Foto: stanci11
Toto je jedlo ktoré neskutočne milujem, vymyslela som si to niekedy dávno pradávno a odvtedy je pravidelne na stole. Myslím, že inšpiráciou mi boli Zobraziť celý popisToto je jedlo ktoré neskutočne milujem, vymyslela som si to niekedy dávno pradávno a odvtedy je pravidelne na stole. Myslím, že inšpiráciou mi boli hlavne recepty od Methi :)
porcia
príprava
tepelná úprava
Suroviny
80 g |
|
1 ks stredne veľká |
|
50 ml |
|
170 g |
|
|
|
1/2 ČL |
|
1 strúčik |
|
1/2 ČL |
|
1/3 ČL mletý |
|
do woku |
|
1 ČL sušené |
|
Postup
-
1
Cícer som mala namočený cca 12 h, vodu som zliala, zaliala ho čerstvou a dala variť (pod pokrievkou).
-
2
Kým voda zovrela, nakrájala som si cibuľku s cesnakom nadrobno, plus som očistila a natrhala hlivu na väčšie kúsky.
- 3
Keď sa cícer zavaril, lyžicou som pozbierala penu, stíšila plameň a nechala ho 40 min variť pod čiastočne odchýlenou pokrievkou.
- 4
Tak teraz som mala pol hoďky času pre seba a potom šup nazad ku sporáku :) Orestovala som cibuľku, a keď bola sklovitá prihodila som k nej nakrájaný cesnak, a spolu som to orestovala ešte 1 min.
- 5
Zatiaľ sa dovaril cícer - tak som ho zliala a časť vody si odložila bokom, keby bolo treba na neskôr.
- 6
Na panvičku som pridala asi 1/2 ČL kurkumy, 1/3 ČL mletého sušeného zázvoru a nakrájané sušené chilli papričky. Poriadne som to premiešala a opekala zase asi 1 min.
- 7
Na túto kurkumovú zmes som potom šupla natrhanú hlivu, zľahla posolila a restovala som kým sa hlivka krásne nezafarbila od korenín a nepustila šťavu.
- 8
Akonáhle bola tá hliva dostatočne orestovaná a šťava sa odparila, tak som do tejto zmesi pridala odcedený cícer, podliala to troškou vody v ktorej sa varil a nechala som to dusiť, až kým sa tá voda zase neodparila (pointa je hlavne že sa krásne prepoja chute a pekne sa to všetko obalí koreninami v tej troške vody).
- 9
Do zmesi som potom vliala 50 ml rýžovej smotany, riadne som to premiešala a nechala prevariť zase cca 3-4 minúty.
- 10
Ak by sa niekomu zdala zmes riedka, tak sa mi osvedčilo proste rozpučiť varechou pár guličiek cíceru a ešte to chvíľočku povariť. To už si každý nastaví podľa chuti :)
- 11
Na záver som sypla trošku garam masaly (odporúčam nepreháňať s týmto korením kto nie je zvyknutý). Plus ja v momente ako použijem toto korenie tak vypínam sporák a už to len zamiešam do horúceho jedla bez toho aby to prešlo varom. a HOTOVO... najhoršie je že hodinu to človek varí a potom to zmastí za 10 minút aj s cestou ku stolu :D (a kto by chcel aj prílohu, tak si viem predstaviť ryžu alebo nejaké placky ...)
- 3
syn má takého jedlá tiež rád, len jemu k tomu vždy (no, väčšinou) musím priplácnuť ešete jeden kurací prs ako minútku. :-))
@rea1 , ešte nikdy som neskúšala nechať cícer naklíčiť! pánečku to je ako lacné oriešky fakt :D určite to skúsim (inak je samozrejmé že si uspôsob recept podľa svojej chuti - plus ja to teda nabudúce skúsim tým tvojím koriandrom vylepšiť :) )
@methi - tyyjo vážim si vyjadrenie, lebo tvoje recepty zbožňujem!
@fineliving - strašne som rada že chutilo! S tvojou pochvalou sa mi ten deň veru krásne začal :)