Jahňacie mäso
Jahňacie kotlety s feniklom
Autor receptu: redakcia
4 porcie |
80 minút príprava |
10 minút na 180/190 °C |
Postup- Mäso okoreníme. Dva strúčiky cesnaku nakrájame, osolíme a spolu s rozmarínom roztlačíme nožom. Touto zmesou potrieme kotletky, aby sa cesnak dostal všade. Potrieme ich aj horčicou
a necháme 1–2 hodiny odstáť, aby sa všetky chute dostali do mäsa. Potom predpečieme na panvici s olejom (dlhšiu dobu pečenia vyžaduje strana, na ktorej sú kosti).
- Na panvicu dáme lieskovce, opečieme. Opražené oriešky sa rýchlejšie a jednoduchšie lúpu.
Položíme ich na vlhkú utierku, prekryjeme a prechádzame rukami tak, aby sa olúpali a šupky ostali na utierke. Potom ich nakrájame nadrobno. Dva strúčiky cesnaku nakrájame na väčšie kúsky, natrháme listy petržlenu, tymianu
a rozmarínu (s ním však opatrne, má veľmi výraznú chuť, aby nebolo jedlo horké!), pridáme opečené a olúpané oriešky, vajce a ponorným mixérom mixujeme. Zahustíme strúhankou, okoreníme a zamiešame. Vznikne zmes, ktorá má konzistenciu ako krupicová kaša.
- Zľahka opečené mäso
(zo strany, kde nie sú kosti) potrieme zmixovanou zmesou
a dáme zapiecť do rúry pri
180–190 °C asi na 10 minút. Ďalších 10 minút necháme mäso odpočinúť na teplom mieste, aby sa teplo dostalo aj ku kosti. Mäso má byť prepečené medium rare, nemá byť úplne prepečené.
- Príloha: Na olivovom oleji opečieme pokrájaný fenikel, osolíme, okoreníme, pridáme kúsky kôry
z pomaranča a hrnček vývaru. Fenikel má dobu prípravy približne ako cibuľa. Kým zmäkne, stačí mu 10 minút dusenia. Po chvíľke restovania pokvapkáme šťavou z pomaranča (pozor na semienka), pridáme niekoľko vetvičiek tymianu a vytlačíme zvyšok pomaranča. Pridáme lyžicu medu, len pozor, aby jedlo nebolo presladené. Potom ochutnáme, prípadne môžeme ešte pridať med. Pridáme mätu, prilejeme silný vývar a pernod, ktorý podporí výraznú chuť fenikla. Podľa chuti dosolíme.
- Podávame s jogurtovým dresingom, ktorý urobíme tak, že jogurt zmiešame s medom a kúskami čerstvej mäty.
|