Jablkový koláč
Jablkový koláč

Jablkové pité s lahodnou chuťou fotorecept

myalab - fotkamyalab, 28. januára 2012
Jablkové pité s lahodnou chuťou (fotorecept)
Foto: myalab

Tento koláčik je v našej rodine obľúbený. Recept som po rokoch upravila, aby bol ešte lahodnejší a zdravší.

30
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

600 g
250 g
125 g
24 g
0,2 l
2 ks celé
0,5 g
2 - 3 kg
4 ks
1 PL
obmena - mlieko nahradiť:
200 ml
40 g




Postup

  1. 1

    Múku, cukor, maslo, prášok do pečiva dáme do misy. V mlieku (najlepsie použiť Topnatur kokosový nápoj, z ktorého pripravíme husté mlieko) rozmixujeme vajíčka a polovicu pridáme do misy. Vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na dve polovice. Prvú časť cesta vyvaľkáme na veľkosť plechu a prenesieme na plech.

    Jablkové pité s lahodnou chuťou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Jablká je najlepšie nastrúhať na Borner strúhači na najmenšíe rezančeky. Veľkosť 1. Nepúšťajú šťavu a pité je potom šťavnaté. K nastrúhaným jablkám pridáme škoricový cukor a citrónovú kôru a premiešame. Jablkovú plnku navrstvíme na cesto a utlačíme.

    Jablkové pité s lahodnou chuťou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Prikryjeme druhou časťou vyvaľkaného cesta. Popicháme vidličkou. A na vrch vylejeme a rovnomerne rozotrieme druhú časť najlepšie kokosového mlieka s rozmixovanými vajíčkami, ktoré nám urobí ešte väčšiu lahodnosť. Mlieko pekne pretečie cez dierky po vidličke. Upečieme do ružova.

    Jablkové pité s lahodnou chuťou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pité môžeme poprášiť práškovým cukrom, čo ja ale nepreferujem. Máme radi len nahý. Pité pripravené s kokosovým nápojom Topnatur je oveľa lahodnejšie. Recept dodatočne upravujem po rokoch. Nápoj - mlieko pripravíme zmiešaným trošku teplej vody so sušeným kokosovým nápojom a doplníme do 2 dl.

  5. 5

    Topnatur Kokosový nápoj doda koláčiku iný rozmer, oveľa lahodnejší. Tu je odkaz na použitý nápoj. https://www.fitness4u.sk/zdrava-vyziva/topnatur-kokosovy-napoj-350-g/?gclid=CjwKCAjw9L_tBRBXEiwAOWVVCRFGNfc_NLHEB7-FnsTPJ4yUXwigc346vjEtN-lzcbRuIr70HBm8FhoCNlIQAvD_BwE

    Jablkové pité s lahodnou chuťou (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

afataga
toto je jeden z najlepsich kolacikov na svete, aspon pre mna, davam do plnky aj hrozienka
kata50
Aj ja milujem takú vysokú jablkovú plnku. A že vraj 100 ročná žena ????????
salinka
Tento kolacik peciem vzdy vtedy, ked sa doma nevedia dohodnut, co by chceli maskrtit.
hviezdickaz
jaaaj,narobila si mi nan chute,veru uz som ho davno nepiekla,musim sa posnazit :D
quida
Výbornýýý...a tento recept je najlepší !!! :)))
myalab
Dakujem Vam vsetkym za pekne komentiky :)
myalab
@afataga ano do plnky, kto ma rad moze dat hrozienka aj mlete alebo sekane oprazene oriesky rozne druhy. No u nas ide len jablkovo skoricovy...
janger
Strasne davno som nerobila, este volakedy v minulom storoci ;-). Vyborne s takou kopou jablk!
jerica
@myalab práve som pred hodinou vybrala z rúry , ja som naučená na ten čo som pridala na varechu ,ale aj Tvoj receptík sa mi páči.Tiež nedávam hrozienka,plnku presne ako ty,len ja mám naložené jablká vo flaši z jesennej úrody.Mám to šikovne po ruke.
myalab
@janger ano ked uz, tak s kopou jablk... :)
@jerica moc sa od Tvojho receptiku nelisi, len v mojom sa este polieva s tym vajickom rozslahanym v mlieku a do cesta ide menej vajicok a tiez mliecko, trosku menej cukru. Kedysi som robievala tak ako Ty, ale teraz robievam takto. Nabuduce urobim pre zmenu zase podla Tvojho.

marienka44
@Myalab , ja kratko podusim jablka s hrebickom a cukrom a vychladnute dam na cesto. Jablka potom jemne posypem mletymi orechami, tie vypiju uvolnenu stavu a aj chut kolacika vylepsia. Cesto na pite by malo obsahovat aj trochu kys. smotany alebo jogurtu bieleho alebo ked to nemame, aspon trochu okyslenej vody.
1x myalab
myalab
@marienka 44 mas pravdu smotana cesto zjemni, len zase viac kcal. Orechy su urcite chutne, ale moje deti ich sice maju radi, ale zase nechcu jednak tiez viac kcal a potom aj vyrazky :) Ale urcite ten to Tvoje je mnam mnam
grinchester
Dnes ráno som piekla. Výsledok bol dobrý, ale cesto mi prišlo trošku málo sladké. Nabudúce vyskúšam pridať viac cukru a aj ten nápad s podusením jabĺk s klinčekmi môže byť super.
myalab
@grinchester ak sa Ti zda menej sladke cesto, mozes pridat viac cukru alebo viac posypat praskovym cukrom uz hotovy kolacik. Ja osobne cukor obmedzujem. Tiez zalezi aj na sladkosti jablk.
briketa
Podla mna je dost sladky, ale v recepte uplne chyba sol. Doplnila som si stipku soli, inak cesto bude velmi chutovo mdle. Mlieka som dala polovicu.
Je vyborny, stale robim podla tohto receptu. A pekne z 3kg jablk!
myalab
@tatranocka , ano 24g - zvycajne su to 2 ks. Preto som napisala v g, lebo byvaju rozne hmotnosti.
myalab
@kadgalenka presne ako pises neda sa ho prejest. Ano moze byt iny, podla chuti jablk, nakrajania jablk, ochutenia...
siskam
Toto pité robievam aj ja. Je to veľmi dobrý koláč a je ho veľa. Len cukru do cesta dávam trochu viac - 250 g.
1x lianka
bobina
Prave ho mam v trube a dufam ze sa tak podari ako vam a mojim hostom bude chutit.
1x myalab
kika28
Pekny den prajem, vcera som skusila Vas recept, ale mala som problem s cestom. Velmi sa mi trhalo, doslova som zliepala kusky dokopy. Neviem, kde mohol byt problem. (((
myalab
kika28, tak to ma mrzi :) mozno bolo treba pridat este trosku z toho mlieka s rozmixovanym vajickomm, aby sa cesto pekne spojilo. Polovica toho mlieka s vajickom ide do cesta a polica na vrch, tak ako pisem v postupe. Mala si dobre odmerane mlieko? Vajicka neboli male? Vsetky suroviny vazim presne. Maslo je dobre pridat izbovej teploty, cize radsej maksie. Inak neviem kde moze byt problem. Recept je overeny.
Mne sa s cetom dobre pracuje, ako vidis aj na obrazku je z jedneho kusa. To vrchne cesto rozvalkam na papieri na pecenie a potom len obratim na jablcka.
luss44
@kika28 , nevešaj hlavu, takéto pité robievam často a niekedy sa cesto nedá ani poriadne vyvaľkať, tiež lepím po kúskoch na plech :) ale inokedy zase v pohode, veľa záleží od múky, každá je iná, ani vajíčka nie sú rovnakej veľkosti... výhodou je že upečený je vždy super, tam sa tie lepence stratia :)
1x lianka
kika28
Vsetko som dala presne podla receptu. Ale asi to bolo o muke, obcas sa to stava.))) Chutovo bol vsak kolacik vyborny a vsetkym chutil. )))
mortysssia
ďakujem za super receptík. Kooonečne prvé cesto ktoré sa netrhalo ked som ho dávala z dosky na plech :)
1x myalab
myalab
este jedna rada, ak by sa vam nielen s tym cestom dobre nepracovalo pridajte trosku pochutkovej smotany alebo bieleho jogurtu, podla potreby




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia