Jablková štrúdľa
Jablková štrúdľa z panvice (fotorecept)
Autor receptu: cesminaz
Vláčna jablkovo-škoricová plnka v jemne chrumkavom, lístkujúcom ceste.* Veľmi rada sa s vami podelím o tento trošku nezvyčajný spôsob, akým si viete pripraviť fantastickú jablkovú štrúdľu a
pochutnať si na nej ?
Postup
- V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku so soľou. Pridáme žĺtky, olej a toľko vody, aby sme vypracovali polomäkké cesto, ktoré sa už oddeľuje od misky. Troška ho pomúčime a krátko premiesime. Následne cesto rozdelíme na 2 časti a bochníčky zo všetkých strán poriadne natrieme tekutým maslom. Zakryjeme ich papierom na pečenie alebo miskou a necháme 20 minút oddychovať/postáť.
- Zatiaľ, kým cesto oddychuje, pripravíme plnku. Jablká nastrúhame na hrubo, pridáme cukor, škoricu a hrozienka. Následne celé dobre spolu premiešame.
- Oddýchnuté cesto položíme na papier na pečenie a rozťapkáme ho na veľkosť taniera. Následne cesto preložíme na čistý obrus a rukami ho rozťahujeme od stredu smerom k sebe ? Ide to celkom ľahko, lebo cesto je naozaj ako žuvačka ? Cesto natiahnite na priemer cca 55-60 cm, to úplne stačí ?
Čo by som podotkla je, že ak vám to maslo na ceste príliš stuhlo počas státia, tak dajte tanier s bochníčkami pred naťahovaním na minútku do ohriatej rúry, aby maslo na ceste jemne povolilo?
- Cesto najprv popolievame troškou masla. Následne zahneme donútra najprv jeden bok a potom druhý. Do stredu cesta dáme polovicu jablkovej plnky, ktoré zakryjeme cestom. Cesto popolievame troškou masla a zakryjeme aj druhou stranou cesta ? presne podľa obrázka.
- Nakoniec takto poskladanú štrúdľu upečieme na panvici na troche oleja. Pečieme ju pomalšie, z oboch strán zakrytú pokrievkou. Ja ju obraciam 2x , aby som mala istotu, že aj vrstvy cesta sa pekne prepiekli /predusili a aj jablká zmäkli ?
- Štrúdľa je zvonka chrumkavá a z vnútra mäkučká ??
- Štrúdľa je najchutnejšia ešte za tepla, posypaná práškovým cukrom ?? Šťavnatá jablkovo-škoricová plnka v chrumkavom ceste... Je to jednoducho veľká dobrota!
Prajem dobrú chuť !
- Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube