Jablko s marcipánom a orechmi
šéfkuchár reštaurácie Olive Tree v Košiciach, 17. júla 2013
Foto: Pravda - Ivan Majerský
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Jablká očistíme ostrou škrabkou. Jadrovník odstránime vypichovadlom, čím sa vytvorí otvor v podobe valca. Ten potom naplníme valčekom marcipánu. Uložené na mastný papier a zabalené do alobalu dáme na dostatočne teplé miesto na grile. Pečieme dvadsať minút.
- 2
Kým pečieme jablká, vložíme orechy na pár minút do rúry rozohriatej na 180 °C. Krátko pečené orechy pomädlíme medzi dlaňami, čím ich čiastočne zbavíme horkastých šupiek. Do masívnejšieho hrnca vsypeme cukor a necháme ho skaramelizovať. Do svetlého karamelu pridáme pečené orechy a spolu zamiešame.
- 3
Ešte horúce orechy opatrne vyberieme na antikorovú plochu či silikónovú podložku a necháme stuhnúť. Potom ich podrvíme a nasypeme na pečené jablká.
Tip: Ak zostane vrstva karamelu v hrnci, prilejeme niekoľko centilitrov smotany a na ohni zredukujeme na hustotu sirupu; potom pridáme oriešok masla. Takto dostaneme chutnú omáčku.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu