Jahodový koláč
Jahodový koláč

Jahodový koláč s posýpkou (bez vajec) (fotopostup)

mitzy - fotkamitzy, 2. júna 2017
Jahodový koláč s posýpkou (bez vajec) (fotopostup)
Foto: mitzy

Rýchly koláčik s čerstvým sezónnym ovocím ;)

8
porcií
30 minút
príprava
30-40 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
100 g
75 g zmäknuté
1 bal
1/2 bal
2 PL
125-135 ml vlažné
200-300 g
Na formu:
 (alebo krupica)




Postup

  1. 1

    Pripravíme si potrebné suroviny. Jahody umyjeme a pokrájane na štvrťky. Ja som mlieko použila sójové, takže som si zarobila 125 ml vlažnej vody s 1 a 1/2 PL sušeného prášku. Čo sa týka kryštálového cukru v tomto recepte: v pôvodnom recepte bolo písaných 150g. 100 g je dosť, koláčik je sladký a pre tých, ktorý nemajú radi presladené by som kľudne odporučila dať i menej ako 100 gramov, alebo použiť cukor trstinový.

    Jahodový koláč s posýpkou (bez vajec) (fotopostup) - obrázok 1
  2. 2

    Múku, kryštálový cukor a maslo vymiešame v mise ručne, až vznikne sypká hmota. Z nej odoberieme 100-150 g. Odložíme ju na posýpku koláča. (Kto má rád menej zasypaný koláč, postačí mu 100 g posýpky.) Zvyšok hmoty, ktorý nám ostal v mise použijeme na cesto: pridáme kypriaci prášok, vanilínový cukor, vlažné mlieko a 2 PL strúhaného kokosu. Vymiešame cesto.

    Jahodový koláč s posýpkou (bez vajec) (fotopostup) - obrázok 2
  3. 3

    Odobratá časť na posýpku na foto:

    Jahodový koláč s posýpkou (bez vajec) (fotopostup) - obrázok 3
  4. 4

    Tortovú formu s priemerom 24 - 26 cm vymastíme maslom a vysypeme detskou krupicou alebo hrubou múkou a vložíme do nej cesto. Vareškou cesto uhladíme a poukladáme naň pokrájané jahody. (Forma nemôže byť väčšia ako 26 cm.)

    Jahodový koláč s posýpkou (bez vajec) (fotopostup) - obrázok 4
  5. 5

    Jahody ešte poprášime strúhaným kokosom. Tu by som chcela doplniť, že pomedzi jahody by sa hodili aj ríbezle alebo maliny, až v lete budú v plnej sezóne.)

    Jahodový koláč s posýpkou (bez vajec) (fotopostup) - obrázok 5
  6. 6

    Na panvičke popražíme 100 g hmoty, ktorú sme predtým odobrali na tanierik. (Ja som pridala ešte 10 g masla.) Vznikne posýpka na koláč. Kým ju pražíme na miernom ohni, zapneme rúru na 180 stupňov. Posýpku necháme vychladnúť a koláč ňou posypeme, keď ju už vieme vychladenú, no stále teplú chytiť do ruky. Potom formu s koláčom vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 30-40 minút. Dopečenie skontrolujeme špajlou.

    Jahodový koláč s posýpkou (bez vajec) (fotopostup) - obrázok 6
  7. 7

    Koláčik necháme vo forme vychladnúť.

    Jahodový koláč s posýpkou (bez vajec) (fotopostup) - obrázok 7
  8. 8

    Vrch môžeme ozdobiť čerstvými jahodami.

    Jahodový koláč s posýpkou (bez vajec) (fotopostup) - obrázok 8
  9. 9

    Koláčik s posýpkou je jemný a krehký. Patrí k tým suchším koláčikom. K čaju, či ku kávičke... Keď miesto masla použijete Heru alebo Alsan bio a použijete rastlinné mlieko, je vhodný aj pre vegánov. Prajem dobrú chuť! ;)

    Jahodový koláč s posýpkou (bez vajec) (fotopostup) - obrázok 9

Diskusia k receptu

jack
Krásny koláčik,teraz v lete sú takéto naj...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia