Jahodová torta s penou z bielej čokolády fotorecept
Foto: adkas
Na nadchadzajucu jahodovu sezonu je tato skvela torticka ako stvorena. Vdaka zanu Janke z blogu http://somktosom.blogspot.co.uk/2011/05/jahodovy-zakusok-s-penou-z- bielej.html. Ja som si jej zakusok pretvorila do torticky Zobraziť celý popisNa nadchadzajucu jahodovu sezonu je tato skvela torticka ako stvorena. Vdaka zanu Janke z blogu http://somktosom.blogspot.co.uk/2011/05/jahodovy-zakusok-s-penou-z- bielej.html. Ja som si jej zakusok pretvorila do torticky a kedze sa jedna o skvelu zalezitost, tak vam ju ponukam.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
na korpus: | |
2 ks |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
1 KL |
|
1 PL (preosiate) |
|
na bielu penu: | |
200 g |
|
300 ml (alebo pochutkova smotana) |
|
280 ml |
|
15 g |
|
150 ml chladná |
|
okrem toho: | |
700 g cerstve |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
bielka slahame so stipkou soli. Ked zacnu beliet, pridame cukor a slahame, kym je pena biela, leskla a tuha.
-
2
Pridame zltka, zaslahame metlickou na najnizssich obratkach. Pridame vodu, zaslahame. Potom olej, zaslahame.
-
3
Nakoniec pridame preosiatu muku zmiesanu s kakaom a praskom do peciva. Uz miesame iba rucne, varechou.
-
4
Vylejeme do tortovej formy o priemere 20 cm, ktorej spodok sme vylozili papierom na pecenie. Pecieme vo vyhriatej rure na 180 stupnov C asi 15 min. Vyberieme a nechame vychladnut.
-
5
Po vychladnuti stiahneme z korpusu papier, natreme ho tenkou vrstvou jahodoveho dzemu a vratime spat do tortovej formy.
-
6
Upevnime odopinatelny okraj formy. Na piskotu natretu dzemom poukladame na polovicu prekrojene jahody. Bok formy potrieme prstom tenkou vrstvou oleja a oblozime okraj jahodami prekrojenym na polovice (nastojato).
-
7
Slahacku vyslahame a odlozime do chladnicky.
-
8
Zelatinu namocime do vody a nechame postat, kym napucnie. Asi 10 minut.
-
9
Cokoladu roztopime nad parou vo vacsej miske. Opatrne! Biela cokolada ma tendenciu zrazat sa:(. Ja som ju dala nad paru, potom som ju odobrala z pary, dobre rozmiesala a vratila spat na paru a opat som opakovala postup asi trikrat, kym nebola cokolada rozpustena a pekna hladka. Miska sa nesmie dotykat vody, ale to plati vseobecne pre rozpustanie cokolady. Medzitym si zohrejeme zelatinu. Pozor! Nevarit! Zelatinu zaslahame do rozpustenej cokolady, pridame smotanu a nakoniec vyslahanu slahacku. Pracujeme rychlo, zmes skoro tuhne. Vsetko bolo OK, az na moju zelatinu. Dala som jej dvadsat gramov, ale bolo to vela. Mozno by stacilo aj 10 g, ale tych 15 g, ktore uvadzam v recepte je zarucene dost. Zmes mi velmi rychlo mi tuhla a preto aj ten vrch nie je taky pekny , rovny.
-
10
Nakoniec zalejeme pripravene jahody. odlozime do chladnicky stuhnut. Cca 3 hodiny.
-
11
Lubovolne ozdobime
-
12
v reze
-
13
Prajem prijemny chutovy zazitok!
... postup, ktorý uvádza @myalab nepoužívam ...
Na druhy krat som sa rozhodla radikalne ubrat zo smotany a namiesto nej pridat cokolady a slahacky. Je mozne ze to sposobilo tu katastrofu co nasledovala. Ked som zahriatu zelatinu (pouzivala som platkovu) 10g pridala do rozpustenej cokolady v tom momente to zacalo neuveritelne tuhnut, nedalo sa ani miesat. Tak som to nad parou skusila este rozpustit, pomohlo az ked som do zmesi pridala trochu smotany. Nasledne vsak krem zmenil konzistenciu na vodovu a netuhol. Musela som pridat dalsiu platkovu co nestacilo a tak este aj praskovu zelatinu. Az potom krem zacal tuhnut a mohla som ho vyliat na tortu.
Po zatuhnuti bol potom krem prilis zelatinovy a iba malo chutil po cokolade. Mozno som az prilis narocna, kedze ostatnym chutil. Takze aj napriek asi mojmu zlemu postupu, i ked neviem kde bola ta zasadna chyba, zozal recept uspech :)