkamt ... ďakujem:)
    @orchidea ... tvoje prirovnanie k profesionálom si veľmi cením, pretože nie som vyučená cukrárka a dokonca ani kuchárka :)


  • dorisa, 29. mája 2011 o 09:14
    Krásny koláčik, si sa s nim pohrala.


  • eva2, 21. júna 2011 o 10:59
    Místo želatiny jsem použila "Želatinový ztužovač" od Dr.Oetkra, tři sáčky čokoládové polevy jsem vyklopila do hrnku a rozpustila v mikrovlnce. Od té doby co existuje tento ztužovač, tak želatinu vůbec nepoužívám. Krásně drží je za 10 plátků želatiny, pouze se zamíchá. V řezu jsem moučník neměla, tak pěkný jako Vy, protože jsem dostala jahody a některé už byly trochu měkké. Řezy byly výborné. Děkuji za recept.


  • yanah, 21. júna 2011 o 21:11
    @eva2 ... ďakujem :)
    predpokladám, že ide o želatinový stužovač za studena, ten poznám a tiež ho dávam do niektorých zákuskov, ale do tohto konkrétneho by som si asi netrúfla ho použiť, bála by som sa, že mi to nestuhne :))


  • yanah, 22. júna 2011 o 08:08
    no a nakrájaný určite vyzeral minimálne tak pekne ako tento môj ...
    videla som vaše foto na nemenovanom českom webe o varení, kde ste ho vložila :/


  • eva2, 22. júna 2011 o 09:38
    Ano jde o ztužovač zastudena a ani jsem ho nedala celý a bylo krásně ztuhlé, spíše jsem měla obavy z teplé čokolády, aby se to nesrazilo. S čokoládu jsem začala nahřívat v mikrovlnce, jen lehce, aby šla míchat a tak ji přidávám i do máslových krémů(bez obalu nebo by se zkroutil). Zdraví Eva


  • diana22, 3. septembra 2011 o 18:29
    Uzasny kolacik, uz som ho robila parkrat, chuti tak fantasticky ako aj vypada....:-))))


  • yanah, 3. septembra 2011 o 20:27
    @diana22 ... ďakujem :)) ... ani nevieš, ako si ma potešila :))


  • huck, 13. septembra 2011 o 22:22
    Tento kolačik som urobila dnes pre našu vzacnu navštevu. Kolačik je fantasticky! Očaril aj chutou aj vzhladom. @ Yanah dakujem za rcp.


  • yanah, 14. septembra 2011 o 14:23
    @huck , ... ďakujem za pekný komentár :))
    som veľmi rada, že zákusok sa vydaril a aj chutil :))


  • elisticka, 14. septembra 2011 o 14:35
    ja som kolacik objavila az dnes ... ale ja tak som rada ze som ho nasla vyzera uuuuuuuuuuuuuzasne a urcite vyskusam :-)


  • sisama, 12. mája 2012 o 17:28
    no ja som ho robila dnes a tie jahôdky mi ozaj vytrčajú (nevadí to,)ale ak majú byť zakryté musia byť fakt na malé pokrájané, pretože som to spravila podľa receptu a aj plech bol Ok. inak je fakt dobrýýýý, svieži, ale nabudúce tam šupnem o jednu tú smotanu naviac nech aj vyzerá tak ako tvoj :D


  • yanah, 12. mája 2012 o 19:49
    @sisama ... netuším, aké veľké si mala jahody, ale asi fakt veľké :) ... aj mne sa to už zopárkrát stalo (že vykúkali), keď som dala veľké kupované jahody ... preto na to v recepte aj upozorňujem :)
    ... s pridaním smotany by som bola opatrná, zmení sa pomer surovín a plnka ti nemusí stuhnúť !!!


  • 3sandra3, 31. mája 2014 o 23:52
    naozaj dáme napučať želatinu do 150 ml vody? Nie je to veľa???


  • yanah, 1. júna 2014 o 07:08
    @3sandra3 nie, nie je to veľa, ako píšem v recepte: 20g práškovej želatíny dáme napučať do 150ml vody (čo je 1,5 decilitra).


  • 3sandra3, 1. júna 2014 o 15:15
    veď práve.... na obale želatíny píšu 3-4 pol.lyžice vody... tak mám obavy, lebo chcem tento koláčik urobiť ,,, :-)


  • yanah, 1. júna 2014 o 21:50
    @3sandra3 ... Tento zákusok robievam už dlhé roky pravidelne, niekoľkokrát do roka (dcérka má rada bielu čokoládu). Najčastejšie s jahodami, s malinami a robila som ho už aj s čučoriedkami. Ak dodržíš pomer surovín aj postup, mal by ti vzniknúť jemný krém podobný čokoládovej pene (nie je to klasický hutný želatinový krém). @eva2 ... @diana22 ... @huck a @sisama ho už robili a podľa komentárov usudzujem, že sa im asi vydaril (iba @sisama mala menší problém s vytŕčajúcimi jahodami). Ak sa rozhodneš upiecť ho, držím ti palce, nech sa zákusok vydarí a nech vám chutí aspoň tak, ako nám...


  • 3sandra3, 1. júna 2014 o 22:15
    @yanah ďakujem pekne,,, povzbudila si ma, tak vyskúšam ...


  • 3sandra3, 6. júna 2014 o 21:36
    @yanah tú kyslú smotanu vmiešavame do čokolády vychladnutej alebo ešte vlažnej?


  • yanah, 7. júna 2014 o 11:45
    @3sandra3 - kyslú smotanu vmiešame do vlažnej čokolády, hneď po pridaní želatíny. Ospravedlňujem sa, že odpovedám až teraz, skôr sa mi nedalo...


  • 3sandra3, 7. júna 2014 o 14:32
    to nevadí,,, dakujem i tak.... riskla som to :-)


  • 3sandra3, 7. júna 2014 o 15:01
    tak dnes som ho skúsila... no ani zďaleka nie je taký krásny ako Tvoj @yanah ale je úúúžasne chutný :-)
    » fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/10389284_72502...








  • 3sandra3, 7. júna 2014 o 15:05
    » fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/10389284_72502...
    " target="_blank" rel="nofollow" class="linkavkomente">» fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/10389284_72502...

    » fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/10389284_72502...
    " target="_blank" rel="nofollow" class="linkavkomente">» fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/10389284_72502...



  • 3sandra3, 28. júna 2014 o 20:53
    dnes urobený znova , ale s malinami , je fakt výborný :-)
    » t3.aimg.sk/pokec/fotoalbumy/01/459756825_3e38cbef0...


  • yanah, 22. augusta 2014 o 08:17
    @3sandra3 - aj keď trochu oneskorene, ďakujem za krásne fotky, potešila si ma :)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Jablkový bioperník
Opäť sa začala teplá zima. Príroda trpí a ľudia v poltopánkach sa túlajú lesnými cestičkami.

Šéfkuchár Miroslav Milučký: Ľudia sa radi s jedlom na tanieri hrajú
Ak chcete zažiť gastronomický zážitok v pokojnej atmosfére, zakúsiť noblesu a genius loci starej Bratislavy, určite navštívte Francúzsku reštauráciu v bratislavskom Hoteli Devín. Kulinárske špeciality od šéfkuchára Miroslava Milučkého vám v nej pohladia všetky zmysly.

Magnesia Red vo vás prebudí silu
Kto by nemiloval podmanivú a energizujúcu chuť červeného ovocia? Teraz si tento skvelý zážitok môžete vychutnať vďaka novej minerálnej vode Magnesia Red s unikátnou kombináciou prírodného horčíka a šťavy z červeného ovocia. Či už si zvolíte Magnesia Red grapefruit, jahoda, malina alebo červená ríbezľa, každá z nich vás uchváti a prebudí vo vás skrytú životnú silu.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 51/2014: Vianočná hostina Vianočná hostina
Časopis Varecha v piatok 19. decembra v denníku Pravda.


TOPlist