Jablko s marcipánom a orechmi

Jozef Hromják
šéfkuchár reštaurácie Olive Tree v Košiciach, 17. júla 2013
Jablko s marcipánom a orechmi
Foto: Pravda - Ivan Majerský
4
porcie
60 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
100 g
125 g
150 g
40 g
trochu




Postup

  1. 1

    Jablká očistíme ostrou škrabkou. Jadrovník odstránime vypichovadlom, čím sa vytvorí otvor v podobe valca. Ten potom naplníme valčekom marcipánu. Uložené na mastný papier a zabalené do alobalu dáme na dostatočne teplé miesto na grile. Pečieme dvadsať minút.

  2. 2

    Kým pečieme jablká, vložíme orechy na pár minút do rúry rozohriatej na 180 °C. Krátko pečené orechy pomädlíme medzi dlaňami, čím ich čiastočne zbavíme horkastých šupiek. Do masívnejšieho hrnca vsypeme cukor a necháme ho skaramelizovať. Do svetlého karamelu pridáme pečené orechy a spolu zamiešame.

  3. 3

    Ešte horúce orechy opatrne vyberieme na antikorovú plochu či silikónovú podložku a necháme stuhnúť. Potom ich podrvíme a nasypeme na pečené jablká.

    Tip: Ak zostane vrstva karamelu v hrnci, prilejeme niekoľko centilitrov smotany a na ohni zredukujeme na hustotu sirupu; potom pridáme oriešok masla. Takto dostaneme chutnú omáčku.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia