Ikea DAIM torta

tinna333 - fotkatinna333, 24. mája 2012
Ikea DAIM torta
Foto: tinna333

Musim dodat ze tato torta z Ikea mi dala riadne zabrat kym som nejak vyspekulovala ten recept aby bol taky ako original.. na internete Zobraziť celý popisMusim dodat ze tato torta z Ikea mi dala riadne zabrat kym som nejak vyspekulovala ten recept aby bol taky ako original.. na internete je kopu zlyyyych zlych receptov aj v anglictine a ja som doma piekla a piekla a stale to nebolo ono (aj ked sa samozrejme zjedlo - ja chocoholic co by som nezjedla :D) a teraz asi na piaty pokus som to nejak upiekla k mojej 99% spokojnosti takze dufam ze aj vam sa vydari a bude chutit.

35-40 minút
na 170 °C

Suroviny

Na korpus:
4 kusy
180 g
150 g
30 g
Na plnku:
150 ml
100 g
1 kavova lyzicka
50 g
4 kusy
Na vrch:
100-150 g




Postup

  1. 1

    Na vrch potrebujeme: DAIM cukriky alebo cokoladky z IKEA ak nemate nevadi treba pouzit nejake karamelove - raz som na vrch len nardobila karamelovu milka cokoladu :) - treba sa vynajst ..

  2. 2

    Korpus: bielka (4 kusy) si vyslahame asi 2 min. mixerom, pridame krystal cukor (180g) a miesame do husta - husta, primiesame mandle (150g) a orechy (30g) a dame piect do okruhlej formy (ja mam s priemerom 23 cm a toto mnozstvo je akurat takze ak mate vacsiu / mensiu formu tak si mnozstvo upravte) Nezabudnite pouzit papier na pecenie alebo formu vymastite. Pecieme na 170 stupnov 35 - 40 min - poriadne do tuha.

    Ikea DAIM torta - obrázok 2
  3. 3

    Plnku: Zltka (4 kusy) si zmiesame so salkom (150ml) , vanilkovou esenciou (1 kavova lyzicka) a mukou (100g) - slahame rucnym mixerom nad parou do tuha - trva to cca 10 min. Davame pozor aby sa miska nedotykala vody ale bola len nad parou.

    Ikea DAIM torta - obrázok 3
  4. 4

    Plnku si nechame poriadne vychladnut a potom do nej primiesame maslo (50g). Plnka ma mat tuhsiu konzistenciu.

    Ikea DAIM torta - obrázok 4
  5. 5

    Korpus najprv otocime naopak cize zo spodku korpusu bude nakoniec vrch a jemne ho este za tepla krajame na pol - za tepla to ide lahsie ako ked vychladne. Korpus si rozrezeme na pol - da sa to aj ked je velmi tenky (po obvode korpusu si v stede nozikom rezeme asi 2 cm pas).

    Ikea DAIM torta - obrázok 5
  6. 6

    Potom pouzijeme hrubsiu nitku ktoru po obvode otocime do zarezov a potom uz len jemne tahame k sebe..

    Ikea DAIM torta - obrázok 6
  7. 7

    ..a korpus tak mame krasne rozrezany na 2 rovnake platy :))

    Ikea DAIM torta - obrázok 7
  8. 8

    Polovicu plnky si natrieme na spodny korpus. Plnky nie je rozhodne malo - ma to byt len tenka vrstva.

    Ikea DAIM torta - obrázok 8
  9. 9

    Na vrch prelozime druhy diel korpusu a rozotrieme druhu cast plnky - ked vratime strany formy spat tak pekne trasenim uhladime plnku.

    Ikea DAIM torta - obrázok 9
  10. 10

    Na vrch nadrobime cukriky / cokoladky DAIM (alebo cokolvek ako nahradu).

    Ikea DAIM torta - obrázok 10
  11. 11

    Cokoladu si roztopime vo vodnom kupeli a polejeme celu tortu. :)) Hotovo :)) uz len vlozit najlepsie do mrazaku a o par hodin mozeme konzumovat - staci potom 10 min. na 'rozmrznutie' je chutna taka chladnejsia.

    Ikea DAIM torta - obrázok 11

Diskusia k receptu

domci4
To musím skúsiť, a cukríky môžem dať krowky? :)
marcy
perfektný sladíž,stačí kúsok + horká káva,mňáááááám :-)
tinna333
@domci4 moze ist hocico na tom fakt az tak velmi nezalezi - ale akurat mi ktosi pisal na mimibazar ze Daim cukriky dostat v Tescu.. :)
tinca
mňam vydarená torta,je tam samá dobrota:)
hubata
Íííha, tak toto je výživa! Krásny vtipný komentár, pekné foto, neodolateľný recept. Najviac sa mi páči tvoja kreativita: čo čím nahradiť, aby to bolo to pravé orechové .........
domci4
Ja mám formu 20 cm a najvačšiu 26 bude vadiť ak použijem 20? lebo asi na 26 toho bude málo :(
tinna333
@domci4 ja by som do tej 20 cm spravila z 3 vajicok (ostatne si rozpocitaj na pomerny pocet) alebo ked chces mat vacsiu tak z 5 vajicok.. ;) alebo mozes aj kludne do tej 2 z tych 4 vajicok a budes mat vyssie cesto a viac plnky :)
irenaw
ďakujem za recept, ale hlavne za bádateľský výkon, ktorý už nemusím spraviť sama. máme túto tortu radi, ale skúsila som ju len raz, tiež zo zlého receptu z nejakej anglickej stránky. ani so zažmúrením všetkých očí dokonca aj kurieho oka sa nepodobala ;-D. chuťovo nebola zlá, ale musela byť do poslednej chvíle v chladničke, strašne rýchlo sa topila. (nadrobno sekané mandle nasucho opražené a obalené v smotanovom karamele sa celkom podobajú na cukríky z Ikea, niekedy dám aj vlašáky. podobnú plnku dávam do vianočného orechového koláča, tak som ju trochu upravila.)
tinna333
@pivonka - zabludila som do vasich receptov a nasla som tam vela skvelych takze nebudem zakladat kazdy do kk a takto vas mam po ruke :)
marienka44
@Tinna333 , nevieme pocet zltkov /asi 4?/, ked v rozpise surovin sa nespominaju, len bielky. Ikea obchod poznam len z rozpravania, predavaju tam nabytok. :-) Vyskusam, vyzera ako marlenka. Uz je v KK, foto je skvele.
tinna333
@marienka44 az sa hanbim.. uplne som zabudla napisat do surovin pocet tych zltkov (iba som ich spomenula v postupe) takze uz som to upravila.
cica2
lákavý a krásny recept @tinna333 vitaj medzi nami! :-)....máte krásneho zajačika, aj my máme túto rasu :-D
benicka
dobry den, dakujem za typ, tento kolac zboznujem, len som sa chcela spytat, tie oriesky na vrchu to su mandle, alebo co? dakujem
benicka

a este jedn vec, tie mandle a oriesky musia vyt pomlete alebo stacia byt len posekane?
tinna333
to na vrchu su tie daim cukriky, pise sa to v postupe ;) a mandle a orechy mam stale len pomlete, z posekanych som este neskusala piect - cize nemozem povedat ci by boli vhodne.
misu
recept nie je presny, cesto potrebuje dlhsiu dobu pecenia inak je vo vnutri polosurove, gramaz na krem nie je dobra, je prilis husty+kremu je malo na 2 poschodia..cesto by sa malo piect zvlast kazdy plat, pretoze je takmer nemozne ho prekrojit..vyskusala som dnes, ale nie som vobec spokojna s receptom, nie som zaciatocnik co sa pecenia tyka, ale recept treba vylepsit..jedina pozitivna vec na recepte je pekne foto :-)
misu
som este zvedava na komentar niekoho dalsieho, kto tento recept vyskusal..
benicka
rada by som sa aj ja podelila s mojou skusenostoz. dnes som sa rozhodla, ze ho idem podla vasho receptu urobit. nakupila som si vsetky suroviny - nebolo to lacne a pekne krok po kroku som zacala postupovat podla navodu.. vysledok je taky, ze korpus jr na povrchu tvrdy a zvnutra surovy, samozrejme ze pri prekrajovani s ami uplne rozpadol a krem mi pripomina modelovaciu hmotu mojej dcery a este ho je aj malo.. kedze dnes mam narodeniny a o 3 hodiny pride navsteva, rozhodla som sa, ze musim postup zopakovat este raz, aby mi vysiel este jeden korpus plus krem nech to dam teda nejak dokopy, vsetko sa to budem snazit zlepit a ozdobit vela vela cukrikmi aby sa to dalo jest. ak ho robite naozaj podla tohto receptu a je normalny, tak klobuk dolu. ja si budem musiet asi zase zopakovat zakladnu skolu. drzim ostatnym palce
mimitje
Podľa mojej skúsenosti, všetky "bielkové korpusy" treba piecť zvlášť, pokiaľ ich treba viac. Mne sa ich málokedy podarí prekrojiť bez zlomenia. Určite však záleží, ako často takéto cestá robíte - možno profi pekárky nemajú s tým problém.
tinna333
no neviem fakt este niekto iny okrem @benicka vyskusal? mne je korpus tak akurat, on ma byt taky tenucky no a tazko sa kraja ja viem ale tak ako som pisala sa mi to tera podarilo na treti pokus (predtym to nevyslo tak som celu plnu dala len na vrch a korpus neprekrajovala :D) no ale ked si ho este za tepla otocim a pomalinky krajam tak sa to da fakt niesom nejaka skusena dlhorocna pekarka ale podarilo sa mi to len treba mat trpezlivost. No a plnka? neviem fakt pridajte este skusenosti ine ci ste vyskusali podla recepty lebo mne sa stale podari - vid obrazok takze sa fakt cudujem. Idem robit znova vo stvrtok cize doplnim urcite fotky a este poriadne prekontrolujem tie mnozstva a ak nahodou nieco tak doplnim :)
anka13
Dnes som ju piekla,korpusy každý zvlášť,načo sa trápiť prekrajovaním.Krému som mala málo,bol len medzi korpusy ale chuťovo dobrá.A na vrch som dala karamel s pomletými orechami.
tinna333
Takze tortu som dnes piekla zas a upravila som mnozstva ktore boli povodne v polievkovych lyziciach poctivejsie na gramy a ml aby to bolo presnejsie + som pridala trocha viac toho salka atd. aby bolo plnky viac, kedze sa vam pozdavalo ze je jej malo - mne vystacila aj predtym ale musim uznat ze viac nie je nikdy na skodu ;)) Takze teraz uz to musi byt na 100% cize piste ci ste vyskusali a ako vam chutila.. ja mam prave este len v mrazaku a uz sa neviem dockat.. :)
dominikami
chcela by som sa opytat ci t salko sa ma este prevarit, alebo len take z plechovy sa dava, dakujem vopred za odpoved
pipo0051
uplne najhorsie je, ze IKEA prestala predavat vsetko od DAIM, takze aj tortu.., zacali predavat akoze taku istu tortu pod inym nazvom, ale dali tam slahacku naviac a je to uplne nechutne...
bola som velmi sklamana, s tym ze uz nikdy taku pochutku jest nebudem....
a dakujem za tento recept, urcite budem piect :-)
tinna333
@pipo0051 anoooo viem videla som ju tam a tiez mi vobec nechuti, ale u nas sa da zohnat mrazena aj v Tescu :) ale takato domaca je stale lepsia :)
myalab
tuto tortu mam velmi rada. Tiez ma zaujala jej priprava, tak som na nej uz davnejsie citala zlozenie a pamatam si, ze tam boli aj jadra marhul.Vceste boli vidiet kusky roznych orieskov. Takze urcite neboli mlete, mozno cast.
micho
Tak dnes som piekol a musím povedať, že torta je výborná. Recept som si málinko upravil, dal som len polovičnú dávku cukru (nakoľko do krému ide salko a to je dosť sladké) a stačilo. Čokoládu som navrch len nastrúhal, orieškovú z IKEA :-) V pár komentároch bolo písané, že korpus sa zle krája, ja som ho krájal krátko po upečení a žiaden problém, šlo to ľahko, nelámal sa. Recept môžem len odporučiť. @tinna333 ďakujem.
womanka
ukladám do KK...chcem ju dať ako silvestrovsky dezert :)
mirus05
Ahojte, skusila som tento recept, lebo daim tortu ikea som milovala :) Cesto OK, ale ta plnka katastrofa. Robila som vsetko presne podla navodu. Nad parou plnka uplne stuhla, mozem to prirovnať ku cestu na linecke kolaciky, hrôza. Po pridaní masla to síce trochu povolilo, ale aj tak to nebola plnka, ale nieco nedefinovatelne. Tá "plnka", ktorá ani nevyzerala ako plnka chutila za mukou. Pripominalo mi to chut sladkeho suroveho cesta. Fujky :( Neviem kde sa stala chyba. Ak mate nejaku radu, sem s nou :)
voyager
Ahojte, tak mne korpus nevyšiel do tuha. Resp. keď som chcela dopiecť, aby bol aj v strede tuhý, tak mi to pripekalo. Nedalo sa mi to predeliť na 2 časti, tak som dala len 1 vrstvu cesta a 1 vrstvu plnky. A musím povedať, že to vôbec nevadilo. No hádam sa nikomu nič podobné nestane ;-) Na vrch som nadrobila karamelovú Milku (je lacnejšia ako DAIM cukríky) a miesto mliečnej čokolády zas jahodovú Milku. Trochu som špekulovala. Veď všetky ingrediencie sú super. Kým sa cesto nasiaklo plnkou, bola fakt vynikajúca na tretí deň. Ďakujem za recept, dlho som ho hľadala :-)
palca1105
torta vyzera super ! presne ako v Ikei ... a je vyborna , zakazdym ked som v Ikei si ju dam ... mnam :-)
adrianal
co su to zac tie DAIM? este som o nich nepocula..ako vyzeraju?
hanuska
tá torta mi veľmi v Ikei chutila a tak skúsim spraviť túto a uvidím či je tiež taká dobrá
peter567
Po 20 minútach pečenia pri 170-tich stupnoch bol smrad v celej kuchyni, cesto od spodu úplne zhoreté a vo vnútri surové, moja rúra má 2 roky takže tá na vine nebude, takže by som poprosil pani, aby v svojom recepte upravila dobu pečenia... Potom som začal robiť plnku nad parou, ktorá vyzerala zo začiatku velmi dobre, neskôr však začala pripomínať tmel, s ktorým som minulý týžden lepil odkvapovú rúru. Postupne sa plnka ktorá pripomínala tmel začala dostávať po metličkách do mojho nového mixéra, tak som ju radšej domiešal varechou. Nakoniec som koláč polepil týmto tmelom dokopy, dal som ho stuhnúť do chladničky,a nesôr som začal servírovať, všetci, ktorý ho konzumovali, sa tvárili velmi divne... PS: pozdravuje mama.
laluska
ahojte, tak som da dosla podelit o moju skusenost dneska som sa rozhodla vyskusat torticku korpus ok je to ozaj tensie a tazsie s ami to krajalo lae nebol nejak yporblem trosku sa mi rozpadlo kusok ale dalo sa podarilo :) skusila som aj s nitu a potom som s papierom na pecenie ho podobrala...plnka: prvy pokus cele zle presne ako bolo vyssie pisane guca - modelovacia hmota tak som to isla urobit znova a podarilo sa ..problem prveho pokusu - na silno nad parou ..mame indukcnu ruru a dala som to na silno a para bola asi moc silna potom som skusila uplen an slabucko a super krasna plnka ukazkova :) cize na toto by som dala pozor ze na slabucko dat vret vodu inak sa s toho spravy hmota guca.. a ja som robila s mixerom asi 6 minut...ale musim uznat ze naozaj ta plnka s tou mukou je nie moc dobra chut..robievam na vianoce karamelove ksoiky a ak je tam ta muka len koli tomu aby to bolo huste tak nabududce dam salco varit na 2-3 hodiny dam maslo a je to to iste tuhe a super sladucka chut ..este som chcela dodat bol tu prispevok ze pri 170 st. spalene po 20 m. ja som piekla 35 minut 170 st. a ziadne prihorenie nic... na vrch som dala milka caramel a zaliala cokoladou ..teraz sa chladi tak cakame na chut :))
laluska
takze skusali sme je dobra ale mne osobne chuti inak ako v ikea :) a hlavne tam stale citim tu muku cize nabuduce postup rovnaky ale bez muky tzn. salco povarim 3 hodiny vo vodnom kupeli a pridam maslo .. :)
janasi
Takže som upiekla. Problém s rozrezanim korpusu, nabuduce upečiem na 2x. Tiež sa mi s plnkou stalo, že som to malá ako gumu. Vyriešila som to, že som pridala salko. Tiež mi vadila chuť tej muky.
lailaa
Myslím, že do plnky by nemala ísť múka. V ikea je ta torta bezlepková. ☺
redakcia
@Lailaa (10.12.2017 21:32)

Namiesto múky môžete pouziť napr. Zlatý klas (kukuričný škrob), čím získate bezlepkovú tortu.
1x taly
mide
Hoci som postupovala podla receptu a velmi som sa tesila na vysledok, ale bohuzial vacsina kolaca konci v kosi. Tento zvlastny vytvor ani z daleka nepripomina danu ikea tortu. Co je vsak horsie, nikomu ani nechutil :-( Neprakticke v strede rozpadavajuce sa cesto by som este prezila ale plnka nebola vobec chutna. Strata casu...
adka82
totalna katastrofa, neviem ako sem mozete dat takyto recept, korpus som dvakrat skusala ani minuty + ani nic, plna hnus uz som piekla vela veci ale toto!!! moja hlupost ze som si neprecitala komentare strata casu a mojich nervov a bolo to na dolezitu udalost :(
adka1hofman
Milá Tinna333, dnes sa moje deti rozhodli upiecť tento tvoj koláčik. Nakúpili si suroviny, ktoré naozaj neboli lacné. S týmto koláčikom sa trápili 4 hodiny a výsledok naozaj nestojí za to. Korpus museli robiť z dvojitej dávky, lebo cesta bolo veľmi málo. Korpus bol zhora pritvrdý a zvnútra taký hnusný nedopečený. A teraz tá plnka.. Neviem na kýho ďasa tam dávaš tú múku, je ju strašne cítiť a celkovo sa tá plnka nedá jesť. Tá čokoláda navrchu to aspoň trochu zachránila, ale aj tak sa tento koláč nedá jesť. Nakoniec sme ho museli vyhodiť, ako aj tie peniaze za suroviny, ktoré sme nakúpili. Ak mi neveríš príď ochutnať tento grc, kúsok pre teba strážim v chladničke. Toto sa nedá prirovnať k Daim koláčiku z Ikey.
kimlo
@Adka1hofman (16.8.2019 15:43)
Keby si tvoje deti prečítali koľko je tu negatívnych komentárov od tých, ktorí recept vyskúšali, tak ste mohli ušetriť peniaze aj čas.
dasenamol
Vyskúšala som to s nejakými zmenami.Korpus ostal pôvodný avšak piekla som na dvakrát po 12-15 min.Vizuálne akože vôbec...po krajoch sa mi rozpadol ale vo finále to nevadí.Plnku som robila bez múky-tradičné Salko som povarila 3 hodiny a krásne to zhustlo.Masla som dávala 70 g a Salka 200 g.Čokolády som potrebovala tiež viac (200 g) na 24cm formu.Je to chuťovo OK aj keď si myslím, že cukru by mohlo byť kľudne menej.ale od originálu dosť ďaleko
oggino
@adka1hofman (16.8.2019 15:43)

Adka, ja mám na to recept a je takmer totožný s tortou DAIM. Keďže torta je zo Škandinávie a ja žijem v Nórsku. Napíšem recept. Podľa horeuvedeného receptu (hlavne plnka) je úplne vymyslená. Navyše cesto, resp. korpus má byť mleté mandle a mleté lieskové orechy a nie vlašské orechy! Ak budete mať záujem, dajte mi vedieť. :)
oggino
@mirus05 (1.11.2012 16:50)

Miruš, ja mám na to recept a je takmer totožný s tortou DAIM. Keďže torta je zo Škandinávie a ja žijem v Nórsku. Napíšem recept. Podľa horeuvedeného receptu (hlavne plnka) je úplne vymyslená. Navyše cesto, resp. korpus má byť mleté mandle a mleté lieskové orechy a nie vlašské orechy! Ak budete mať záujem, dajte mi vedieť. :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia